Trakya, Hayvan İhtiyacını Kastamonu'dan Karşılıyor
Geçen yıl Kastamonu'dan Trakya bölgesine 6 bin 121 büyükbaş hayvan sevk edilirken, bu yıl kurbanlık sevkiyatının daha da artması bekleniyor.
(İHA) - Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurulan kurbanlık pazarlarında alanda satanda halinden memnun görünüyor. Geçen yıl Kastamonu’dan Trakya bölgesine 6 bin 121 büyükbaş hayvan sevk edilirken, bu yıl kurbanlık sevkiyatının daha da artması bekleniyor.
2014 yılında kurbanlık hayvan ithalatı yapılmayacağından dolayı Trakya bölgesinin kurbanlık ihtiyacının karşılanması önem arz etti. Trakya bölgesinin şap hastalığından aşılı ari bölge olması münasebetiyle bölgeye yapılacak canlı hayvan sevklerinden kan örnekleri temiz çıkan hayvanların geçişlerine izin veriliyor.
Trakya bölgesine bu yıl geçebilmek için müracaat edilen büyükbaş hayvan sayısı Türkiye genelinde 25 bin olup 12 bini Kastamonu’dan yapıldı. Bu kapsamda, Trakya’nın kurbanlık ihtiyacını karşılama sorumluluğunun yüzde 50’sini Kastamonu üstleniyor. Kan alınıp analize gönderilen büyükbaş hayvanların yüzde 80’inden fazlasının sonuçları temiz çıktı ve bu kurbanlık hayvanların kurbanlık sevkiyatları tüm hızıyla sürüyor.
Hayvan yetiştiricileri, Trakya bölgesinin yüzde 50 hayvan sayısını karşılamalarının kendileri ve Kastamonu hayvancılığı için gurur verici olduğunu belirtti. Bu yıl Kastamonu’dan Trakya bölgesine hayvan sevkiyatları konusunda 12 bin müracaatın olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, “Bu müracaatların hepsiyle ilgilenmeye çalıştık. Kan numuneleri aldık, gelen sonuçlara göre de Trakya bölgesine sevklerimiz devam ediyor. Geçen yılın rakamlarına baktığımızda 10 bin 954 müracaat varken, bu müracaatlardan Trakya bölgesine 6 bin 121 sevk gerçekleşti. Bu yıl müracaat 12 bin civarında oldu. Trakya bölgesine sevk konusunda da en az 8-9 bin hayvanın sevk edilmesini bekliyoruz” dedi.
Kastamonu’da geçen yıl 18 bin 120 büyükbaş ve 6 bin 260 küçükbaş kurbanlık kesildiğini açıklayan Yaman, “Toplamda da kesilen kurbanlık sayısı 24 bin 380 olarak gerçekleşti. Yaptığımız incelemede şu anda kurbanlıkları satanda alanda memnun” diye konuştu.
Kastamonu’da büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Yaman, şunları kaydetti:
Yaman, Kurban Bayramı öncesi bütün tedbirlerin alındığını ve vatandaşların gönül rahatlığıyla dini vecibelerini yerine getirebileceklerini kaydetti.
Kurbanlık alan şahısların hayvanlara dikkat etmelerini isteyen Osman Yaman, şunları söyledi:
“Mutlaka hayvanlara ait pasaportu incelesinler. Pasaporta yazan doğum tarihlerine baksınlar. Büyükbaş hayvanlarda kurbanlıklar 2 yaş, küçükbaşta 1 yaş olması gerekiyor. Eğer küçükbaşta hayvan bakımlı ise, 1 yaşını gösteriyorsa hayvan kurbanlık olabilir. Ayrıca, kurban kesiminden sonra, hayvanların kulak küpesinin mutlaka Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine getirilerek kayıttan düşürülmesi gerekiyor.”
“Şu an 300 bin civarında büyükbaş hayvan bulunmaktadır. 135 bin civarında da küçükbaş hayvanımız var. Trakya bölgesine sevk konusunda ilimiz, Türkiye’de yapılan müracaatların hemen hemen yarısını karşılamaktadır. Bunun büyük bir kısmını Kastamonu’da Devrekani ilçemiz karşılıyor. Kastamonu’da büyük işletmelerimiz var, ilimizin hayvancılık konusunda daha da iyi olması için biz elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz.”