Siyaset gündeminde öne çıkan başlıklar
Medya Takip Merkezi (MTM), 2016 yılında Türkiye gündemine damga vuran siyasi olayları ele aldı. 2016 yılı Türkiye'nin siyaset gündemi yoğun geçti.
Başkanlık tartışmaları, dokunulmazlık, mülteci sorunları, bombalı terör saldırıları, siyasi tartışmalar ve en önemlisi 15 Temmuz darbe girişimi ülkede zorlu bir yılın geçmesine neden oldu. İşte medya araştırmasının detayları…
Medya Takip Merkezi, 2016 yılında siyaset gündeminde öne çıkan olayları değerlendirdi.
İlk patlama Sultanahmet Meydanı’nda turistleri hedef aldı
Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak’ta gerçekleşen patlama turistleri hedef aldı. Patlama yerinde aralarında turistlerinde olduğu birçok kişi yaşamını yitirdi. Sultanahmet terör saldırısı toplamda 23 bin 556 habere konu oldu.
Avrupa Birliği ile Türkiye’nin mülteci anlaşması
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında Avrupa’daki mülteci sayısını azaltmak için bir anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre, Yunanistan üzerinden yapılan sığınma başvurusu kabul edilmeyecek ve oradan Türkiye’ye gönderilen her bir mülteci karşılığında AB ülkeleri de Türkiye’de bulunan bir mülteciyi geri almayı kabul edecekti. Uygulama başlatıldı, ancak mülteci geri kabulü 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yavaşladı. Kasım ayında Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye etmiş ancak AB liderleri Aralık ayında bu tavsiyeye uymama kararı almıştı. Mülteci sorunu Mart ayında 11 bin 49 habere konu oldu.
Başbakan Davutoğlu’nun istifasından görevi Binali Yıldırım devraldı
Nisan ayında Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ile görüşmelerini tamamladıktan sonra görevinden istifa etti. Mayıs'ta AKP Kongresi'nde Binali Yıldırım genel başkan seçildi ve hükümeti kurmakla görevlendirildi.
Nisan ve Mayıs aylarında Ahmet Davutoğlu istifası, 183 bin 783 habere konu oldu.
15 Temmuz darbe kalkışması
15 Temmuz, Türkiye’nin kara günlerinden biri olarak kayda geçti. FETÖ Terör Örgütü’ne bağlı bir grup asker tarafından başlatılan darbe girişimi, Türk halkının engellemesiyle başarısızlığa uğratıldı. Darbe girişimi, Temmuz ayında toplamda 522 bin 687 habere konu oldu.
Anayasa değişikliği ile dokunulmazlık kaldırıldı
TBMM, Anayasa değişikliği ile 146 milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırdı. Bu durum Mayıs ayında 32 bin 808 haberle yer aldı. OHAL döneminde yapılan operasyonda ise HDP milletvekilleri tutuklandı.
Fırat Kalkanı Harekâtı başladı
Türk ordusu, 24 Ağustos tarihinde Suriye’nin Halep Kenti’ne bağlı Cerablus’u terör örgütlerinden temizlemek amacıyla askeri harekât başlattı. Fırat Kalkanı adı verilen harekât, Ağustos ayı boyunca toplamda 54 bin 562 habere konu edildi.
Yaz saati uygulaması
Yeni yaz saati uygulaması Türkiye’de tartışmalara neden oldu. Günün geç aydınlanması, okula ve işe karanlıkta gidiliyor ve geliniyor gibi gerekçelerle yeni uygulamaya tepki gösterildi. Hükümet Eylül ayında gerçekleştirdiği toplantıda yaz saati uygulamasının kalıcı olmasına karar verdi. Yaz saati uygulaması 14 bin 440 haberle basında yer aldı.
Başkanlık sistemi için adım atıldı
Yıl boyunca gerek mecliste gerekse muhalif partiler arasında başkanlık sistemi tartışmaları yerini gerginliğe de bıraktı. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli 21 maddelik anayasa değişiklik paketini görüşmek için bir araya geldi. Görüşme sonrası uzlaşma sağlandı ve TBMM Anayasa Komisyonunda, AKP'nin anayasa değişiklik teklifi kabul edildi. Meclis Başkanlığına 21 madde olarak sunulan teklif, önergelerle 18 maddeye indi. Başkanlık sistemi, yıl boyunca 254 bin 16 habere konu oldu.
Çözüm süreci
Yıl boyunca tartışılan konular arasında gündemden düşmeyen çözüm süreci tartışmaları toplam 107 bin 757 haberle medyada yer aldı.
Yılın son patlaması Reina’da oldu…
2017’nin ilk saatlerinde Ortaköy’de bulunan Reina gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi hayatını kaybederken 71 kişi yaralandı. Reina saldırısı, toplamda 5 bin 823 habere konu olurken yazılı basında 656, görsel basında bin 680, elektronik basında ise 3 bin 487 haberle yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yılın zirve ismi
Siyasi liderlerin 2016 yılı tablosunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 milyonu aşan haberle zirvede yer aldı. Başbakan Binali Yıldırım 824 bin 225 haberle ikinci sıradaydı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 547 bin 477 haberle listenin üçüncü sırasında bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 294 bin 28 habere konu edilirken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise 137 bin 556 habere konu oldu.
AK Parti 2016’nın zirve ismi
Aynı araştırmaya göre AK Parti, 2 milyonu aşan haber sayısıyla medyada en çok konuşulan parti oldu. Siyasi partileri kapsayan listesinin ikinci sırasında 1,7 milyonu aşan haberle CHP bulunurken, MHP 901 bin 777 haberle üçüncü, HDP ise 546 bin 114 haberle listenin dördüncü sırasında yer aldılar.