Uyku Apnesine Dikkat
Medical Park Gaziantep Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, uyku apnesiyle ilgili uyarılarda bulundu.
Uyku apnesinin en önemli 3 belirtisini horlama, uykuda solunumun durması ve gündüz aşırı uyku hali olarak açıklayan Uzman Dr. Demet Çetin, şu bilgileri verdi:
“Horlama, obstrüktif uyku apne sendromu olarak tanımlanan ve hayati tehlike oluşturan hastalığın en önemli belirtisidir. Horlama, uykuda solunumun bozuk olduğunun önemli bir habercisidir. Horlama hava yolunun tam olarak açık olmadığını gösterir, erişkin yaştakilerin yüzde 30-40’ında görülür ancak her zaman masum değildir, bazen yaşamı tehdit edebilmektedir. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi ve ardından derin ve gürültülü bir sesle tekrar nefes almaya başlanması ise gece içinde solunumun durduğunun belirtisidir. Genellikle eşler tarafından fark edilmektedir. Uygunsuz yerlerde uyuyakalma (işte, sinemada, araba kullanırken vb.), iş ve özel hayatlarında uykululuk nedeniyle ciddi problemler yaşayabilmektedirler."
‘‘Basit horlama, kilo verme, yüksek yastıkta yatma, alkol alımının azaltılması, sigaranın bırakılması, sırtüstü yatmanın engellenmesi gibi önlemlerle tedavi edilebilir. Uyku apnesi tanısı konulduktan sonra şiddetine göre tedavi yaklaşımı belirlenir. Uyku apne sendromunun derecesi hafifse ve apneye yol açabilecek yapısal bir bozukluk varsa, öncelikle bunlar cerrahi olarak düzeltilmelidir (Küçük çene, geniz darlıkları, büyük bademcikler, küçük dilin uzun olması, burun kemiği eğrilikleri). İlerlemiş uyku apne sendromunda, en etkili ve kesin tedavi yöntemi CPAP'dir (sürekli pozitif basınçlı hava). Uyku boyunca burun etrafına bir maske yerleştirilir. Burun yoluyla devamlı olarak basınçlı hava veren bu alet, üst solunum yolunun açık kalmasını sağlar. Bu tedavi ile horlama ve uykuda solunum durmaları ortadan kalkmaktadır. Aletin uzun süreli kullanımı, aynı zamanda çoğunlukla kilolu olan uyku apneli hastaların önemli ölçüde kilo vermesini de sağlar ve böylece alete duyulan ihtiyaç zaman içinde ortadan kalkabilir."