Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başladı
KOSGEB, KATSO, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından birlikte yürütülen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, KATSO binasında tanıtıldı.
UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLADI
Toplantıda konuşan Vali Erdoğan Bektaş, “Bizler, burada yeniden girişimci oluşturmuyoruz, aksına bu tür girişimcilik kurslarında, doğuştan girişimci olanların kabiliyetlerini ortaya çıkartılmasına yardım oluyoruz. İnsanlar, bazen kendi kabiliyetlerinde olmayabiliyor. Fakat Kastamonulu kadınlar girişimcilik konusunda son derece kabiliyetlidir. Girişimci, belirli kalıplarda bilmeyi, anlamayı ve öğrenmeyi bilmesi gerekiyor. Ardından ciddi manada bir cesaret gerektiriyor. Daha sonra risk alınması gerekiyor. Ama bunların hiçbiri yetmiyor. Ondan sonra bu kursun sizlere verdiği özelliklerin devreye girmesi gerekiyor. Seçtiğiniz işi nasıl yapacağınız ve nasıl sürdüreceğiniz konusunda bilgi edinmeniz gerekiyor. Bu süreçte muhtemel düşeceğiniz hataları nasıl telafi edeceğiniz ve bu pürüzleri nasıl çözeceğiniz bu kurslardan öğrenmeniz gerekiyor” dedi.
(İHA) - Kastamonu’da 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' başladı.
KOSGEB, KATSO, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından birlikte yürütülen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, KATSO binasında tanıtıldı.
TURAŞ OTEL’İ İSTEYEN MÜTEŞEBBİS OLMADI
Turaş Otel’in ek binaya çevrilmesini de değerlendiren Vali Bektaş, şöyle konuştu: “Turaş Otel, İller Bankası iken restorasyon edilmiş ve otele çevrilmiş. Sürekli sağında solunda yamalar yapılmış. Yani hiçbir zaman tam olarak otel haline getirilemedi. Hem İl Özel İdaresi olarak bizler para harcadık hem de oteli kiralayan müteşebbis para harcadı. En son iki defa ihaleye çıktık ve oteli kiralamak istedik. Fakat ihaleye giren olmadı. Turaş Oteli, gezenler yanımıza geldikten sonra buradan otel olmaz dediler. Burası iki ayrı bina iken birleştirilmiş ve otel haline getirilmiş. Yaklaşık 1 milyon TL harcanarak tam bir otel haline getirilebiliyor. Zaten yanına 2 milyon TL daha katında son derece modern ve yeni bir oteli yapmış oluyorsunuz. O zaman niçin burası için bu kadar büyük paralar harcansın. Fakat eski binaları yıkarak, birleştirerek çağdaş insanların ihtiyacı olan standartları temin edemiyorsunuz. Bunu temin edemediğimiz içinde müşteri gelmiyor. Bu yüzden otelde kendisini finanse etmiyor. Müteşebbis para kazanamayınca ne kiranı ödeyebiliyor nede zaruri ihtiyaçlarını giderebiliyor. Bu yüzden bir işe başlarken o işin her tarafını düşünmelisiniz. Bu işi sürdürülebilirlik haline getirmelisiniz aksi taktirde batarsınız ve hiçbir işi yürütemezsiniz. Bu yüzden bizde, hastanemizin ek binaya ihtiyacı vardı ve bizde Turaş Otel’i hiç kimse olmayınca hastane için ek bina yaptık. Yeni hastane yapılınca burası boşalır. Hastane ve otelin yeri çok güzel ve çok değerli bir yer. Bizden bu yeri isteyen olursa veririz”
1100 GİRİŞİMCİ ADAYINA SERTİFİKA VERİLDİ
Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de KOBİ'lerin ve buna bağlı olarak ta girişimciliğin öneminin daha iyi anlaşılır hale geldiğini ifade eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB), Kastamonu Şube Müdürü Nevzat Erol, “Bu gün Türkiye’de istihdamın yüzde 78’ini, ihracatının yüzed 60’ını KOBİ’ler sağlamaktadır. Bu bağlamda ‘kobiler büyür Türkiye büyür’ sloganı ile yola çıkan KOSGEB idaresi başkanlığı, 2009 yılında yeniden düzenlenen destek modelleri ile kobileri ve girişimcileri her alanda desteklemeye başlamıştır. Başkanlığımız hükümetimizin 2023 vizyonuna paralel olarak hazırlanan; 2011-2015 stratejik planında girişimcilik kültürünün geliştirilmesi ve başarılı yeni işletmelerin kurulmasının desteklenmesi amaçlanmış olup bu çerçevede geçen 3 yıl içerisinde Türkiye genelinde kurulan 7 binden fazla girişimcinin kurduğu yeni işletmeyi destekler duruma gelmiştir. Buna paralel olarak Kastamonu KOSGEB Müdürlüğümüz girişimcilik destek programı kapsamında il merkezi ve ilçelerimizde gerek paydaş kurum ve kuruluşlar ile birlikte gerekse kendi kaynakları ile uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlemiş olup bu güne kadar gerçekleştirilen 52 sınıf eğitime 450’si bayan 650’si erkek olmak üzere toplam bin 100 girişimci adayına girişimcilik sertifikası vermiştir.
Eğitimlerden mezun olan girişimcilerimizden 56’sı bayan, 65’i erkek, 2’si engelli olmak üzere toplam 123 girişimcimiz işlerini kurmuş ve müdürlüğümüz den destek almaya başlamışlardır. Kurulan bu işletmelerde işletme sahipleri dışında, 196 yeni istihdam sağlanmıştır” dedi.
GİRİŞİMCİLERE 5 MİLYON TL DESTEK TAAHHÜTÜNDE BULUNDUK
Kastamonu KOSGEB Müdürlüğü olarak destek almaya hak kazanan girişimcilere toplamda 5 milyon liranın üzerinde bir desteğin taahhüt altına alındığını ifade eden Erol, şunları kaydetti: “Bu taahhüdün ödeme günü gelmiş olan l milyon 500 bin liralık kısmı ödenmiştir. Ayrıca Kastamonu Üniversitemiz ile yapılan protokolle üniversitede örgün eğitim kapsamında mezun olan 827 öğrencilerimize girişimcilik sertifikası verilmiş olup bu arkadaşlarımızda iş kurmaları durumunda destek alabileceklerdir. Bütün bu süreçlerde bizim, KOSGEB olarak yeni girişimcilerden beklentimiz nitelikli ve yenilikçi yaklaşımlarla eğitimlerde aldıkları bilgileri pekiştirerek iş ahlakına sahip, ilişkide olduğu tüm kesimlere güven telkin eden, uzun vadede kalıcı olabilecek, marka değerli ve katma değeri yüksek işletmeler kurmaları olacaktır”
GİRİŞİMCİLER, İSTİHDAMA KATKI SUNACAK
İstihdamın oluşması, gelişmesi ve yaygınlaştırılması bakımından bütün girişicilere kaynak sağlayarak mutlaka destek verilmesi gerektiğini aktaran Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kastamonu İl Şube Müdürü Adnan Arslan, “Bizde bu çalışmalara kaynak üreterek destek veriyor ve girişimcilerimizi hayata atılmalarına hazırlıyoruz. Ne kadar kaynağınız olursa olsun ortaklık ve iş birlikteliği yapılamadığı müddetçe kurduğunuz işin yürümesi pek mümkün olmuyor. Bu yüzden girişimciler oldukça bizler bu tür çalışmalara her zaman hazırız. Burada aldıkları eğitimin ardından kuracakları işletmelerde çalıştırılmak üzere kurumumuzdan elemanda talep etmelerini ve Kastamonu’da istihdama katkı sunmalarını genç girişimcilerimizden bekliyoruz” diye konuştu.
50 KİŞİ, GİRİŞİMCİLİK KURSUNDAN YARARLANACAK
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında kursa katılan kursiyerlere hayata ilk adımlarının atması için destekte bulunduklarını açıklayan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Selçuk Arslan, şöyle devam etti: “İlk düzenlediğimiz kursta 25 kişi mezun oldular ve ikinci 25 kişi ile tekrar kursumuza devam ediyoruz. 100 girişimcide yılbaşından sonrada kursumuzdan yararlanacak. Kurslar iki ay sürüyor ve ardından kursu başarılı bir şekilde bitiren kursiyerler hayata ilk adımlarını atmış oluyor”