'Hentbol takımı belediyeye ait değil'

Kastamonu Belediye Başkanı Baltacı, Belediye Meclisi'nde hentbol takımıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, 'Hentbol takımı Kastamonu Belediyesine ait değil.' dedi.

  • 2708
'Hentbol takımı belediyeye ait değil'

Şimdi bazı rakamları sizlerle ve Kastamonulularla paylaşmak istiyorum. Yasaya göre tüm belediyeler amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapabilirler. Bu nakdi yardım belediye bütçesinin binde 12’sini geçemez. Aslında geçen yıl Kastamonu Belediyesi’nin bütçesi hesaplandığında 6 Milyon civarında bir nakdi yardım yapabilir. Bu belediye yönetimlerinin tercihleri üzerinden şekillenecek ama biz yaptığımız incelemede şunu gördük. Kastamonu Belediyesi son dört yılda 32 amatör spor kulübüne destek vermiş ve bütçenin ağırlığı sadece bir tane spor kulübüne yapılmış.

Şöyle söyleyeyim 2020-2024 yıllarında son dört yıl içerisinde amatör spor kulüplerine 57 milyon 356 bin 829 lira yardım sağlanmış. Bu 57 milyonun sadece 791 bin lirası 31 amatör spor kulübüne geriye kalanı hentbola aktarılmış. Neredeyse diğer kulüplere ayrılan kaynak 60’da 1 bile değil. Son dört yılda yapılan nakdi yardımlar dolar kuru üzerinden güncellendiğinde Kastamonu Belediyesinin bütçesinden 3 milyon 123 bin dolar yani bugünkü dolar kuruyla yaklaşık 100 Milyon 680 bin lira hentbol takımına harcama yapılmış.

Bu harcamaların 11 milyon 491 bin liralık kısmı nakdi olarak yapılmış, 45 milyon 73 bin 329 lirası da ayni olarak yapılmış.

Bu 45 milyon nerelere harcanmış? Yaptığımız incelemelerde şunu gördük. Kulüpleri desteklerken kulüplerin ulaşım, konaklama, yemek gibi giderlerini de desteklemek için bütçe aktarılabiliyor. 45 milyon liralık ödemeler çeşitli müdürlüklerin üzerinden doğrudan temin yoluyla yapılmış. Özellikle ulaşım, konaklama ve yemek giderleri acenteler üzerinden yapılmış. Yani doğrudan temin üzerinden yapılamayan yerlerde doğrudan yemek faturalarının, otel faturalarının ödenemediği yerde acenteler üzerinden dört yılda 33 milyon 64 bin lira. Bu dolar kuruyla güncellenmiş bir rakam değil. Güncelleyince o 100 milyonluk bütçenin içerisinde nerede olduğunu da görebiliriz.

Şimdi acenteler üzerinden yapılmasındaki hikaye şu; bir acente otel, yemek, ulaşım giderini karşılarken aslında olması gereken giderin üzerine yüzde 20 komisyon koyarak bu işi yapıyor. Yani bu 33 milyonun 7 milyonu acentelere komisyon olarak aktarılmış.

Bir örnek vermek istiyorum. Bu 33 milyonun; 15 milyon 418 bin liralık faturası bir firmadan kesilmiş. Toplam beş firma, bu beş firma arasında ağırlık üç firmada. Bu üç firmanın içerisinde iki firma birbiriyle organik bağlantılı ve bir tanesi de 15 milyon 418 bin liralık fatura MHP Kastamonu eski il yöneticisi Selçuk Pattabanoğlu’nun firması üzerinden kesilmiş. Yüzde 20’yle hesapladığınızda 3 milyonun üzerinde bu acenteye aslında komisyon gideri vermişiz. Sayıştay da bu komisyonları tespit etmiş ve belediyeye uyarıda bulunmuş.

Öncelikle Kastamonu Belediyesi Spor Kulübü adı altında belediye bütçesinin nasıl istismar edildiğini sizlerle paylaşmak istedim. Şimdi bu takımın 18 kişilik bir kadrosu var. 3’ü antrenör, 15’i sporcu. Bu 18 kişiden dört tanesi de milli eğitimde öğretmen. Nakdi yardım yapılabilir, ayni yardım yapılabilir, kulüp bunu istediği yere harcayabilir ama şöyle bir istismar söz konusu. Aslında belediyeler spor kulüplerindeki oyuncuların maaşlarını doğrudan karşılamamalılar. Aslında bir yerden maaş alıyorsanız amatörde değilsiniz, profesyonelsiniz demektir. Şimdi size maaşlarla ilgili bir örnek vereceğim. Özellikle bu dört öğretmen arkadaşımız hem milli eğiimde çalışıp oradan öğretmenlik maaşı alıp, hem de Kastamonu Belediyesi Kulübü hentbol takımından aldıkları maaşlardan birini örnek vereyim. Bir tanesi 62 bin lira maaş alıyor. Hem öğretmenlik maaşı alıyor hem 62 bin lira kulüpten maaş alıyor. Bu kulüpten alınan maaşta belediyenin aktardığı kaynak üzerinden sağlanıyor. Bir tanesi antrenör 85 bin lira maaş alıyor. Bizim çalışanlarımız, temizlikte çalışan, fen işlerinde çalışan, KASKİ’de çalışan gece gündüz bu şehre hizmet eden arkadaşlarımın, işçi arkadaşlarımın birçoğu 27 bin lira maaş alıyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayın
1
2
3
4