Türkiye'de organ bağışı yüzde 4 civarında!

Kastamonu Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Avrupa'da organ bağışı yüzde 40-50 civarında iken bu oranın Türkiye'de yüzde 4-5'e kadar düştüğünü belirtti.

  • 1098
Türkiye'de organ bağışı yüzde 4 civarında!

Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde konferans düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen "Organ ve Doku Bağışı" ile ilgili sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Özgür Yılmaz, "Amacımız Türkiye ve dünyada olduğu gibi binlerce organ nakli bekleyen hastalarımızın derdini anlatabilmek. Tıp fakültesi ve hemşirelik öğrencilerimiz için bu sempozyum bir ders niteliğinde olmakla birlikte bu işin aslında ders kitaplarında yazmayan sizlere elinizde şu an için öğretilmemiş olan sosyal ve dini kısmını anlatabilmek." dedi.

"Avrupa’da yüzde 40-50 olan organ bağışı, Türkiye’de yüzde 4-5’tir, bu kabul edilebilecek bir oran değil"

Organ bağışı hakkında açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, şöyle konuştu:

"Dünyada 1952 yılında ilk kalp nakli yapılıyor. Türkiye’de de Prof. Dr. Mehmet Haberal, 1975 yılında ilk böbrek naklini gerçekleştiriyor. Yaklaşık 50 yıllık bir tecrübemiz var. Şu an Türkiye’de organ nakli yapan çok sayıda uzman sağlık personellerimiz var. Avrupa Birliğinde organ bağışı vatandaşların yüzde 40-50’sini buluyor. Maalesef Türkiye’de bu oran çok düşük. Yüzde 4-5 civarında. Bu kabul edilebilecek bir oran değil. Oysa Türk milleti bütün dünyada insancıllığıyla dünya tarihine adını yazdırmış büyük bir millet. Biz organlarımızı bağışlayarak örnek olmalıyız. Organ bağışı sağlığa zarar veren bir şey değil. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların daha önce verdikleri tanık ve doktor raporu ile gerçekleşen bir süreç. Bu konuda millet olarak yeteri kadar bilinçlendirilmiş değiliz. Bu çalışmalarla bu bilinçlendirilmeler aşılanacak." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde organ nakli bekleyen hasta sayımız çok fazla"

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Organ ve Doku Nakli İl Koordinatörü Prof. Dr. Zahide Doğanay, "Organ bağışı konusunda ne yazık ki çok gerideyiz. Ülkemizde organ nakli bekleyen hasta sayımız çok fazla. Her gün 3 kişi, yılda 2 bin 500 kişi yeterli organ bağışı yapılmadığı için hayatını kaybediyor. 2023 yılında Sağlık Bakanlığının verilerine göre, böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı 1422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204 ve pankreas nakli bekleyen hasta sayısı da 277’dir. Bu sayılarda ne yazık ki gittikçe artmaktadır." dedi.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organ ve doku bağışı standı kuruldu.

Stantta konferansa gelen davetlilere organ ve doku bağışı hakkında bilgilendirme yapılarak bağışta bulunmak isteyenlerin bilgileri alındı.