İstisnasız her yıl; bilhassa kış mevsimine girerken veya kışın ortasında acı haberi duyarız!
"…….Köyünde çıkan yangında 10 ev, birçok samanlık yandı. Elliye yakın büyük ve küçük baş hayvan telef oldu" diye haber duyarız!
Can kaybı olmamışsa gönlümüze teselli veririz! Telef olan hayvanların can kaybı aklımıza bile gelmez! Yangının nedeni hakkında rivayet muhtelif olmakla beraber, kimsenin bir de kusurundan dolayı canı yanmasın diye "ELEKTRİK KONTAĞI" suçlu olarak kayıtlara geçer. Yangın çıkmaması için alınması gereken tedbirler, yangında nasıl hareket edileceği konusunda eğitim gibi çağdaş ülkelerin kuralları bize masal gibi gelir, hiç kimse önem vermez. Çünkü bizim için önemli olan "KADER"dir!..
Olacağından…Akacak kan damarda durmaz…
Allahın takdiri..
O halde kulun yapabileceği bir şey yok demektir diye düşünen az değildir!
Aslı ve asli kusurlu bizleriz. Yani insanoğlu, yani eğitimsiz biz kullar!
Çok basit tedbirler hayat kurtardığı gibi, maddi zararların da önüne geçer. Yeter ki bu bilinç olsun. Herkesin bildiği çok basit ama uygulanmayan bir tedbirin yetkililerce uygulatılması için herkes üstüne düşeni yapsın, inanın köy yangınları olmaz, sonucunda afet olabilecek yangın önlenir.
Her hanenin mecburen en az 6 kg'lık faal yangın söndürme cihazı(tüpü) bulunmalıdır. Yangının çıktığı ilk ev kendi yangın tüpü ile müdahale eder, acilen diğer evlerin tüpleri yardıma gelir.
Genellikle ahşap yapıların çok olduğu köy haneleri bu sayede yanmaktan kurtulabilir. Çok büyük maddi zararların önüne geçilmiş olunur. Bu iradeyi gösterecek devlet yetkililerinin dikkate almasında önemli yararlar olduğu düşüncesindeyim.
Şayet böyle bir uygulama olsaydı; 2007 yılında İBRAHİMLİ köyünde, 2013 yılında, AHLAT ve ARSLANLI köylerinde, daha önce yaşadığımız üzücü köy yangınlarında onlarca ev, samanlık ve hayvanların telef olmasını yaşamazdık!
Alınacak tedbir çok basit ama bunu alacak ve uygulatacak irade eksikliği nedeniyle her yıl bu acıları ülke olarak yaşamaktayız. Mülki amirlerimize önemli görevler düşmektedir. Bir proje dahilinde bu basit önlemi alalım ve uygulayalım ki; bacası tüten yeşilin her tonunu barındıran köylerimiz ve köylümüz ele güne muhtaç duruma düşmesin.
Tedbir basit ama sağladığı maddi manevi kazanç ölçülemez! 16.11.2014
-Yukarıdaki yazım 8 yıl önce yazılmıştır ama değişen bir şey yok. Bu konuyu o zaman Valimiz Şehmuz Günaydın ve daha sonra 2017 de sayın Valimiz Yaşar Karadeniz ile görüşmüştüm.
Şehmuz Günaydın: ''...köyde yaşlılar kalıyor, tüp kullanamazlar'' dedi kesip attı!
Yaşar Karadeniz ise; ''...Elimizde 500 bin tl var, onunla yettiği yere kadar köylere yangın havuzu yapacağız, su tankı alacağız'' dedi!
Ne diyeyim!...Devlet aklı bizden daha üstündür diye düşünmekten başka bir şey gelmez elimizden!-