Sigarayı Bırakmada 3 Aşamalı Tedavi
Sigara Kullanımına Başlamada Merak İlk Sırada Yer Alıyor.
SİGARAYI BIRAKMADA 3 AŞAMALI TEDAVİ
- ESKİŞEHİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBE MÜDÜRÜ DR. MESUT GÖKTEPE:
- “KARAR, YOKSUNLUK VE DEĞİŞİM AŞAMALARI ÇOK ÖNEMLİ”
- “SİGARA KULLANIMINA BAŞLAMADA MERAK İLK SIRADA YER ALIYOR”
- “UZUN SÜRELİ BAŞARI İÇİN KİŞİNİN DAVRANIŞLARINDA, ALIŞKANLIKLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPMASI GEREKİYOR”
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Mesut Göktepe, merakın ilk sırada yer aldığı sigara alışkanlığından kurtulmanın, karar vermek, yoksunluk ve değişim başlıklı 3 aşamalı bir tedavi süreci olduğu belirterek “Sigarayı bırakmada uzun süreli başarı sağlanabilmesi için, kişinin davranışlarında, alışkanlıklarında değişiklikler yapması gerekmektedir” dedi
Sigara içmenin çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Dr. Mesut Göktepe, kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açan sigara kullanımı sadece kullanan bireye değil, sigara dumanını soluyan herkese ciddi zararlar verdiğini belirtti. Sigara dumanına maruz kalanlarda da aynı hastalıkların görülmekte olduğunu anlatan Dr. Göktepe “Gençler arasında sigara kullanım nedenleri incelendiğinde merak ilk sırada yer almaktadır. Büyüdüğünü kanıtlamak, farklı olmak, stresten kurtulmak gibi nedenler ergen sigara kullanımı için diğer nedenler olarak sayılabilir. Sigaraya kolay ulaşım, fiyat, evde sigara kullanan kişilerin bulunması sigara kullanımını artırmaktadır. Ergenlerde sigara bağımlılığının çok daha kolay ve hızlı geliştiği unutulmamalıdır. Bu nedenle 18 yaş altındaki kişilere sigara satılmaması sadece yasal değil, halk sağlığı açısından da uyulması gereken bir zorunluluktur. Sigara bağımlılığı, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmelidir. Bu nedenle tedavi sigara bırakma polikliniklerinde veya bir psikiyatri uzmanı tarafından yürütülmelidir. İlk aşama bırakmaya karar verme aşamasıdır. Sigarayı bırakma, diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin gördüğü zararı fark etmesi sonucu bırakmaya karar vermesi ile mümkün olmaktadır” diye belirtti.
Tedavide ikinci aşamanın yoksunluk döneminin tedavisi olduğunu, kişilerde bunun önemli ölçüde görülmekte olduğunu ifade eden Dr. Mesut Göktepe, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sigara bırakan kişiler arasında da, diğer maddelere olan bağımlılıklarda görüldüğü gibi tekrar kullanmaya başlama görülebilmektedir. Nikotin yoksunluğunda huzursuzluk, sıkıntı, çökkün hissetme, uykusuzluk, çabuk öfkelenme, bunaltı, yoğunlaşmada azalma gibi belirtiler görülür. Bu yoksunluk döneminde doğru tedavilerin uygulanması ile nüks oranlarında ciddi azalmalar görülmektedir. Tedavinin üçüncü aşaması değişim aşamasıdır. Sigarayı bırakmada uzun süreli başarı sağlanabilmesi için, kişinin davranışlarında, alışkanlıklarında değişiklikler yapması gerekmektedir. Ruhsal eğitimi içeren, bilişsel davranışçı, bireysel veya grup tedavileri olmalıdır.”
PANELE DAVET
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Mesut Göktepe, bu önemli sorun karşısında duyarlılığı arttırmak ve halkı doğru bilinçlendirmek için 19 Mart 2013 tarihinde saat 14.00’te Taşbaşı Kültür Merkezi’nde “Sigarayı Bırakma Yolları” konulu panel düzenleyeceklerini de belirterek tüm halkı davet etti.