Türkiye'nin İlk 'EKO KENT' Uygulaması Cide'de Başladı
Kastamonu'yu Dünya Şehri yapmaya geliyoruz' sloganıyla yola çıkan Kastamonulu işadamları, Türkiye'de ilk kez Cide'de 'Eko Kent' uygulamasını başlattı.
TÜRKİYE’NİN İLK ‘EKO KENT’ UYGULAMASI CİDE’DE BAŞLADI
(İHA) - “Kastamonu’yu Dünya Şehri yapmaya geliyoruz” sloganıyla yola çıkan Kastamonulu işadamları, Türkiye’de ilk kez Cide’de “Eko Kent” uygulamasını başlattı.
İstanbul’da farklı sektörlerde kendi alanında lider olan Kastamonulu işadamlarının birleşerek oluşturduğu Cide Çalışma Gurubu, Cide’de bir araya geldi. Cide Belediyesi tarafından işletilmeye başlanan şehir hatları vapurunda düzenlenen toplantıya Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Şenpazar Kaymakamı Tuğba Oğuz, Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir, Kastamonulu işadamları, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hülagü Kaplan ve ekibi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, “Cide’de yapılan bu toplantı İstanbul’dan gelen İşadamlarımızın kafasında yapılabileceklerle ilgili muhakkak bir şema ve yeni fikirler oluşturdu. Bu anlamda projenin hayata geçirilebileceğini düşünüyorum. İşadamlarımız hedefledikleri projeleri bize sunduklarında elimizden gelen desteği muhakkak vereceğiz” dedi.
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hülagi Kaplan ise, Türkiye’de daha önce hiç uygulanmamış olan “Eko Kent” projesinin Cide’de hayata geçirilebileceğini belirterek, bu çalışma için ilçenin uygun olduğunu söyledi. Kaplan, Cide’nin ayrıca Citta Slow (Sakin Şehir) için başvuruda bulunarak aynı anda iki çalışmanın bir arada yürütülebileceğini ifade etti.
Cide Çalışma Gurubu Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu da, “Bu toplantıdan önce tarım, turizm gibi alanlarda yatırım yapalım diye düşünürken toplantı içinde bu işin bildiğimizden çok daha öte bir noktası olduğunu gördük. Fikirlerimiz daha da gelişerek olumlu yönde değişti. Bu toplantı ufkumuzu açtı ve düşüncelerimiz daha da büyüdü. Yenilenebilir enerji konusu, tarım ve turizm öne çıktı ve kafamızda yapmak istediğimiz projeler daha da netleşti. Bu alanlarda ilçede istihdamlar sağlayabiliriz. Müteşebbis olmak önemlidir” diye konuştu.
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, geçtiğimiz aylarda Cide’de yaptığı atölye çalışmaları sırasında ortaya çıkan verileri ve analizleri paylaştı. Ardından Cide’de izlenilecek yol ve yapılmasının planlanan çalışmalar anlatıldı.