Aşk Yazarı Mustafa ÇİFCİ

08 Mart kadın hakları ve Atatürk

Aşk Yazarı Mustafa ÇİFCİ

  • 1516

Tarihler 8 Mart 1857’yi gösteriyordu…

Kadınlara eşit ücret ödenmiyor ve daha fazla çalıştırılıyorlardı.

ABD’nin New York'ta binlerce kadın işçi 8 saatlik çalışma süresi ve eşit işe eşit ücret talebiyle tekstil fabrikasında grev başlatır.

Polisin işçilere saldırması, onları fabrikaya kilitlemesi sonucu ve ardından çıkan yangında 129 kadın işçi fabrika önüne kurulan barikatlardan çıkamayıp yaşamını yitirmiştir.

Bu direniş hareketinden sonra 08 Mart 1910'da Danimarka’nın Kopenhag’da toplanan 2. Sosyalist Kadınlar Kongresi’nde 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Emekçiler Kadınlar Günü” olarak kabul edilmiştir.

8 mart

08 Mart günleri 1960’lı yıllara kadar sosyalist kadın örgütleri ve feministler tarafından eylemlerle kutlanmıştır.

16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler 8 Mart gününü Kadın Hakları için Birleşmiş Milletler Günü ilan eder ve böylece BM’ye üye tüm ülkelerde 8 Mart “Uluslararası Kadın Günü” olarak kutlanmaya başlanmış olur.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türkiye'de ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır.

1975 yılından sonra kitlesel kutlamalarla devam etmiştir.

08 Mart günü 32 ülkede resmi tatil günüdür. Bu ülkeler: Arnavutluk, Afganistan, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Fas, Çin, Küba, Gürcistan, İtalya, İsrail, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Polonya, Karadağ, Romanya, Rusya, Sırbistan, Vietnam, Özbekistan…

Kadın hakları derken bugünleri bize sağlayan Atatürk’ü anmadan geçmek olmaz.

Bağımsızlık savaşı yapan ülkeler nasıl Atamızı örnek bir lider olarak almışlarsa, kadın hakları uğruna savaşım verenlerde onu en büyük devrimci olarak örnek almaktadırlar.

Çünkü bütün insanlık tarihinde, tarihin hiçbir döneminde hiçbir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar uğraş vermemiştir.

Ne mutlu Atamızı yetiştiren Türk Kadınına…

Ne mutlu Atatürk’e sahip olan Türk Milletine…

Atatürk’ün başarısı çağı değiştiren, değişecek zamanı görebilmesiyle başlar.

Dünya’da kadın erkek eşitliği konularında Atatürk bir önderdir.

Türk Kadını yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada en büyük desteği Atatürk’ten almıştır.

Atatürk’ün sağladığı kadın hakları:

03 Nisan 1930 belediye seçimlerine girme hakkı,

26 Ekim 1932 Türk Kadınına muhtar köy heyeti ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme hakkı,

08 Ekim 1934 kabul edilip 5 Aralık 1934 yasa ile kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiş olup bu hakları örneğin;

İtalya: 1948

Japonya: 1950

İsviçre: 1971 yılında vermiştir.

31 Temmuz 1932 Türkiye güzeli Keriman Halis’in Belçika’da yapılan yarışmada dünya güzeli seçilmesi üzerine Atatürk ona Ece unvanını verir ve Türk kadınına şöyle seslenir: “Şunu ilave edeyim ki, Türk Irkı dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihten bildiğim için, Türk kızlarından birisinin dünya güzeli seçilmiş olmasını da çok tabii buldum.”

*

Bir gün Atatürk sofrada, “Kadın mı daha mühimdir, erkek mi” diye sordu.

Kimisi erkeğin önemini ıspata çalıştı, kimisi kadının lehinde konuştu. Fakat en ciddi deliller erkeğin lehine ortaya atılmıştı. Erkek her şey olabiliyordu.

Atatürk biraz sonra;

- Doğrudur, erkek her şey olabilir. Fakat onun olamadığı bir şey vardır ki, dünyada erişilecek en büyük kuvvet ve şeref onda mevcuttur. Efendiler, erkek her şey olabilir yalnız ana olamaz. Onun için kadın, erkekten evvel gelir. Onun için medeni cemiyette erkek daima kadına hürmetle yükümlüdür.”

Atatürk’ün dediği gibi, kadın ve erkek eşitliğinde, kadınlarımızın neden bir adım önde bulunması gerektiğinin en güzel örneği, onların “ana” olmalarının dışında başka bir örnekle anlatılabilir mi? Anlatılamaz. Çünkü yaşamın her alanında kadınlar da erkekler de var.

Tüm erkekleri kadınlar doğurmuştu, analardı adam eden adamı.

“Bu millet esas terbiyesini aileden almaktadır. Türk milleti öyle analara sahiptir ki, her bir devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir. Türk kadını daha büyük nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir.”
“Ey Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”

Yorumlar 2
EMİN EĞRİ 05 Mart 2024 10:50

Türk kadınına değer veren, her alanda imkan tanıyan Atamızın hassasiyetin rağmen; 'ŞERİAT' isteyen kadınlarımızın olmasına akıl sır erdirmek mümkün değil! Benim çözemediğim, mantık yürütemediğim bir konudur. Değerli ve ders niteliğinde bilgi için teşekkürler.

Yusuf Akar 05 Mart 2024 10:35

Yine bizlere araştırmadan çok güzel bilgiler verdiniz. Emeğinize yüreğinize sağlık. MUSTAFA ÇİFÇİ' AŞK YAZARI. AYDIN İNSAN-

Yazarın Diğer Yazıları