'Toplumsal Barış ve Arabuluculuk' Konulu Konferans Düzenlendi

TBMM 22'nci ve 23'üncü Dönem Kastamonu Milletvekili, Hukuk, Arabuluculuk, Kültür ve Bilim Derneği (HAKBİL) Başkanı, Arabulucu Av. Musa Sıvacıoğlu, 'Toplumsal Barış ve Arabuluculuk' konulu konferans verdi. 

  • 986
'Toplumsal Barış ve Arabuluculuk' Konulu Konferans Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Sıvacıoğlu, Türkiye’de Hukuk Uyuşmazlıklarındaki Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi konusunda bilgiler verdi.

2012 yılında çıkarılan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve 2013 yılında çıkarılan ilgili yönetmelik hakkında katılımcıları bilgilendiren Sıvacıoğlu, Hukuk Uyuşmazlıklarındaki Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi ile ilgili Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi ve İsveç Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (SIDA) tarafından işbirliğiyle bir projenin uygulanmakta olduğunu belirterek, hukuka arabuluculuk müessesesinin girmesi ile toplumsal barış ve huzurun da yerleşeceğini kaydetti.

“ARABULUCULUK MERKEZİ TOPLUMSAM BARIŞA HİZMET EDİYOR”
Hukuk, Arabuluculuk, Kültür ve Bilim Derneği (HAKBİL) Başkanı Av. Musa Sıvacıoğlu, arabuluculuk merkezine resmi ve gayri resmi birçok başvurunun yapıldığını ifade ederek, “Mahkemelerden gelen başvuruları da merkezimizde değerlendiriyoruz. Taraflar arabulucuya gitmek istediklerinde arabulucu seçiyorlar. Dolayısıyla arabulucuya giden taraflar çözümünü kendileri ürettikleri için çok memnun bir şekilde ayrılıyorlar. Arabuluculuk Merkezi, bu anlamda Kastamonu halkına, daha doğrusu temelinde toplumsal barışa hizmet ediyor. Çünkü taraflar uyuşmazlıklarını daha kısa sürede, daha ekonomik ve psikolojileri de daha rahat bir şekilde çözmüş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların, mahkemelerin yönlendirmesi dışında direkt merkeze başvurarak, işçi ve işveren arasında alacak uyuşmazlığı, aile uyuşmazlığındaki nafaka alacağı veya kira sözleşmesinde kira alacağı gibi uyuşmazlıklarda arabulucu isteyebildiklerini anlatan Sıvacıoğlu, bu konuda gönüllü bilgilendirme yaptıklarını belirterek, vatandaşın daha sonra bir arabulucu seçtiğini kaydetti.

Sıvacıoğlu, şöyle devam etti: “Taraflar ve arabulucu bir masada bir araya geliyor. Taraflar orada kendi husumetleriyle ilgili tartışıp, konuşarak bir çözüm üretiyorlar. Tarafların ürettikleri çözümü arabulucumuz bir anlaşma metni halinde düzenliyor. Bu esnada arabulucunun da asgari ücret tarifesindeki bir ücreti var. Dolayısıyla taraflar arabuluculuk anlaşmasını yaparak hem cüzi bir ücret ödemiş oluyorlar hem husumetlerini çözmüş oluyorlar hem de dost bir şekilde burada helalleşerek ayrılmış oluyorlar. Yargı da bu anlamda yükünü hafifletmiş oluyor, vatandaş memnun ayrılmış oluyor, arabulucularımız da toplumsal barışa hizmet etmenin mutluluğunu yaşamış oluyor” şeklinde konuştu.

“GELİN MENFAATİNİZE EN UYGUN ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE ÜRETELİM”
Avukatların ilgisinin de giderek arabuluculuk konusuna ilgisinin arttığına dikkat çeken Sıvacıoğlu, arabulucu olmak isteyen avukatların yoğun talepleri olduğunu, bu çerçevede de eğitim verdiklerini söyledi. Vatandaşlara çağrı yapan Sıvacıoğlu, şunları söyledi: “En kötü sulh, en iyi davadan daha iyidir diyoruz, öncelik bu. Kimin haklı olduğuna karar vermeyelim, gelin menfaatinize en uygun çözümü birlikte üretelim. Bu da bizim sloganımız. Biz, Kastamonu halkına ve toplumsal barışa hizmet sunmak için çok gayretli ve özverili çalışıyoruz”