Üniversiteli gençlerden 'köy odası' projesi

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında proje hazırlayarak Eymir köyündeki kullanılmayan okul binasını köy odasına dönüştürdü.

  • 899
Üniversiteli gençlerden 'köy odası' projesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) öğrencileri, Daday ilçesindeki bir köyde kullanılmayan okul binasını onardıktan sonra köy odası haline getirdi ve köylülerle geleneksel oyunlar oynadı.

KÜ Eğitim Fakültesi öğrencileri, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında proje hazırlayarak, Daday ilçesinin Eymir köyünde kullanılmayan okul binasını onardı ve köy odasına dönüştürdü.

Köy odası için gerekli eşyaları, hayırseverlerin yardımıyla temin eden üniversite öğrencileri, bir akşam köylülerle bir araya gelerek Hacivat-Karagöz oyunu sahneledi, birlikte yüzük saklama gibi oyunlar oynayarak hoşça vakit geçirdi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal İbret, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orta oyunlarının gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tuttuğuna dikkati çekti.

Teknolojinin olumlu yanlarının yanı sıra olumsuzlukları da beraberinde getirdiğine işaret eden İbret, "Çağımız teknolojiye boğuldu. Çocuklarımızın ellerinde birer cep telefonu. Halbuki orta oyunları bireyleri, aileleri kültürleriyle kaynaştırmanın, insan olmanın lezzetini anlamanın, kültür ve medeniyet içinde yaşayabilmenin bir aracı. Biz de bu proje ile çocuklarımıza geleneklerimizi aktarmak istedik." dedi.

Öğrencilerin kültürlerini yaşatma adına proje geliştirdiklerini belirten İbret, "Eymir köyünde geleneksel orta oyunlarını oynamak için eski bir okulda bir araya geldik. Bu oyunları yaşatarak gelecek nesillere aktarabilmeyi amaçlıyoruz. Projeyi Kastamonu'nun diğer köylerinde de uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

"Geleneksel kış eğlencelerini günümüze aktardık"

Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Yudum Kırmızı da projeleri sayesinde eski köy okulunun yeniden canlandığını vurgulayarak, "Geleneksel kış eğlencelerini günümüze aktarmak için öğrencilerimizle etkinlik yaptık. Burayı biz düzelttik, tamir ettik. Köy odası haline getirmeye çalıştık. Burada öğrencilerimizden oluşan 10 kişilik ekip, 1,5 aylık çalışma yaptı. Öğrencilerimiz eski okul binasını boyadı, halıyı minderi buldu." diye konuştu.

Türkçe Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Selma Altıner de geleneği geleceğe yansıtmaya çalıştıklarını belirterek, "İnsanların teknolojiden uzak birkaç saat geçirmelerini sağladık. Çok güzel vakit geçirdik. Sponsorlar bularak minder ve perdeleri aldık. Köy sakinleri ile oyunlar oynadık. Onlar da biz de çok eğlendik." değerlendirmesinde bulundu.

Köy muhtarı Hüseyin Mahmutoğlu da güzel bir akşam geçirdiklerini, öğrenciler sayesinde kültürlerinin yeniden canlandığını dile getirdi.

Köy sakinlerinden 70 yaşındaki Veliye Kaleoğlu ise daha önce orta oyununu hiç izlemediğini belirterek, öğrencilere teşekkür etti.