Tarım Arazisini Bakın Nasıl Suluyor

Kastamonu'da makine mühendisi, güneş enerjisinden elektrik üretti ve ürettiği elektrikle de kuyudan su çıkartarak tarım arazisini suluyor.

  • 1110
Tarım Arazisini Bakın Nasıl Suluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ÜRETTİĞİ ELEKTRİKLE TARIM ARAZİSİNİ SULUYOR

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Kastamonu’da makine mühendisi, güneş enerjisinden elektrik üretti ve ürettiği elektrikle de kuyudan su çıkartarak tarım arazisini suluyor.

Kastamonu’nun Ahmetbey köyünde Makine Mühendisi Erol Berkel, güneş enerjisiyle elektrik üretti. Ürettiği elektrikle kuyudan su çıkartmayı da başarın Berkel, çıkarttığı suyu bir depoda toplayarak damlama sistemiyle tarım arazisini sulamaya başladı.

Gelişen teknolojiyi takip ettiğinde güneş enerjisinin Kastamonu’ya yeni bir farlılık katacağını düşündüğü için güneş enerjisi sistemleriyle ilgili bir çalışma yaptığını belirten Makine Mühendisi Erol Berkel, “Bununla ilgilide Kastamonu’da birkaç tane uygulama gerçekleştirdim. Bu uygulamalardan bir tanesi de Neşe Tarak ve Oktay Tarak çiftine ait, Ahmetbey köyü civarındaki 5 dönümlük bir arazinin sulama sistemi ve arazide bulunan evin aydınlatma sistemidir. Bu sistemi güneş enerjisinden faydalanarak sağladım. Sulama sistemi solar doğru akımla çalışan güneş enerjisi pompaları var. Güneş enerjisi pompaları direk güneş enerjisiyle çalışır. Gün içerisinde güneş enerjisiyle kuyudan su çıkartıyor. Fakat geceleyin güneş olmadığı için bu sistem çalışmıyor. Burada kurduğumuz sistemler günlük 10 tonluk ortalama debisi olan bir su hedeflemiştik. Yaptığımız uygulamada özellikle güneşinde çok olması durumunda günde sağlanan debi 15-20 tona kadar çıkabiliyor. Bu güneş pompalarının yani solar pompalar dediğimiz iki türlü pompa sistemi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi derin kuyu pompaları, diğeri de yüzey pompaları oluyor. Yüzey pompaları bir dere kenarından suyu aldığımızda sulanacak araziye basıyoruz. Zeminin değişik kademelerinde altındaki mesafelerde suyu yeryüzüne çıkartıyor. Sistem son derece özellikle elektriğin olmadığı yerde bu sistem son derece rantabl ve ekonomik oluyor. Birde özellikle tesis maliyetinden sonra buraya herhangi bir bedel harcamadıkları içinde kullanıcı tarafından da son derece memnuniyet verici oldu. Bu yüzden bulunduğumuz arazide elektrik olmadığı için bu sistemi uygulamışlardır. Burada mevcut bir bağ evi bulunuyor. Bu evin bir adet aydınlatma sistemini, içerisinde bulunan bir adet televizyonu, buzdolabını, bilgisayarını gibi ev aletlerini çalıştırabiliyor” dedi.

Güneş panelleri sayesinde akülerin şarjını sağladıklarını açıklayan Berkel, “Gündüz güneş olduğu süreci şarj edilmiş akülerden elektrik enerjisi yani 12 doğru akımı 220 volt elektrik enerjisine çevirerek bu voltta çalışan tüm elektronik eşyaları çalıştırabiliyor” diye konuştu.

Tesisi çok hesaplı bir şekilde kurduklarını anlatan Berkel, “Tesisin maliyeti, buraya normal bir elektrik sistemi getirmeye kalktığında üç kat daha ucuzluk sağlayabiliyor. Yani buraya elektrik getirmek zor ve hem de maliyetli olduğu için bu sistem, daha cazip ve ekonomik hal alıyor. Bu yüzden arazi sahibi, bu sistemi buraya kurarak güneş enerjisinden elektrik, elektrikten de su çıkartarak arazisini sulamıştır. Bu, normalde küçük bir sistem. Bundan daha büyük sistemlerde bulunuyor. Büyük sistemlerle de büyük arazilerin sulaması gerçekleştiriliyor. Günlük 500-600 ton civarında zeminden 80-100 metre derinlikteki suları bile yeryüzüne çıkartıp tarımda kullanıma açabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurduğu sistemin Kastamonu’da henüz olmadığını aktaran Makine Mühendisi Berkel, şunları söyledi: “Bu belki de güneş enerjisiyle çalışan Karadeniz Bölgesinde ilk kez kullanılan bir sulama sistemidir. Ayrıca bu su ile de damlama şeklinde arazide sulama yapılabiliyor. Damlama sulama sisteminde bitkiyi hortumla değil, hortumun belirli yerlerinde küçük delikler oluşturarak buradan gelen su, bu çıkış ağızlarından bitkinin dibine damlayarak sulanmasını sağlıyor. Burada güneş enerjisiyle çıkardığımız suyu, bir depoda topluyoruz. Depoda biriken suda, günün değişik periyotlarında bitkilerin dibine kadar damlayarak sulanmasını sağlıyor Ayrıca arazide bulunan ev, daha önceden piknik tüpüyle veya gaz lambasıyla aydınlatılıyordu. Bunun dışında daha fazla enerji gerektiğinde de jeneratörle elektrik üretiliyordu. Jeneratörün nereden bakarsanız bakın günlük benzin tüketimi 40 ila 50 lira arasında değişiyor. Sulama sistemi de aynı jeneratörle dalgıç pompa kullanılarak su çıkartılıyordu. Günlük 50 lira maliyet düşünüldüğünde aylık bin 500 TL civarında bir maliyet elde ediliyordu. Ama kurmuş olduğumuz bu sistemle yani güneş enerjisiyle üretilen elektrikle, hiçbir bir maliyet ödemeden çok daha ucuza elektrik ve su elde edilebiliniyor”
Üretilen elektrikle kuyudan su çıkartan Berkel, tarım arazinde birbirinden çeşitli ürün elde etmeyi başardı. Tarlada karpuz, kavun, fasulye, mısır, biber gibi temel yiyeceklerin yanında çok sayıda meyve ağaçları da bulunuyor.