TGK Temsilcilerinin BİK'teki girişimleri anadolu basınının yüzünü güldürecek
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu BİK temsilcileri ile Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) BİK temsilcisi ve Prodüktörlerin temsilcisi basın sektörü adına basın kuruluşları ile basın çalışanlarını ilgilendiren yeniliklere imza atılmasını sağladılar.
Anadolu basınının yaşadığı sorunları gündeme getirerek çözüm önerileri üreten ve bu çözümlerin sonuçlanması için yoğun çaba gösteren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu BİK temsilcileri Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen ile Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) BİK temsilcisi Başkan Nazmi Bilgin ve Prodüktörlerin temsilcisi Şevket Karahan, Ekim ve Kasım aylarında basın sektörü adına basın kuruluşları ile basın çalışanlarını ilgilendiren yeniliklere imza atılmasını sağladılar.
Bu kapsamda, Anadolu basını için büyük önem taşıyan resmi ilan fiyat tarifesinin arttırılması yönünde karar alındı ve buna ek olarak, yüksek bayi satışının düşürülmesi ile ilgili girişimler olumlu sonuçlandı.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda TGK üyesi Genel Kurul üyelerince gerçekleştirilen girişim ve çabalar sonucu, Anadolu basını için önem taşıyan resmi ilan fiyat tarifesinde yüzde 20 oranında artış yapılması kararı alındı. Aynı toplantıda gazetelerin bayi satış zorunluluğu yüzde 30’a düşürüldü, abonelik kotası ise yüzde 70’e çıkarıldı.
2017 Eylül ve Ekim aylarında gerçekleşen çalışmalarını mektup haline getiren ve Türkiye genelindeki 1.200 yerel gazete sahibine duyuran BİK temsilcileri Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen, mektupta şu bilgilere yer verdiler;
“Son BİK Genel Kurul toplantısında, Yönetim Kurulu’nun, Kurumun 2018 yılı bütçesi, Resmi İlan Fiyat Tarifesinin belirlenmesi ve Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği dahil çeşitli maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin teklifler ele alındı. Teklifler komisyonların görüşleri alınmak suretiyle ayrı ayrı değerlendirilerek karara bağlandı. Toplantımızda, meslektaşlarımıza yönelik bireysel yardımların artırılmasına ilişkin olumlu kararı aldık. Borç para miktarı, önümüzdeki dönem için de 4.200 TL’den 4.800 TL’ye yükseltildi.”
Basın İlan Kurumu Genel Kurulunda, çalışamaz durumdaki basın mensuplarına yapılan yardımın kapsamının genişletildiğine ve internet ek göstergesinin yükseltildiğine de dikkat çekilerek şu açıklama yapıldı;
“Bilindiği gibi çalışamaz ve muhtaç durumdaki basın mensuplarına, BİK yönetim Kurulu kararıyla 4.000 TL’lık muhtaçlık yardımı yapılmaktaydı. Bu düzenleme genişletildi. Halen çalışmakta olan fakat deprem, sel, yangın gibi afetler sonucu muhtaç duruma düşen basın mensuplarına da 4.000 TL’lik muhtaçlık yardımının yapılabilmesinin önü açıldı.
İnternet alanında da düzenlemeye gidildi. Gazetelerin basılı sayısında yayınlanan resmi ilanların Kurumun resmi ilan portalında görüntülenmesini sağlayan dijital pano uygulamasına, kendi internet sitesinde görünür şekilde yer veren ve bu uygulama üzerinden yaygın gazetelerde aylık 9.000’in, bölgesel ve yerel gazetelerde ise 4.500’ün üzerinde sayfa gösterimi sağlayan gazeteler 1/6 oranında ek gösterge verilmesi sağlandı. Böylece internette toplam 1/3 oranında ek gösterge sağlanmış oldu. Bu düzenleme ile Basın İlan Kurumu, sektörün geleceğe hazırlanmasına dönük önemli bir adım atmış oldu.
İnternet alanında düzenleme ve destekleme gerçekleştirilirken, eksik kalan denetleme konusunda da yenilikler getirildi. Yeni düzenleme ile, internet alanında cevap ve düzeltme haklarının kullanımı, gerçekdışı haber kullanımı, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi durumlarda anılan basın ahlak ihlalleri gerçekleştirdiği tespit edilen mevkutelerin internet ek göstergelerinden 60 güne kadar Yönetim Kurulu kararıyla istifade edememesi yaptırımı uygulanabilecek. Bu uygulama ile mesleğin internette de kötüye kullanımına yönelik girişimlerin önlenmesi hedeflendi.
Resmi İlan fiyat tarifesi Bakanlar Kurulu kararı ile diğer düzenlemeler ise Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. “
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Basın İlan Kurumu temsilcileri Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen tarafından Türkiye genelindeki 1.200 yerel gazete sahibine hitaben yazılan mektupta, Eylül ve Ekim aylarında gerçekleşen üst düzey ziyaretlere de yer verildi. Mektupta özetle şu ziyaretler yer aldı;
“Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak resmi ilan fiyat tarifesi artışı ve diğer sorunlarımızın çözümü için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdık ve bu mektubun Türkiye’deki binlerce yerel gazete, radyo, televizyon ve internet sitesinde haber olarak yer almasını sağladık. Mektubumuzu dilekçe haline getirerek Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Sayın Lütfullah Göktaş’a bizzat elden teslim ettik. Bu ziyaretimizde ayrıca mesleki sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi bir kez daha gündeme getirdik ve konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza sunmak için randevu talep ettik.
Ekim ayında, Basın İlan Kurumu ile Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu ile iki kez bir araya geldik.
İlk ziyaret Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Nuri Kolaylı tarafından gerçekleşti. Bu ziyarette “Basının Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporu sayın bakana sunduk. Tüm Türkiye’de yayın yapan 1122 gazeteyi temsilen basın yasası ve internet yasası ile ilgili sorunlarımızın çözüm beklediğini vurgulayarak, kendilerine rapor verdik.
Ekim ayında, BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem başkanlığında, Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan İnanç, Mustafa Arslan, Ahmet Özdemir, Prof. Dr. Ergun yolcu ile birlikte Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey’den oluşan heyet de Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nu makamında ziyaret etti. Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’nun makamında gerçekleşen kabulde, kurumun çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgi verildi.
Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi arkadaşımız Mustafa Arslan Ekim ayında Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin ile birlikte Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ü de ziyaret etti.
Adalet Bakanlığı’nda gerçekleşen kabulde, ağırlıklı olarak 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında açık artırma yoluyla satışa çıkarılan taşınır ve taşınmazların, gazeteler aracılığıyla ilanen duyurulmasına ilişkin ülke genelindeki icra müdürlükleri arasında uygulama birliğinin sağlanması konusu ele alındı.”
Mektupta son olarak, düzenlemelerin gerçekleşmesini sağlayan BİK Yönetim Kurulu’na, Bik Genel Kurul Üyelerine, BİK Genel Müdürlüğü teknik heyetine teşekkür edilerek, “Söz konusu kararların camiamıza hayırlı olmasını diliyor, basından sorumlusu Başbakan Yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu’nun, resmi ilan fiyat tarifesinin 2018 Ocak ayından itibaren yürürlüğe girmesine dönük desteğini bekliyor, mesleğimize katkıları nedeniyle teşekkürlerimizi arz ediyoruz.” denildi.