Sezaryen oranına dikkat çekildi

Emine Erdoğan'ın himayesinde 'Doğal Olan Normal Doğum' temasıyla gerçekleştirilen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısında sezaryen oranına dikkat çekildi.

  • 280
Sezaryen oranına dikkat çekildi

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ülkemizdeki ve ilimizdeki sezaryen oranına dikkat çekti.

Ekmekci, "Kastamonu'muzda tıbben zorunlu olmadıkça sezaryenin tercih edilmemesi yönünde mücadele edeceğiz." dedi.

Sezaryen oranına dikkat çekildi

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ve Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başheki Prof. Dr. Zafer Ergül ve sağlık personelleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde "Doğal Olan Normal Doğum" temasıyla gerçekleştirilen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısına katıldı.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Milletvekili Ekmekci, "Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülecek eylem planı kapsamında tıbben zorunlu olmadıkça sezaryen doğumun önüne geçilmesi hedefleniyor. Sayın Emine Erdoğan yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütünce açıklanan yüzde 15'lik makul sezaryen sınırının ülkemizde ciddi manada aşıldığını, Türkiye'de dünyaya gelen iki çocuktan birisinin sezaryenle doğduğunu net olarak ortaya koydu." dedi.

Sezaryen oranına dikkat çekildi

Milletvekili Ekmekci, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun konuşmasına değinerek, "'Sezaryen, bir doğum şekli değil ameliyattır. Ameliyat doğal değil, mecburi bir süreçtir. Sezaryenin yaygınlaşması, toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Sezaryenin yaygınlaşması, normal doğumun geri plana atılmasına neden olmakta ve bu durum, anne ve bebek sağlığını uzun vadede tehdit etmektedir' sözleriyle ortaya koydu." dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci şöyle devam etti:

"Sezaryen oranı ülkemizin genelinde olduğu gibi ilimizde de yüksek seviyede seyrediyor. Anne ve bebek üzerinde kısa ve uzun vadeli hasar bırakan, astım ve obezite başta olmak üzere bebekte çeşitli hastalıkları tetikleyen, bebeğin bağışıklık sitemini hayatın başlangıcında zedeleyen sezaryene karşı ilimizde yoğun bir mücadele başlatacağız. Anne ve bebek başta olmak üzere toplum sağlığı için çıktığımız bu yolda hedefe anne adaylarımızın öncülüğünde varacağımızdan şüphe duymuyorum. Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece doğumların normal doğum yöntemiyle yapılması için kamu kurumlarımız başta olmak üzere meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarımızın iş birliğinde emek vereceğiz. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye Yüzyılı'nda normal doğumun yeniden toplumumuza yerleştiği günlere birlikte yürüyeceğiz ve birlikte başaracağız."