Vali Bektaş: 'Göçü Engellemeliyiz'
Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu'da göçün engellenebilmesi için sahip olunan toprakların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
KASTAMONU VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ:
“GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN SAHİP OLDUĞUMUZ TOPRAKLARI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)
Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu’da göçün engellenebilmesi için sahip olunan toprakların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Vali Bektaş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü’nün hibe destek verdiği projeler arasında yer alan Şahin 200 Başlık Yarı Açık Besi İşletmesi’nin Emirler Köyündeki açılış törenine katıldı.
Emirler Köyü sakinlerinden Çiftçi Metin Şahin’in 1 milyon 524 bin 666 liraya mal ettiği yatırımın açılış törenine Vali Bektaş’ın yanı sıra Kastamonu Belediye Başkan Vekili Muzaffer Berber, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, İl Jandarma Komutanı Tevfik Anzerlioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, TKDK İl Koordinatörü Eniz Gökçek, İl Özel İdaresine Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ile vatandaş katıldı.
“ATADAN KALMA USULLE TARIM YAPILAMIYOR”
Kastamonu’nun 13 bin kilometrekare yüzölçümü ile zor bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, göçü önlemek için Kastamonu’nun sahip olduğu toprakları değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda başarılı olunamadığı takdirde sorunun da çözülemeyeceğine vurgulayan Vali Bektaş, “Devletimiz çeşitli kurumlar aracılığı ile vatandaşımıza el uzatmaya, destek vermeye gayret ediyor. Kastamonu sahip olduğu kırsal alan bakımından Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer alıyor. Biz bu büyük coğrafyanın hakkını veremediğimiz için mi diyelim yoksa bu büyük topraklar bize bakamadığı için mi diyelim büyükşehirlere göç etmişiz. Göç edince Türkiye nüfusunun önemli bir bölümü büyük merkezlere doluştu ve oralar yaşanmaz hale geldi. Şunu artık fark ediyoruz ki; Biz bu toprakların, bu coğrafyanın hakkını vermeden bu sorunu çözemez, içinden çıkamayız. Halbuki insanlarımız doğduğu topraklarda doyarak mutlu olmalılar. Bu nedenle bu topraklarda emek vermeye çalışıyoruz” dedi.
Babadan atadan görme hayvancılıkla ekonomik anlamda gelir sağlamanın ve rekabet etmenin mümkün olmadığını ifade eden Vali Bektaş, “Bugün burada 200 başlık modern bir hayvancılık tesisini açıyoruz. Halbuki biz babadan deden hayvancıyız ve hayvancılık tesisi nedir biliriz. Bizim bildiğimiz ve anladığımız manada bir hayvancılık tesisi ile hayvancılık yapmak artık bu şartlarda mümkün değil. Bu gördüğümüz tesis gibi modern ve çağdaş tesisler yapacağız ki yaptığımız işin adı hayvancılık olsun, ürettiğimiz ürünün adı hayvan ürünleri olsun ve ürettiğimiz ürün gerek ülkemizde gerekse yurt dışında pazarlanabilsin” diye konuştu.
“KIRSALA VERDİĞİMİZ TEŞVİKLERLE, GÖÇÜ TERSİNE DÖNDÜRDÜK”
Kastamonu’nun en büyük sorununun göç olduğunu vurgulayan AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ise, göçü önlemek için aldıkları tedbirler sayesinde Kastamonu’nun nüfusu artan iller arasında onuncu sıraya yükseldiğini belirtti. İl merkezlerindeki kalkınmayı sağlamak için KUZKA ve Teşvik Programı uygulaması gerçekleştirdiklerini, kırsalda kalkınmayı geliştirmek için de Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nu kurarak kırsaldaki yatırımcıya hibe kaynaklar verildiğini aktaran Gülşen, “1985 yılında 450 bin olan Kastamonu nüfusu 2000 yılının başında 375 bine düştü. Yani 15 yılda 75 bin insanımız Kastamonu’dan göç etti. Bu insanlarımız iş için aş için göç ettiler. Göç hızımızı aynı şekilde devam etseydi 2000 yılından bu yana kadar 70 bin insanımız daha göç etmiş olacaktı ve bugün nüfusumuz 300 bin civarında nüfusumuz olacaktı. Sürekli azalan Kastamonu nüfusumuz tarihte ilk defa 2013 yılında ciddi bir artış gösterdi. Biz göreve geldikten sonra hükümet olarak son 10 yılda bu göçün önünü kesmek için çeşitli tedbirler aldık. KUZKA ile şehir merkezlerindeki kalkınmayı sağlamayı amaçladık. Bir yandan da Teşvik programları ile Kastamonu’da 50 ve üzeri işçi çalıştıran işletme sayısını 15’den 99’a çıkardık. Kırsaldaki insanımızı istihdam edebilmek içinde 42 ilde Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurduk. Bu kurum aracılığı ile yeni açılacak işletmelere hibe kaynaklar sağladık. 2013 yılında kırsalda yaşayan yatırımcıya toplam 7 milyon 298 bin lira hibe destek sağlandı. Bu hibenin yüzde 80’i Kastamonu için büyük önem taşıyan hayvancılık sektörüne verildi. AK Parti hükümetlerinin başarı sırrını merak edenler bu yatırımlara bakmalılardır. Bu bir emeğin sonucudur. Muhalif gözler görmese de, muhalif diller söyleyemese de, muhalif kalemler yazamasa da biz milletimizle birlikte bu kalkınma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Milletimiz destek verdiği müddetçe 10 yıllardır başarılamayan bir çok projede başarı sağladığımız gibi bundan sonra da başarılamayanları başarmaya, Kastamonu’yu kalkındırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TKDK’nın Kastamonu’da 2012 yılı başında kurulduğunu ve çiftçi yatırımlarının gelişmesinde önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman da, “Bakanlığımız büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması noktasında bir af çıkardı. Kulak küpesi olmayan küçük ve büyük baş hayvan sahibi çiftçilerimizin 30 Haziran’a kadar hayvanlarını kayıt ettirmelerini istiyoruz” dedi.
“KASTAMONU’YA 7 MİLYON 289 BİN TL HİBE DESTEK SAĞLADIK”
TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek ise, TKDK olarak Kastamonu’da bugüne kadar toplam 7 milyon 289 lira hibe destek sağladıklarını kaydetti. Yatırım yapmayı düşünen ancak TKDK’nın yeni bir kurum olması nedeniyle beklemeyi tercih eden yatırımcılar olduğuna dikkat çeken Eniz Gökçek, şöyle konuştu: “Bize proje hazırlamayı düşünen ancak hibe destek sağlanıp sağlanmayacağı konusunda yaşadığı tereddütlerden ötürü bu düşüncesini hayata geçirmeyen yatırımcılarımız olduğunu biliyoruz. Biz Kastamonu’ya 8 tesis kazandırdık. Artık bu yatırımcılarımızı yatırımlarını yapmaya davet ediyoruz. Yatırımcıların hibe destek sağlanıp sağlanamayacağı konusunda yaşadıkları tereddütlerin yersiz olduğunu bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesisin açıkça gösterdiğini düşünüyorum”
Konuşmaların ardından dua edildi ve kurban kesimi yapıldı. Daha sonra halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında AB standartlarına uygun inşa edilen ve TKDK’nın 914 bin 794 lira hibe destek verdiği besi işletmesinin açılış kurdelesini ise protokol üyeleri birlikte kesti. Vali Bektaş ve beraberindekiler, tesislere gezerek işletme sahibinden detaylı bilgiler aldı. Tören, katılımcılara yemek ikram edilmesi ile sona erdi.