Yeni Yıl, Yeni Psikoloji
Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, yeni yılın psikolojik olarak yenilikler olarak düşünüldüğünü belirtti.
Yeni ev, yeniden doğmak, yeni iş çağrışımı yapar. Bu da bizim yeni yılla birlikte hayallerimizin oluşmasına neden olur. 2016 başlarken bir kısmımız 2015 yılında neler yaptım ve bu yıl ne istiyorum ve ne istemiyorumu değerlendirir. Olumsuzlukları geçen yılla birlikte bırakmak isteriz. Yeni yıl umutlarla, yeni kararlarla gelir. Birçoğumuz yeni yıl için bir sürü yeni kararlar veririz. Örneğin: sigarayı bırakacağım. Derslerime daha fazla çalışacağım. Yeni bir ilişkiye başlayacağım. Spor yapacağım. Hobi edineceğim vesaire” diye konuştu.
İnsanların çoğunluğunun yeni yılın yeni yaşam şekli için iyi bir başlangıç olduğunu düşündüğünün kaydeden Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, şöyle konuştu:
Yeni yıldaki kararlarımızı uygulayabilmek için 10 yol:
1. Değiştirmek istediğiniz davranışın net bir tanımını yapın.
2. Gerçekçi bir hedef koyun. Mutlaka bir plan yapın.
3. Hedefinizi ve planınızı yazıya dökün.
4. Planınızı parçalara bölün, her adımı ayrıca değerlendirin.
5. Birçok değişiklik aynı anda olmaz, planınız sade ve tek bir yönde olsun.
6. Değiştirmek istediğimiz davranışımızla ilgili neler geçen yıl neler yaptım sorusunu gözden geçirin.
7. Kendimizi değerlendirirken genelde olumsuz yanlarımıza odaklanırız ancak diğer davranışlarınızı nasıl değiştirdiğinizi düşünün.
8. Kararlı olun ve olumsuzluklar olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Çoğunlukla ilk denemeler başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu sizi umutsuzluğa sevk etmesin.
9. Yakınlarınızdan yardım isteyin, bu planın işe yarayıp yaramayacağı konusunda onların eleştirilerini dikkate alın.
10. Gerçekleştirdiğiniz her adımdan sonra kendinizi ödüllendirin. Bunları dikkate aldığınızda yeni yıldaki beklentilerinizin gerçekleşmesi daha da kolaylaşacaktır.”
(İHA)