Şeker Hastalığında Spor, İlaç Kadar Önemli
Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi Egzersiz Fizyolojisi Uzmanı Dr. Nilay Ergen, 'Şeker hastaları tedavi için ilk önce ilaca sarılıyor.
ŞEKER HASTALIĞINDA SPOR, İLAÇ KADAR ÖNEMLİ
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ UZMANI DR. NİLAY ERGEN:
"ŞEKER HASTALARI İLACA SARILARAK VE İNSÜLİN YAPARAK İYİLEŞECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR"
"ŞEKER HASTALARI DOĞRU BESLENME VE DÜZENLİ SPORLA YAŞAM TARZLARINI DEĞİŞTİRMELİ"
Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi Egzersiz Fizyolojisi Uzmanı Dr. Nilay Ergen, “Şeker hastaları tedavi için ilk önce ilaca sarılıyor. Hastanın öncelikle düzenli beslenme ve spor ile yaşam tarzını değiştirmesi gerekir” dedi.
Düzenli spor yapmanın şeker hastalığını önleme ve tedavi etmede düzenli beslenme ve ilaç kullanımı kadar önemli olduğunu belirten Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Egzersiz Fizyolojisi Polikliniği hekimlerinden Uzm. Dr. Nilay Ergen, “Şeker hastalığı üç aşamalı olarak tedavi edilir. İlk aşaması düzenli ve doğru beslenme (tıbbı beslenme), ikinci aşaması düzenli egzersiz ve üçüncü aşamasında da ilaç tedavisi yer alır. Fakat toplumumuzda çok ters bir algı var. Maalesef şeker hastaları ilk önce ilaca sarılıyor sadece ilaç alarak veya insülin yaparak iyileşeceklerini düşünüyorlar. Bu hastalıkta öncelikle hasta, yaşam şeklini değiştirmelidir” diye konuştu.
Spor yapan şeker hastalarının kan şekerlerinin daha düşük olduğunu söyleyen Uzm.Dr. Ergen, “Düzenli spor yapan hastaların hemoglobin A1c denilen üç aylık şeker ortalamalarında ciddi düşüşler oluyor. Çünkü egzersiz, kanda yüksek olan şekerin dokulara girmesine ve hücre içerisinde kullanılmasını artırmaya neden oluyor. Şeker kullanılır hale gelince de kan seviyesi düşüyor. Egzersizin bir diğer faydası da insülin etkinliğini ve dokuların insüline cevabını artırmasıdır. Yani sporla hem insülin direncini yeniyoruz hem de şekerin dokulara kolay girmesini sağlayarak, şekerin düşmesine yol açıyoruz” ifadelerini kullandı.
"SPOR, HASTAYI MOTİVE EDER"
Şeker hastalığının tek başına bir hastalık olmadığını, beraberinde pek çok başka hastalığa da neden olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ergen, “Tip 2 diyabette karın bölgesinde yağlanma meydana geliyor. Karın yağlanması iç organların yağlanmasına ve bu organların işlev bozukluğuna yol açabiliyor. Örneğin insülin direncini ve şeker hastalığını tetikliyebiliyor. Sonuçta kısır bir döngü söz konusu. Bu kısır döngüyü kırmak için ilaçların yanı sıra düzenli spor yapmak gerekli. Düzenli spor yapan bir şeker hastasının vücut ağırlığı aynı kalsa bile karın yağlanması azalır. Ayrıca şeker hastalığı; obezite, yüksek kolesterol ve trigliserit, yüksek tansiyon, Alzheimer, demans gibi hastalıkları da tetikleyebiliyor” dedi. Dr. Ergen sözlerine şöyle devam etti:
“Şeker ile birlikte görülen hastalıkların tedavisinde de düzenli egzersiz çok önemli bir yere sahip. Örneğin çağımızın önemli hastalıklarından bir Alzheimer hastalığıdır ve diyabetik kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Alzheimer’in önlenmesinde en önemli yöntemlerden biri düzenli egzersiz yapmaktır. Düzenli egzersiz beyin kan akımını artırıp öğrenme ve bellek fonksiyonlarını güçlendirdiği gibi, yeni sinir hücrelerin yapılmasını da uyarıyor. Öte yandan kronik hastalıklarda ruhsal problemlerde ortaya çıkabileceği için spor yapmak sinir uçlarından endorfin denilen hormonun salgılanmasını yüzde 50 oranında artırdığından depresyon ve anksiyeteyi de azaltabiliyor. Bu da hastanın kendini iyi hissetmesine, yaşam alışkanlıklarını daha iyi sürdürmesine yardımcı oluyor.”