Spor Erkeklerde Kanser Riskini Azaltıyor

Medical Park Samsun Hastanesi, İç Hastalıkları Ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül '1-7 Nisan Kanser İle Savaş Haftası' Nedeni İle Açıklama Yaptı.

  • 652
Spor Erkeklerde Kanser Riskini Azaltıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et


İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül, sporun erkeklerde kanser riskini azalttığını söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Kemal Gül “1-7 Nisan Kanser ile Savaş Haftası” nedeni ile açıklama yaptı. Sporun erkeklerde kanser riskini azalttığını söyleyen Dr. Gül, “Orta yaşlı erkeklerde eğer kalp ve akciğer hastalıkları yoksa, düzenli ve iyi bir sportif aktivite ile bu insanlarda akciğer ve kolon kanseri riskinin yüzde 44 ile yüzde 55 oranında azaltılabileceği gösterilmiştir. Jama Oncology 2014 dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmada ayrıca yüksek dereceli egzersizlerin 65 yaş üstü görülen kanserle ilişkili ölüm riskini de azalttığı saptanmıştır. Ancak prostat kanseri ile egzersiz arasında bu yaş grubundaki hastalarda bir ilişki bulunamamıştır” dedi.

Takip ettikleri hastalara tedavi sırasında ve tedavi bittikten sonra düzenli bir şekilde spora devam etmelerini önerdiklerini söyleyen Dr. Gül, “Hijyenik önlemlere dikkat edilmesi ve enfeksiyondan korunma önerilerimiz doğrultusunda hastalarımızın gerek fitness, gerek yürüyüş, gerekse kültür-fizik egzersizlerine devam etmeleri gerekir. Böyle bir hayat tarzını benimseyen ve istekle sportif aktivitelerini sürdüren hastalarımızda hastalığın seyrinin kesinlikle daha iyi olduğunu zaten gözlemliyorduk; bu çalışma ile sporun kanser üzerindeki olumlu etkisi ispatlamış oldu” diye konuştu.

Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül, “Bu yeni araştırmada kanser tanısı konmuş 65 yaş üstü erkeklerde sporun kansere bağlı ölüm riskini yüzde 32, kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini ise yüzde 68 azalttığı gösterilmiştir. Bu yüz güldürücü sonuçlar hastalarımızın hayata küsmemeleri gerektiğini, eve kapanıp yatak döşek yatmamalarını; tam aksine kalp, akciğer ve kas iskelet sistemlerinin performanslarına göre yapabilecekleri en iyi sportif aktiviteleri sürekli ve düzenli bir şekilde sürdürmeleri gerektiğini açıkça göstermektedir” şeklinde konuştu.

Düzenli spor yapan kanser hastalarında kanda zararlı bazı kanserojen hormonların ve zehirli metabolik artıkların azaldığının kanıtlandığını söyleyen Dr. Gül, şu bilgileri verdi: “Düzenli spor yapan kanser hastalarında bağışıklık sisteminin ise kuvvetlendiği ve bu sayede hastalığın daha iyi seyrettiğini destekleyen kanıtlar artmaktadır. Önceki çalışmalarda 18-35 yaş arası kadınlarda düzenli sporun meme kanserinin görülme sıklığını yüzde 40 oranında azalttığı gösterilmiştir. Ancak kanserin önlenmesi amacıyla ve kanser olan hastaların daha iyi tedavi olmaları amacıyla yapılacak olan fiziksel aktivitelerin tipi, süresi hakkında yeni araştırmalara ihtiyaç var. Sonuç olarak modern çağın hayatımızı kolaylaştırmak adına insanlığın hizmetine sunduğu araç ve gereçleri çok dikkatli ve sağlığımızın aleyhine kullanmamalıyız; otomobil, asansör, yürüyen merdiven gibi yürümemizi unutturan araçları mutlak gerekmedikçe kullanmamalıyız. Unutulmamalıdır ki, sigara, alkol, beslenme, şişmanlık, bazı enfeksiyonlar, solunan hava, konutlarda yeterli hava sirkülasyonu, mesleki kanserojen maruziyeti, çevre, zararlı güneş ışınları, radyasyon, psikolojik durum ve spor gibi kanser oluşumu ile ilişkili konularda yeterli bir farkındalık sağlarsak ve buna uygun bir hayat tarzını benimsersek bütün kanser tiplerini yüzde 40’tan fazla önleyebiliriz.”

(İHA)