Üniversiteden 'AYI' Logosuna Destek

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu'nun tanıtımında ayının yer alması gerektiğini söyledi.

  • 733
Üniversiteden 'AYI' Logosuna Destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Gıda Kontrol Görevlisi Eğitimi başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde 12-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan Gıda Kontrol Görevlisi Eğitimi düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Törende konuşan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Tüzemen ise, Gıda Güvenliği hakkında bilgilendirmede bulundu.

Prof. Dr. Tüzemen, Türkiye’nin farklı illerinden Kastamonu’ya gelen Gıda Kontrol Görevlilerine yönelik yapılan şehrin tanıtım videosuna atıfta bulunarak, son günlerde Kastamonu’nun gündemindeki ayı konusuna değindi. Ayı’nın gücü temsil ettiğini ve bu yüzden tanıtım videosunda ayının olmamasının büyük eksiklik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tüzemen, “Ayı, gücü temsil eder. Fakat bazıları, ayıyı çok yanlış tanıyor. Bunu anlatmamız gerekiyor. Ayı’nın Kastamonu’nun tanıtım videosunda yer almaması bence büyük eksiklik” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonu’nun en önemli tarımsal gelirinin hayvancılık olduğunu belirterek, “Kastamonu’da 250 bin büyükbaş ve 125 bin küçükbaş hayvan mevcuttur. Sahilde, kestane ve kivi bahçeleri, hemen hemen Kastamonu’nun tüm bölgelerinde başta kanlıca olmak üzere doğal mantarlar, Taşköprü ilçemizde sarımsak, Tosya ilçemizde çeltik ve İhsangazi ilçemizde siyez buğdayı ve bulguru yetiştiriciliği ve üretimi ön plana çıkmaktadır” dedi.

12-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Gıda Kontrol Görevlisi Kursuna 36 ilden 111 kişinin katıldığını ifade eden Yaman, Vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanmasının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının temel görevlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Gıda denetçileri bu konuda çok önemli bir görev üstlenmektedirler. Gıda kontrol görevlilerinin yaptıkları izleme, gözetim, doğrulama, tetkik, numune alma ve analiz gibi uygulamalarla bu amaca en büyük katkıyı vermektedirler. İlimizde gıda denetimleri mesai mefhumu gözetilmeksizin çok titiz bir şekilde yapılmaktadır. İlimizde toplam 501 adet gıda üretim, 3 bin 264 adet toplu tüketim ve satış işletmesi ve 200 adet yem işletmesi bulunmaktadır. 19 ilçemizin 7 ilçesinde toplu tüketim ve satış yerleri için denetim yetkisi bulunmaktadır. Toplam il ve ilçe merkezlerinde 3 bin 444 (yemle birlikte 3 bin 652) denetim yapılmış ve 152 adet numune alınmıştır. Yapılan denetimler sonucunda, 46 işletmeye 284 bin 127 TL idari para cezası ve 5 işletmeye faaliyeti durdurma idari yaptırım karan uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.

Eğitimler sonunda başarılı olan Gıda Kontrol Görevlilerine, Gıda Kontrol Sertifikası verilecek.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)