Şeker fabrikaları için Bakan Elvan'a soru önergesi
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı 'Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamından çıkarılmasına yönelik atılacak her adım olumludur' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve aralarında Kastamonu Şeker Fabrikası’nın da yer aldığı 15 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamından çıkarılıp Varlık Fonu’na devredileceğiyle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.
Milletvekili Hasan Baltacı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bağlı olduğu Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde fabrikaların özelleştirme kapsamından çıkarılıp Varlık Fonuna devriyle ilgili alınmış bir karar olup olmadığını, böyle bir karar var ise kararın kim tarafından alındığını cevaplamasını istedi.
Baltacı ayrıca önergesinde 21 yıldır özelleştirme kıskacında kalan fabrikaların Varlık Fonuna devredilmesinin pancar çiftçisinin ve fabrikaların geleceğine dair yeni endişeleri beraberinde getirip getirmeyeceğinin Bakan Elvan tarafından yanıtlamasını talep etti.
Özelleştirme kapsamında olan 15 şeker fabrikasının özelleştirilmesinden vazgeçilmesi yönünde atılacak her adımı olumlu ancak fabrikaların Varlık Fonu’na devredilmesi yönünde atılacak her adımı ise yeni kaygılar yaşanmasına yol açacağı için doğru bulmadığını belirten CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı önergesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı;
“ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKARILMASINA YÖNELİK ATILACAK HER ADIM OLUMLU ANCAK”
"2000 yılından bu yana özelleştirme kapsamında bulunan şeker fabrikalarının bir kısmı hatırlanacağı gibi tüm mücadelelerimize rağmen AKP tarafından satılmıştır. Kamunun elinde ise özelleştirilemeyen 15 fabrika kalmıştır. Bu fabrikalardan biri de Kastamonu Şeker Fabrikası’dır. ‘Birilerinin dönüşü yok satılacak’ dediği, şehir şehir gezip alıcı aradığı, 21 yıldır hiç yatırım almayan o fabrikamızda 2020/2021 kampanya döneminde 401 ton pancar işlendi ve 50 bin 750 ton kristal şeker elde edildi. Son kampanya bizlere, engel çıkarılmadığında fabrikalarımızın kar elde ettiğini, zarar etmediğini göstermiştir. AKP döneminde özellikle şeker pancarı üreticileri ve fabrikaları uzun yıllar üvey evlat muamelesi gördü. Özelleştirme kapsamında yer aldığı için pek çok şeker fabrikasının modernleşmesi, yeni yatırımlar alması ve bu fabrikalarda istihdamın artırılması yönünde engeller ortaya çıkarıldı. Özelleştirme kapsamının dışına çıkarılır ise bu fabrikalar tekrar eski günlerine dönerek Türkiye için üretmeye devam edecektir. Fabrikaların özelleştirme kapsamından çıkarılmasına yönelik atılacak her adım olumludur."
“ŞEKER FABRİKALARI’NIN VARLIK FONU ELİNDE GELECEK KAYGISI YAŞAMASI KABUL EDİLEMEZ”
"Ancak fabrikaların Varlık Fonu’na devredilmesi yönünde atılacak her hangi bir adım beraberinde yeni endişeleri beraberinde getirecektir, doğru bir adım olmayacaktır. Biz fabrikaların kendi yapıları ile üretime devam ettirilmesi, modernleştirilmesi ve işçi sayısının artırılarak daha fazla üretim yapmalarını istiyoruz. Varlık Fonu’na geçişin fabrikalara neler getirip neler götüreceğini bilemiyoruz. 15 fabrikanın, Varlık Fonu’na devredilmesiyle ilgili karar nerede, kimler tarafından alınmıştır kamuoyu bilmelidir. Konunun taraflarından habersiz gerçekleştirilen her adım tartışmaları beraberinde getirecektir. 21 yıldır özelleştirme kıskacında yer alan fabrikaların bu kez de Varlık Fonu elinde gelecek kaygısı yaşaması kabul edilemez."