İnsan hayat boyu yaşadıklarını korku, huzursuzluk, çaresizlik ve panikleyerek birçoğunun üstesinden gelse de bazen sınırları zorlayacakmışçasına olur. Sosyal ortam, iş, aile, okul ortamlarında baş edilemeyecek seviyede fiziksel ve bedensel psikiyatrik ileri derece semptomlarda somatizasyon tanısı konulmaktadır. Belirgin somatik rahatsızlıklarda en bilinen vücudunun farklı yerlerinde geçmek bilmeyen ağrılar, yorgunluk hissiyatı, baş dönmesi, çarpıntılardır.
İlerici derece olduğu kanaat edilmese dahi bireyde kaygı bozuklukları, duygudurum bozuklukları somatizasyonlar ile maskelenebilinir. Somatizasyon rahatsızlığı kadınlarda erkeklerin 5-20 katı kadardır. Somatizasyon bozukluğu yaşam boyu %0.5’le %2 arasında görülebilir. Herhangi bir nörolojik ya da fizyolojik sebep olmaksızın bedende ağrılar olabilir. Genelde 30 yaş öncesi başlayarak birkaç yıl boyunca sürmektedir.
Somatizasyon bozukluklarını kabullenmeyerek yıllar yılı tedavi olmayan bireyler daha sonrasında daha fazla acı çekebilmektedirler. Sürekli olarak bireyler hazımsızlık yaşadıklarından ya da tanımlanamayan değişik sorunları olduğundan bahsedebilir. Defalarca uzmana gidilse de her uzman farklı tanılar koyarak farklı tedavi şekli önerebilirler. Lakin sonuç alınamaz çünkü aslen sorun psikolojiktir.
Çözümsüz cevapları bulunamayan birçok rahatsızlıklarda somatizasyon olmaktadır. Psikolojikman bizleri rahatsız eden aktiviteler ruhsal olarak negatif enerji vermektedir. Travmatik yaşam, genetik, negatif algılar, hassasiyet, öğrenilmiş davranışlar, duyguları göz ardı etmek ve benzeri duygusal tepkimeler somatizasyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Kendimizi ve çevremizi pozitif tutarak kabullenebilinir yaşamı seçmeliyizdir.
Hastalık hastası toplum içinde denilse de aslen gelip geçici gibi görünen rahatsızlıklar uzman psikolog ihtiyacı doğurur. Somatizasyon rahatsızlığında bedensel belirtiler altı aydan uzun süreli olup fiziksel semptomlar belirir. Bedensel belirtili hasta sürekli uzman arayışı peşinde olurlar. Farklı hastaneler farklı klinikler dolaşırlar çünkü belirsiz kabullenilemeyen duygu içerisine girmektedirler. Tamamen psikolojik tedaviye ihtiyaçları olur.
Somatizasyon rahatsızlıklarında yaşadığınız fiziksel semptomlara sebep tümünden uzak durmalısınız ve terapistinizle çalıştığınız konular duygular üzerine pozitif yoğunlaşınız. Hayatınızda elbet problemler olacaktır bunları büyütmemeye çalışarak kendinizi strese sokmayınız. Çevrenizde her şeyi sorgulamayıp zamana bırakmayı hatta başkalarının üstesinden gelmesini müsaade ederek stresten uzak durunuz.
Tüm bu somatizasyon bozukluklarının üstesinden tek başınıza gelemiyorsanız en kısa zamanda bir psikolojik danışman ile irtibata geçerek kendinize ve çevrenize iyilik yapınız. Bu konularla ilgili kaynakları araştırarak okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Tedaviye başvurulmadığında başka başka ruhsal hastalıklara sebebiyet verilecektir.