Turizm Haftası Kutlamaları Başladı
Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kastamonu'da çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Kutlamalar çerçevesinde ilk olarak Cevizli Park’ta toplanan grup, kortej yürüyüşü eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. Cumhuriyet Meydanında Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlamalarda konuşan Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu’nun turizm konusunda belli noktalara gelebilmesi için özellikle sektör temsilcilerinin konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini belirterek, turizm temsilcilerinin etkinliklerde yer almadığını ve çalışmalara yeterince kafa yormadıklarını, ihmalkar davrandıklarını söyledi.
Göreve başladığında Kastamonu’nun en önemli avantajının turizm sektörü olduğunu söylediğini ifade eden Vali Günaydın, turizm sektöründe bulunan avantajın iyi kullanılması gerektiğini ve avantajın kullanılması için 2 yıldan beri çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Kurum ve kuruluşların daha fazla katkı sağladıklarında hedefe daha hızlı ulaşılacağını aktaran Vali Günaydın, “Rakamlara baktığımızda her yıl daha iyi bir noktaya gittiğimizi görüyoruz. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerindeki ziyaretçi sayısının artış yaşadığını söyledik. Yine yüzde 30 artış olduğunu görüyoruz. Bu ilimiz açısından son derece önemli. Buraya turizmle ilgili gelenlerin mutlaka esnafa çok ciddi katkılar yaptığını görüyoruz. Hafta sonunda ilimiz çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Bu da ilimizin kongre turizmi açısından son derece önemli bir merkez olduğunu gösterdi. Hafta sonunda başbakan yardımcımız olmak üzere on tane bakanımızı, iş dünyamızın önemli isimlerini Kastamonu’da ağırladık. Ilgaz’da ki otelimizin konferans salonu kongre turizmine önemli bir gösterge oldu. Bakanlarımızın kongre çalışmalarını Ilgaz’a almaları için istirhamda bulunduk. İlimiz bu anlamda da önemli mesafeler alacak” dedi.
“ALT YAPIMIZI GÜÇLENDİRMELİYİZ”
İyi bir tanıtım için Kastamonulu olarak tarihi değerlerin iyi tanıması gerektiğinin altını çizen Vali Günaydın, “Sürdürülebilir bir tanıtım için il olarak iyi bir tanıtım yapmak gerekir. Bunun yolu da herkesin tarihimizi iyi bilmesi gerekir. Bu konu da eksiklerimiz var. Tanıtım ile ilgili kurslarımız var. Biz önce alt yapımızı güçlendirmemiz lazım. Konaklamamızı yükseltmemiz içinde 5 yıldızlı bir otel ihtiyacımız var. Bunun için çalışmalar devam ediyor. Kastamonu bir turizm şehridir. Türkiye’nin en önemli turizm şehirlerinden de bir tanesiyiz. Bizim bu turizm şehri olduğumuzu kanıtlamamız içinde ancak ve ancak çalışmayla olur. Turizm diyen kuruluşların temsilcileri şuan burada yok. Turizmden ümidi kesmişiz fakat rakamlar bunun böyle olmadığını ortaya koyuyor ya da biz bu işte biraz ihmalkar davranıyoruz” ifadelerini kullandı.
“TURİZMİN EN BÜYÜK MATERYALİ TANITIMDIR”
Turizm çalışmalarının belli çerçeveler etrafında sürdürülmeye çalışıldığını, sektör temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının yeteri kadar konuya eğilmediğini ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahin Babaş ise, herkesin turizm konusunda elinden gelenin en iyisini yapması gerektiğini belirtti. Kastamonu’nun tarihiyle, kültürüyle bütünleşmiş bir şehir olduğunu, tarihten miras kalan kültürü geleceğe yansıtmak istediklerini belirten Başkan Babaş, kültürel mirasın gelecek nesillerle aktarılması için hem belediye olarak hem de şehir olarak kolektif çalışanın ortaya konuşmasını istedi.
“TURİZMİN EN BÜYÜK MATERYALİ TANITIMDIR”
Bütün kurumların turizme gönül vermesi gerektiğine işaret eden Başkan Babaş, şunları söyledi: “Kastamonu’da turizmin gelişmesinde önemli bir etken olan ulaşım konusu aşılmaya başlandı. Önceleri Kastamonu’ya ulaşmak biraz zordu ancak gerek havayolu ile olsun gerekse karayolu ile olsun ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılar aşılmaya başlandı. Deniz ulaşımında ise mesafe kaydedilmek için çalışmalar sürdürülüyor. Ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılar aşıldığı zaman hem Ankara’dan, hem İstanbul’dan hem de diğer illerden Kastamonu’ya ulaşmak o kadar da zor olamayacak. Kastamonu’ya gelen misafirlere tarihi ve kültürel dokuyu göstermek gerekiyor. Hep aynı şeyleri söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz. Sivil mimarinin en güzel örneklerinin Kastamonu’da olduğunu sadece biz değil herkes söylüyor. Bunu sadece söylemek yetmiyor. Alt yapının ciddi manada yapılması gerekiyor. Yıprananların, bozulanların bir an evvel restore edilmesi ve fonksiyonel hale getirilmesi gerekiyor. Kastamonu Belediyesi olarak ciddi bir çaba içerisindeyiz ancak bu çabaya herkesin ayak uydurması gerekiyor. İş adamlarımızdan, Kastamonuluyum diye övünenlerden çalışmalarımıza ortak olmalarını istiyoruz. İş adamlarımızdan başka bir talebimiz yok. Kültürel mirasın geleceğe aktarılması çalışmalarını vizyon proje haline getirdik. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nin 3’te 2’si üzere. Belediye olarak Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nden eski belediyeye kadar olan güzergâhta çalışmalara başlıyoruz. Mahkeme Altı’nda Mehmet Akif Ersoy’un evi bulunuyor. Spor Toto Teşkilatı ile görüştük ve buranın gençlik evi olması için proje çalışması yapacağız. Turizmin en büyük materyali tanıtımdır. Ne kadar değeriniz olursa olsun tanıtamazsanız herhangi bir işe yaramıyor.”
Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri yapıldı.