Siyez Buğdayı Artıklarından Organik Kayın Mantarı

İhsangazi ilçesinde organik tarımı yapılan siyez buğdayının üretim sonrasında kalan artıklarından kayın mantarı üretildi.

  • 1079
Siyez Buğdayı Artıklarından Organik Kayın Mantarı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SİYEZ BUĞDAYI ARTIKLARINDAN ORGANİK KAYIN MANTARI ÜRETİLDİ
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)
Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda, İhsangazi ilçesinde organik tarımı yapılan siyez buğdayının üretim sonrasında kalan artıklarından kayın mantarı üretildi. 
KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, merkezin amaçlarından birinin Kastamonu merkez ve ilçelerinde tarımsal ürün artıklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması olduğunu belirterek, bu kapsamda Tosya’daki çeltik sapları, pirinç kavuzları, Taşköprü’deki sarımsak artıklarından kayın mantarı üretilmesi çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ayrıca Ünal, organik siyez buğdayının sap ve artıklarından kayın mantarı üretiminin oldukça verimli olduğunu ifade ederek, kısa sürede mantar oluşumu sağladığını ve çalışma sonuçlarının umut verici olduğunu kaydetti.
Dünyada çoğunlukla ‘Verimli Hilal’ olarak adlandırılan Anadolu toprakları ile Filistin ve Kuzey Irak’ı da içine alan bölgede yetiştirilerek, sofralara aş, sürülere yem olan Siyez Buğdayı’nun günümüzde Türkiye toprakları içerisinde birkaç noktada azımsanmayacak miktarda da İhsangazi ilçesinde yetiştirildiğine dikkat çeken Ünal, “Siyez buğdayı İhsangazi’nin tarihi ve besin değeri yüksek olan aynı zamanda genetik yapısını Hititlerden bu yana koruyan nadir ürünlerinden biridir” dedi.