Yönetmelik çıkmadan velilerin yüzde 80'i formayı istemiş
Serbest kıyafet uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrenci kıyafetleriyle ilgili yönetmelik değişikliği kararının Resmi Gazete'de yayımlaması ile son buldu.
Serbest kıyafet uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrenci kıyafetleriyle ilgili yönetmelik değişikliği kararının Resmi Gazete'de yayımlaması ile son buldu. Serbest kıyafet konusunda velilerden gelen talep üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirilen yönetmelik gereği; özel ve resmi okullarda velilerin yüzde 51'inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilecek. Mevcut durumda ise özel okullarda velilerin yüzde 60'ının isteği doğrultusunda kıyafet belirleniyordu. Yönetmelik, okullarda formaya dönme beklentisini oluştururken, velilerin yüzde 80’den fazlası okullarda formayı istemiş.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, velilerin genel kanaatine göre okullarda formaya dönülebileceğini açıkladı. Bakanlığını genel kararının serbest kıyafet olmasına rağmen velilerin büyük bir kısmında tepki oluştuğunu anlatan Gülsar, “Bazı sıkıntılardan bahsedildi. Çocukların elbise seçmek ve marka tutkunu olması konusunda direttikleri gibi şikayetler gündeme geldi. Genel bir kamuoyu yoklamasından da bu yönde bir karar çıktı.” dedi.
Okullarda yapılan anketlerde forma tercihinin görüldüğünü bildiren Atilla Gülsar, “Bakanlıkta bunu yeniden değerlendirdi ve tekrar veli ve öğrencilere bırakmak şartı ile yüzde 51 oranında ne isteniyorsa o olacak şekilde düzenleme yaptı. Okullar kapanmadan önce okul müdürlerinin yaptığı anketler de yüzde 80 gibi okulların çoğunda forma istendi. Buna göre hazırlık yapıldı ama yönetmelik çıkana kadar harekete geçilmedi. Genelge de çıkınca harekete geçildi. Bazı okullarda da okullar açıldığında konu velilere sorulup hareket edilecek.” şeklinde konuştu. Büyük bir ihtimalle bütün okullarda formaya dönüleceğini anlatan Atilla Gülsar, forma tercihinin her yıl velilere sorulabileceğini söyledi.
Okullarda eski formalarla devam edileceğini anlatan Gülsar, yalnızca birinci sınıfların formasının değişeceğini söyledi. Esnafın da buna hazırlıklı olduğunu anlatan Gülsar, “Esnaf aslında 3 yıl önceden hazırlığını yapıyor. Kumaşın dokunması, boyanması, konfeksiyonda dikilmesi öyle bir yılda yapılacak bir şey değil. Esnafın elinde mal kalacaktı, esnaf buna hazırlıklı. Geçen sene hangi formayı giyiyorsa okul aynı formayı yine devam edecek.” dedi.
550 BİN KİŞİLİK EĞİTİM ORDUSU
Bursa’da 550 bin öğrenci ve 29 bin öğretmen ile büyük bir eğitim ordusu bulunduğunu anlatan Atilla Gülsar, başarıda her yıl yukarı doğru giden bir ivme yakaladıklarını ifade etti. Başarı için öğretmen, öğrenci ve velilerle ortak hareket etiklerini anlatan Gülsar, özellikle öğretmenlerin yetişmesi için hizmet içi eğitimlere büyük önem verdiklerini anlattı.
4+4+4 SİSTEMİ ORTOPEDİK SORUNLARI ORTADAN KALDIRDI
Atilla Gülsar, geçen sene uygulamaya konulan 4+4+4 sisteminin öğrencilerde ortopedik problemlerini ortadan kaldırdığını belirterek şunları söyledi: “Bu yıl uygulanan 4+4+4 sisteminde veliler en çok okullarda uzaklığa takılıyor. Halku ki velinin takılacağı tek nokta şu olmalı; benim öğrencim yaş seviyesine göre daha rahat edebileceği okul, mekan ve sınıfta okuyabilecek mi? Bunun en önemli yararlarından biri; birinci sınıftaki öğrencinin ortopedisine uygun sınıflar ve sıralar olacak. Sekizinci sınıftaki çocuğunda ona göre olacak. Çocuklarda en çok şikayet edilen konu, iskelet eğrilikleri, bel ağrıları ve eklem ağrıları idi. Bunun nedenlerinden biri de sabah ortaokul, öğleden sonra ilkokul olduğu zaman, sabah 13 yaşındaki çocuğun oturduğu sırada öğleden sonra 6 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi de oturuyordu. Birine küçük, birine büyük geliyordu ve ikisi de rahat edemiyordu.”
Ayrıca sınıfların süslenmesi ve kullanılan materyallerinde yaş gruplarına göre yapılacağını anlatan Milli Eğitim Müdürü Gülsar, “4+4+4 sistemi bu sıkıntıları ortadan kaldırdı. Şimdi her öğrenci kendi ortopedik durumuna göre sıralarda oturacak, ortopedik durumuna göre lavaboları kullanacak ve okulları ona göre dizayn edilecek.” şeklinde konuştu.