Sadullah Ergin: Adaletin, su gibi ne kokusu ne de rengi olmalı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, adaletin, insana hayat bahşeden su gibi ne rengi ne de kokusu olması gerektiğini söyledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, meslek öncesi eğitimlerini başarı ile tamamlayan 15. dönem adli yargı hâkim ve savcı adayları…

  • 629
Sadullah Ergin: Adaletin, su gibi ne kokusu ne de rengi olmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, adaletin, insana hayat bahşeden su gibi; ne rengi ne de kokusu olması gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, meslek öncesi eğitimlerini başarı ile tamamlayan 15. dönem adli yargı hâkim ve savcı adayları ile 8. dönem idari yargı hâkim adaylarının kur’a törenine katıldı. Danıştay Konferans Salonu'nda yapılan törene, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya, Danıştay Başkanvekilleri Sinan Yörükoğlu ve Zerrin Güngör katıldı. Salonda, kuraya katılacak savcı ve hakim adayları ile birlikte aileleri de hazır bulundu. Salonun konukların hepsini almaması nedeniyle, aileler için salon dışında sinevizyon kuruldu.

Çekilecek kura ile ilk görev yerleri belirlenecek hakim ve cumhuriyet savcılarına başarılı olmaları temennisinde bulunan Sadullah Ergin, “Başarıdan kastettiğim şey sadece parlak sivil ve terfiler yüksek iş yüzdeleri, yıldan yıla artan ek göstergeler asla değildir. Hakim ve savcılarımızın en yüce değer olan adalete varacak yolu açmaları onun üstündeki türlü engelleri aşmaları ve adalet peşindeki çileli yolculukta topluma mihmandar olmaları sözünü ettiğim başarı için en temel kriter ve bu zorlu misyonun üstesinden gelmeleri tabi beklentimiz olacaktır.” diye konuştu.

CÜBBE YARADILIŞDAKİ EKSİKLİKLERİ TAMAMLAYAN MUCİZEVİ ARAÇ DEĞİLDİR

Yargının hukukun son sözünü söyleyerek bir bakıma hukukun hakikatini belirleyeceğini anlatan Ergin, şöyle devam etti: “Yargı mensupları yanılgı nedir bilmeyen hakikat avcıları olacak. Hüküm her ne kadar hakimin hükmü ise de aslında karma bir etkinliktir ve hakikat ile teması bu etkinliğe katılan bütün tarafların kolektif çabası ile ortaya çıkacaktır. Adalet yargı mensubunun bağışladığı bir değer ve bahşettiği bir lütuf değil, ona ulaşmada en fazla nezaret ettiği yol gösterdiği ortak bir çabanın ürünüdür. Yargı mensubunun oturduğu kürsü giydiği cübbe yaradılışındaki eksiklikleri tamamlayan mucizevi araçlar değildir. Her sosyal uğraş gibi yargılama da beşeri zaaf ve hatalarla yüklü kişilerce yapılmaktadır. Bu yalın gerçeğe rağmen adalet ve yargı mensubunun varlığını eş tutan toplumsal bir algı söz konusudur. Maalesef, yargı mensubunun bu toplumsal algının yarattığı yüksek beklentilerin cazibesine kapılarak nezaret görevini ihmal etmesi yani hakem olma vasfını unutarak nesnel bin adalet anlayışını hazırlayıcısı ve tamamlayıcısı olma rolünü üslenmesi daha büyük sosyal yaralar adalet adına daha vahim sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.”

İnsana hayat bahşeden su neyse adaletinde tıpkı su gibi ne rengi ne de kokusu olmaması gerektiğini ifade eden Ergin, şunları kaydetti: “Norm hamurunu aklı ve bilgisi ile yoğuran hukukçu adalete şekline veren baş aktördür. Bu kolay değil. Kolay olana talip olmadığınızın sizler de farkındasınız. Tarih boyunca adaletin yolu pek çok zorluk ve türlü engellerle dolu olmuştur. Çıktığınız bu anlamlı yolda günlük çıkara ve rüzgarın estiği yöne göre sizi sebepsiz yücelten veya haksız eleştirenler de olacaktır. Adeta bir tribün amigosu edası ile kendi kuralları içinde işleyen yargılama süreçlerine müdahale etme heveslileri gün gelecek belki bir miktar iştiyakınızı ve hevesinizi kıracaktır. İşini yapan ve ancak karaları ile konuşan yargı mensuplarının vakur sükûnetini istismar etmek isteyenlerde çıkacaktır. Bunlara aldırmayacak ve hukukun istikametinden sapmadan yolunuza devam edeceksiniz. Demokratik bir hukuk devletinde yargı ve yargısal tasarruflar elbette ki eleştiriden münezzeh değildir. Bu eleştirilerle beslenecek güçlenecek ve istikametinizi keskinleştireceksiniz.”

SEVİNÇ GÖZYAŞLARI AİLELERİ DUYGULANDIRDI

Konuşmaların andından dereceye girenlere plaketleri verildi. 15. dönem savcı adayları arasında birinci olan Songül Öz’e plaketini Yargıtay Başkanı Ali Alkan verdi. 15. Dönem Hakim adayları birincisi Hüseyin Gedik ise plaketini Adalet Bakanı Sadullah Ergin'inelinden aldı. 8. dönem idari yargı savcı adayları birincisi Esengül Albayrak’a plaketini Askeri İdari Hakim Tuğgeneral Abdullah Arslan verirken 8. Dönem İdari Yargı hakim adayları birincisi Emre Altındağ’a plaketini Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya verdi.

Hakim ve savcı adaylarının kur’a çekimi Sadullah Ergin’in bilgisayar butonuna basması ile başladı. Ataması yapılan hakim ve savcılar sevinçlerini aile ve meslektaşlarıyla paylaştı. Bazı hakim ve savcıların göz yaşlarına hakim olamadığı gözlendi.