Emin EĞRİ

Karamsarlık!..

Emin EĞRİ

  • 282

Kelimenin anlamı hepinizin bildiği gibi 'olumsuz düşünce eğiliminin ayırım gözetilmeden her olay ve duruma karşı veya kişilere dair geliştirildiği, bir ön yargı sarmalıdır.'

Sabahın ilk ışıkları ile uyanmak, doğanın sessizliği, kuşların sesleri, güneşin huzur veren aydınlığı ile güne başlamak her insanın idealidir, beklentisidir.

Ülkemizde bu nimetler var olduğu halde biz insanların yaşaması gittikçe zorlaşmaktadır. Hayallerde kalmaktadır adeta!

Sadece bu sene başından bu tarafa duyduklarınız, okuduklarınız, yaşadıklarınız, karamsar tablonun arttığını göreceksiniz, görüyoruz da!

Farkında mısınız?.. Çok basit trafik kazaları (kaza denirse) çoğalmakta ve dolayısıyla canlar almaktadır. Denizde boğulma sayılarının artması (yoksa bana mı öyle geliyor), traktör devrilmeleri ile kaybedilen canlar, kayıp çocuklar ve sonu da acı ile karşılaşılan olaylar! Doğanın ve çevrenin katledilmesi.

Sosyal dokumuz telafisi mümkün olmayan üzücü olayların sıkça yaşandığı bir toplum durumuna gelmiştir.

Bu gidişe hep beraber 'DUR' demeliyiz ama öyle bir iradenin olduğu toplum yapısı da yok! 'Acıları bal eyledik' misali her günümüz bir başka acı ile tazelenmektedir!

Türkiye’nin ortak acısı olan ve 19. günde cansız bedeni bulunan çocuğumuz NARİN GÜRAN bile bu topluma ders olamıyorsa, acının sıcaklığı bitmeden başka Narin’ler ile karşılaşıyorsak -ki öyle oluyor- toplumsal travma geçiriyoruz demektir!

Herkes ama herkes bir sükuna erelim, bir silkinelim, her acı hepimizin acısıdır diyelim ve nokta koyalım.

BELEDİYE ÇALIŞIYOR(MU)?

Seçimden bu tarafa 160 gün geçti. Her adayın birinci olarak gördüğü sorun 'şehir içi trafiği' ızdırabı açıklanıyordu. Halen orta yerde sorun büyüyerek duruyor! Bugün okullar da açıldı, seyreyle karmaşayı!

Yoksa dolmuş duraklarına sarı yazı ile 'DURAK YERİ' yazınca çözüldüğü mü sanılıyor?! 'Bizim Hasan', 'Yuvamız Kastamonu' sloganlarını bırakalım da icraata gelelim artık!

Yorumlar 1
deniz 10 Eylül 2024 20:12

Kastamonu kent merkezinin trafik sorununu hiç bir yönetimin çözebileceğini sanmam. Kastamonu merkezde her ay yüzlerce yeni araç trafiğe katılıyor. Diğer taraftan ilçelerden köylerden kent merkezine göç olayı var. Araç sayısı kentin merkez nüfusu oranına göre çok yüksek ve bu daha da artacak. Araç sayısı her ay hızla artarken Kastamonu şehrinin iki ana arteri iki ana caddesi aynı cadde, çarşı aynı çarşı, yollar aynı yollar. Yani Kastamonu aynı Kastamonu fakat nüfus ve otomobil sayısı hızla çoğalıyor. Binalar mekanlar yollar köprüler aynı hacim ve ölçülerdeler haliyle. Araç sayısı büyük bir hızla çoğalırken caddeler aynı cadde. Evet belki Kuzeyde Kuzeykent diye sanki ayrı bir şehir gibi semtimiz meydana geldi fakat burada ikamet edenlerin de işi yine şehir merkezinde çarşıda. Şehir kuzeybatıda Asarcık Kuzeyde Kırcalar ve Camiliköy, Güneyde Ankara yolu üzerinde Budamış köyü yönlerine doğru hızlı bir büyüme gösterse de eninde sonunda buraların ahalisi mutlaka çarşıya şehir merkezine geliyor araçlarıyla. Herkesin işi gücü çarşıda. Kastamonuda gündüz saatlerinde trafik kilitleniyor. Bir de 50-100 metre arayla yaya geçitleri var bu da trafiği sekteye uğratıyor. Kastamonunun trafik yükünü çeken iki ana caddemiz var, bu caddelerin yanları binalarla kaplı iki cadde arasında da Karaçomak çayı geçiyor. Bu güzergahı genişletip trafiği rahatlatmaya dayalı nasıl bir proje geliştirilip uygulanabilir? Mümkün görünmüyor. Üstüne üstlük bütün bu iki ana cadde boyunca işyerleri sahipleri binaların önünü kendi özel ve kişisel otoparkları olarak kullanıyorlar. Adam sabah 8 gibi geliyor aracını oraya parkediyor bir daha artık akşam 8 e 9 a kadar yerinden kımıldatmıyor, aracıyla gitmek zorunda kalsa da dubalarla orayı bloke edip elemanları vasıtasıyla da kendisi gelene kadar başka bir aracın park edilmesini engelliyor çünkü orası onun şahsi otoparkı! Bir şehrin iki ana caddesi otopark olarak kullanılabilir mi? Bir esnafın işyeri sahibinin, kentin karayolunun bir bölümünü aracıyla işgal edip alenen burası benimdir, benim aracıma aittir buradan kimse geçemez, aracımı kimse buradan kaldıramaz deme hakkı var mıdır? Bunu araştırmak gerekir. Çünkü normalde yollar araçların gidiş gelişleri amacıyla yapılırlar, günün 10 12 saati boyunca araçların sabit olarak yol kenarlarında bekletilmesi için değil. Sonuç itibarıyla Kastamonunun trafik sorununu çözmek çok zor ve bunu ancak mühendisler, bilim adamları ve uzmanlar yorumlayıp değerlendirebilirler. Bizler vatandaş olarak sorunu sadece yaşar ve görürüz ama çözüm üretemeyiz çünkü boyumuzu aşar. Umarız yetkililer trafik sorununu çözmek yolunda projeler üreteceklerdir.

Yazarın Diğer Yazıları