Tümkasder Genel Başkanından Kurban Bayramı Açıklaması

Tüm Kastamonulular Derneği (TÜMKASDER) Genel Başkanı Murat Çalık, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle yaptığı açıklamada, geçen yıl tartışma konusu solan 'ithal hayvan' meselesinin Türkiye'nin geleceğine büyük darbe vurduğunu öne...

  • 647
Tümkasder Genel Başkanından Kurban Bayramı Açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm Kastamonulular Derneği (TÜMKASDER) Genel Başkanı Murat Çalık, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle yaptığı açıklamada, geçen yıl tartışma konusu solan 'ithal hayvan' meselesinin Türkiye'nin geleceğine büyük darbe vurduğunu öne sürerek, "Bu projenin, öz değerlerimize ve büyük özverilerle bu işleri yapanlara büyük zararlar verdiği çok açıktır” dedi.


Hayvancılık konusunun yeniden tartışmaya açılması meselesinin çok iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken TÜMKASDER Genel Başkanı Murat Çalık, “Türkiye, tarım ve hayvancılık ülkesi olarak anılan, yıllardır bu sıfatını en iyi şekilde kullanan ve tüm unsurlarıyla ortaya koyan bir ülkedir. Geçtiğimiz yıllarda Kurban Bayramı dönemlerinde ortaya çıkan ithal hayvancılık furyası, yerli hayvancılığımızın temeline dinamit koymuş, fiyatların düşürülmesi bahanesiyle yapılan bu işlemler besicilerimizin küsmesine, darılmasına ve ellerindeki hayvanların yok fiyatına satılarak hayvancılığın gelişiminde büyük yara oluşturmuştur. İthal hayvancılık meselesinin ülkemizin geleceğine büyük darbeler vurduğu, öz değerlerimizi ve büyük özverilerle bu işleri yapanlara büyük zararlar verdiği çok açıktır” dedi.


Bu sene Kurban Bayramı döneminde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından ithal hayvancılığın olmayacağı mesajının verilmesini çok olumlu karşıladıklarını ve bu mesajın yerli üreticiyi rahatlattığını belirten Çalık, “Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in, 'Türkiye’de hayvan sayısı yeterlidir. Bu sebeple ithalata gerek yoktur' şeklindeki beyanatını sevinerek okuduk. Biz de defalarca kendisiyle görüşmelerimizde yerli hayvancılığın önemini dile getirerek ülkemizin tarım ve hayvancılık politikalarının yerlileştirilmesi gereğini ifade ettik. Geçtiğimiz dönemlerde yapılan ithalatlar, oluşan spekülasyonlar, özellikle spekülatörlerin hayvancılık politikamız üzerinden vurgun yapmasına neden olmuş, ülkemizin yerli değerlerinin ortadan kaldırılmasının sebebi olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin kendisine has, kendisine özel tarım ve hayvancılık politikaları üretmesi, yerli hayvancılığı yerli ırkları bölgesel nitelikte geliştirmesi gerekiyor” diye konuştu.


Hayvan üretiminin ve besiciliğin kendisine has özellikleriyle oldukça zor ve zahmetli bir iş olduğunun altını çizen Çalık, “Bu işi ancak bu işe gönül verenler yapabilir. Geçen sene saman fiyatlarında oluşan spekülasyonlar, bizim gerçekten belimizi bükmüştü. Bu durum da gösteriyor ki, hayvan besiciliğinde yan unsur olarak tarım politikalarının da doğru eksenlerde oturtulması gerekiyor. Atacağınız adımlara,yapacağınız çalışmalara ve gelecek vizyonlarınıza çok daha proje bazında yaklaşmanız gerekiyor” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin geliştiğini, büyüdüğünü, sektörel olarak nitelikli çalışmalara imzalar atıldığını, gelecek vizyonlarının oluşturulduğunu belirten Çalık, “Bu vizyonları hayvancılık politikamızda da uygulamamız gerekiyor. Eğer Türkiye, kendi kendisine yetebilen bir ülke olmayı kararlaştırmışsa, öncelikle gıda, tarım ve hayvancılık politikalarından işe başlanmalı ve buna göre stratejiler oluşturulmalıdır. Bu sebeple, eğer 10 sene, 20 sene sonramızı düşünüyorsak, öncelikle yerli hayvancılığımızın önünü açacak, yerli hayvancılığımızı geliştirecek ve büyütecek stratejileri kurgulamamız şarttır. Biz de ülkemizin gelecek vizyonunda söz sahibi olmak istiyorsak, bu politikaların oluşturulmasına destek olacak nitelikte fikirler üretmeli, çalışmalı ve hizmet üretmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.