Hasan DEMİRKIR

Toplu taşımada sıkıntılar mevcut

Hasan DEMİRKIR

  • 799

Ankara'ya birçok kez gittim fakat geçtiğimiz haftalarda iki defa daha gitmek zorunda kaldım. Buradan Ankara Büyükşehir Belediyesine teşekkürü bir borç biliyorum. Ankara'da başta olmak üzere bir çok ilde uygulanan toplu taşımalarda kullanılan kartlardan olan Ankarakart'a başvurdum. Sadece bir resim ve engelli kimlik kartımı istediler. Fotokopilerini bile almadılar. Sisteme tanıtım işlemlerini yapıp resim ve kimliğimi geri verdiler. Toplamda bu işlemler inanmayacaksınız ama iki dakika gibi kısa sürede tamamlandı. Refakatli engelli Ankarakartımı teslim ettiler. Bu kart semtler arası taşımacılık yapan minibüslerden metroya kadar tüm toplu taşımalarda geçerlidir.

Bu işlemlerin aynısı Kastamonu'da yapılmaya kalksa istenecek evraklar şunlardır:

- Kimlik fotokopisi

- Engelli kimlik kartı fotokopisi (Aslı gibdir.)

- Engelli Sağlık Kurulu Raporu fotokobisi (Aslı gibdir.)

- İkamekah belgesi

- Resim

Bunlara ek olarak refakatli engelli kartlarında refatatçinin;

- Kimlik fotokopisi

- İkametgah belgesi

- Resim istenmektedir.

Ama burada bitmedi. Kastamonu'da aldığınız refakatli engelli kartlarında iki resim bulunmakta. Bunlarandan biri engelliye ait iken diğeri refakatçiye ait olmakta. Birde bazen aynı refakatçi ile gidemediğimiz durumlarda olmaktadır. Böyle durumlarda ise Kastamonu Belediyesinin vermiş olduğu kartlar refakatçiler için geçersiz olduğu söylenip ücret talep edilmekte. Ankara'da bir il Kastamonu'da bir ildir. Türkiye Cumhuriyeti'nde 81 il varsa bu uygulamaların neden birbirinden farklı olduğunu anlamakta zorunlanmaktayım.

Belediyenin vermesi gereken toplu taşıma işlemi Özel Kastamonu Halk Otobüsleri tarafından sağlamaktaysa bu vatandaşların suçu nedir? Engelli veya yaşlı olmak suçsa bir gün herkesin bunları yaşacağı unutulmamalıdır. Birde şöyle bir sıkıntı bizlerden bu belgeler isteniyor fakat geri iade edilmiyor. Bu belgelerin kötü niyetli kişilerin eline geçtiğini düşünmek bile istemiyorum. Bu kadar evrak istenmesine ve arşivlenmesine ne gerek var anlayamıyorum. Kastamonu Belediyesi yetkililerinden diğer illerdeki örnek uygulamaları incelemesini, bürokrasiyi ve evrakların sayısını azaltmasını talep etmekteyim. Çünkü bu evrakları toplamak vatandaşlarımızın bazen bir gününü bazen ise iki günü almaktadır.

Diğer bir konu ise, Kastamonu'da kullanılan otobüsler engelli ve yaşlıların kullanabilecekleri gibi değil. Yani şunu söylemek istiyorum otobüslerin arka kısımlarında bulunan engelli rampaları birçoğunda muşamba gibi malzemelerle kapatılmış veya hiç çalışmıyor, engellilerin kullanacağı butonlarda çalışmamaktadır. Bazen ise otobüsün ön basamakları yerinden sökülmüş oluyor. Durak sorumlularının bu durumdaki araçları sefere çıkartmaması gerekmektedir. Bitti mi? Bazı otobüs şoförleri de engelli ve yaşlılara kanunların verdiği hakkı kullanıyor diye kartı gösterdiklerinde "yetti artık" gibi sözler söylemeleri bizi özel birey vatandaşları derinden üzmektedir.

Bir diğer konu ise, ilçeler arasında toplu taşımacılık yapan kooperatif firmalarının birçok aracında korkuluk ve basamakları bulunmamaktadır. İl ve ilçe belediyelerinin sorumluğunda olan otogar ve durak görevlileri ise bu araçlar için yaptırım uygulamaktan kaçınmaktadır. Bilindiği gibi her otogarda emniyet büroları bulunmakta fakat emniyet görevlileri bu durumdaki araçlara denetim yapmamaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden bir ricam var, yeni düzenleme yapmalarını istiyorum. Emniyet yetkilileri bu durumdaki araçlara trafik cezası uygulamalı ve trafiğe çıkartmamalıdır. Bunun üç defa tekrarlanması halinde şoförün ehliyetine el konulmalı ve aracının ise trafikten men edilmesi gerektiği kanatindeyim. Sizce?

Yazarın Diğer Yazıları