Televizyon Bağımlılığının Zararları

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, 'Çok televizyon seyreden çocuklarda kitap okuma, spor yapma, müzik dinleme, resim yapma ve arkadaşlarla oyun gibi faaliyetler bitmiş olur' dedi.

  • 629
Televizyon Bağımlılığının Zararları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TELEVİZYON BAĞIMLILIĞININ ZARARLARI 

- OMÜ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ: 
- “VAKTİNİ TELEVİZYON KARŞISINDA GEÇİREN ÇOCUKTA HİÇ BİR HAREKET OLMADIĞI İÇİN DE ŞİŞMANLAMA VE FİZİKSEL HASTALIKLAR OLABİLİR”

- “BİR ÇOCUĞUN GÜNDE EN FAZLA 2 SAAT TELEVİZYON SEYRETMESİ, EĞER 3 YAŞINDAN KÜÇÜK BİRÇOK İSE BUNUN SÜRESİNİN 20 DAKİKAYI AŞMAMASI GEREKİYOR”

- “ÇOK TELEVİZYON SEYREDEN ÇOCUKLARDA KİTAP OKUMA, SPOR YAPMA, MÜZİK DİNLEME, RESİM YAPMA VE ARKADAŞLARLA OYUN GİBİ FAALİYETLER BİTMİŞ OLUR”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, “Çok televizyon seyreden çocuklarda kitap okuma, spor yapma, müzik dinleme, resim yapma ve arkadaşlarla oyun gibi faaliyetler bitmiş olur” dedi. 

Anne-babaların televizyon konusunda bilinçli davranması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, televizyonun iletişim çağının artmasıyla birlikte evlerin ayrılmayan bir parçası haline geldiğini vurguladı. Güz, “Ama bunun ile birlikte teknolojinin getirdiği bazı sorunları da beraberinde getirdi. Özellikle çocukların aşırı televizyon seyretmesi, seyredilmesi konusunda halkın daha bilinçli davranması gerekiyor. Bazı çocuklar otizm tanısıyla geldiklerinde, aslında hem büyük sorunun çocuğun uygunsuz bir şekilde televizyon seyretmesi aklımıza geliyor. Televizyon başında oturarak çocukların sosyal ilişkilerden uzaklaştırılması, hatta yemek yerken bile televizyon başındaki çocuğun beslenmesi geliyor. Çocuklar tamamen televizyona bağımlı bir hale gelmiş olabiliyor. Bir çocuğun günde en fazla 2 saat televizyon seyretmesi, eğer 3 yaşından küçük birçok ise bunun süresinin 20 dakikayı aşmaması gerekiyor” diye konuştu. 

Televizyon izlemenin bir planı olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, “Anne-babanın çocukla birlikte televizyon seyretmesi aile ile çocuğun paylaşmasını arttıracak. Anne ve babalar bu sayede çocuğun ne seyrettiği konusunda çocuğu kontrol altına almış olacak. Anne-babanın çok sık programı değiştirmesi de çocuğun dikkatini, konsantrasyonunu bozmasına yol açabilecek bir etken olduğu için beraberce nasıl hangi programlar, nasıl paylaşım olmalı bunların çok dikkatli gözden geçirilmesi gerekiyor. Eğer çocuklar uygun bir şekilde televizyon izlemezlerse neler olabilir, çocuk daha fazla şiddete yönelebilir. Çok televizyon seyreden çocuklarda kitap okuma, spor yapma, müzik dinleme, resim yapma ve arkadaşlarla oyun gibi faaliyetler bitmiş olur. Sürekli vaktini televizyon karşısında geçiren çocukta hiç bir hareket olmadığı için de şişmanlama, fiziksel hastalıklara da zamanla yol açabilir” şeklinde konuştu.