Trabzon Müftüsü Demir: Kadınları bayram namazına bekliyoruz
Camilerin sadece erkeklere ait olmadığını belirten Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) zamanında kadının da çocuğun da mescitte yerini aldığını söyledi.
Camilerin sadece erkeklere ait olmadığını belirten Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) zamanında kadının da çocuğun da mescitte yerini aldığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı organizasyonla bu bayramda kadınları bayram namazına davet ettiklerini ifade eden Müftü Demir, "Başkanlığımız, artık kadını camide görmek istiyor. Bunun için de Türkiye genelinde her il ve ilçede bir cami, Trabzon'da ise 5 cami kadınlarımızın da bayram namazına iştiraki için hazırlandı. Önümüzdeki bayram bu sayı gelen talebe göre daha da artacak."dedi.
Gülbahar Hatun Koleji’ndeki kutlamada, Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, Peygamberimiz (SAV) döneminde hayatın camide yaşandığına ve buna kadın-erkek herkesin iştirak ettiğine değindi. Müftü Demir, "Biz kadını mescitten niçin uzaklaştırdık? Neden camilerimizi kadınların da gelebileceği şekilde yapmadık? Geriye dönüp baktığımızda, Allah Resulu’nun taşımadığı korku ve endişelerimizden dolayı kadını mescitten uzaklaştırmışız. Kadınların da camide erkek çocuklardan sonra safta yerini alması gerekirken, biz onların ya camilerin mahfillerinde, ya alt katlarında ya da cami yanına yapılan ayrı mekanlarda saf tutmalarını istemişiz. Mahfillerde ise bir de önlerine perde çekmişiz. Sanki bu dini biz Allah Resulu’ndan daha iyi yaşıyoruz. Sosyal hayatta, AVM’lerde birlikte olduğumuz kadınları niçin camide perdenin arkasına, duvarın arkasına atıyoruz." diye konuştu.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) zamanındaki gibi camilerin görevini ifa etmediğine de dikkat çeken Müftü Demir, Allah Resulu’nun hayatında mescidin, sadece namaz kılınan bir mekan olmadığını; devletin idare edildiği, askeri kararların alındığı, küslerin barıştırıldığı, sosyal hayatın problemlerinin çözüldüğü bir mekan olduğunu söyledi.
Programa ev sahipliği yapan TUKSANDER Başkanı Dr. Uğur Embiye Özgür ise camilerin bir kültür ve uzlaşı ortamı olduğunu ifade etti. Dr. Özgür, "Kültür, insanları birbirinden farklı kılan bir özellik. Uzlaşı, farklılığımızı koruyarak, kardeşçe, birlikte yaşayabilme sanatı. Cami ise farklı kültür ve düşünceden insanlarını bir araya toplayarak huzur ve huşu içerisinde ibadet edilen mekan. Bu üç kavramın birbirine ne kadar yakın olduğu aşikar. İşte biz de bu yakınlıktan dolayı Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlamalarının içerisinde yer aldık. Uzlaşı için yola çıkanların hedeflerinin gerçekleşeceği yer kuşkusuz camiler. Camiler, Kuba mescidinden beri bu misyonu eda etmiştir. Mevlana’nın ‘Gel, ne olursan ol, yine gel’, Hacı Bektaş-ı Veli’nin ‘İncinsen de incitme, her ne ararsan kendinde ara’ ve Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘Sema ile semahı bir arada görelim, aynı çanağa kaşık çalalım’ şeklindeki değerlendirmeleri ışığında uzlaşabileceğimizi, İslam dünyasındaki büyük fay çatlağının onarılmasına önemli katkıda bulunabileceğimizi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle, Toplumsal Uzlaşı ve Kültür Sanat Derneği (TUKSANDER), Trabzon Din Görevlileri Sosyal ve Kültür Derneği ve Trabzon Dostlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği programa İl Müftüsü Keramettin Demir’in yanı sıra ilçe müftüleri, müftü yardımcıları ve din görevlileri iştirak etti. Programda, Trabzon’da eğitim gören Somali, Endonezya, Türkmenistan ve Moğolistanlı öğrencilerin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Peygamberimiz ile ilgili şiirlerin okunmasıyla son buldu.
Bu arada Trabzon il merkezinde Çarşı Camii, Mehmet Akif Camii, Boztepe Osmanlı Camii, II nolu Beşirli ve II nolu Bostancı Cami’leri bayram namazında kadınlara da açılacak. Sabah namazı sonrası vaaz verilecek. Ardından bayram namazını beraber kılınacak.