Ruhsal ve fiziksel sakinleştirici: 'Melissa nanesi'

Adana'da bir çiftlikte üretilen melissa nanesi, yatıştırıcı etkisi nedeniyle hem çay, hem de ilaç yapımında kullanıldığında birçok derde deva oluyor

  • 818
Ruhsal ve fiziksel sakinleştirici: 'Melissa nanesi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adana’da bir çiftlikte üretilen melissa nanesi, yatıştırıcı etkisi nedeniyle hem çay, hem de ilaç yapımında kullanıldığında birçok derde deva oluyor.

Ruhsal ve fiziksel sakinleştirici etkisiyle bilinen melissa bitkisinin yanı sıra bir çok ‘aromatik bitkinin’ üretildiği çiftlikten, Almanya’ya 1,5 milyon Euro’ya yakın ihracat yapılıyor.

Tosmur Grup, İmamoğlu ilçesine bağlı Ağzıkaraca Köyü kurdukları çiftlikte, yatıştırıcı etkisi nedeniyle ilaç ve çay olarak kullanılan ve halk arasında ‘oğul otu’ olarak bilinen melissa nanesinden, diş macunun hammaddesini oluşturan crispae kadar 4 çeşit aromatik bitki üretiyor.

Tosmur Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tosmur, melisa nanesinin, eski çağlardan beri yatıştırıcı etkisi nedeniyle hem ilaç yapımında hem de çay yapımında kullanıldığını ve bir çok hastalığa iyi geldiğini söyledi. Kurdukları çiftlikte, melissa nanesinin yanı sıra diş macunun ham maddesini oluşturan crispae ve mitchum nanesi ürettiklerini söyleyen Tosmur, şekerden yaklaşık 400 kat daha tatlı olan stevia nanesi için de deneme üretimine başladıklarını belirtti.

Tosmur, 800 dönümlük alanda 4 çeşit aromatik bitki ürettiklerini ifade ederek, “Dönem dönem bu alan 2 bin 500 dönüme kadar çıkıyor. Önümüzdeki dönem plantasyonu içerisinde net 2 bin dönüme çıkarma planımız var. Üretimin tamamını Almanya’ya ihraç ediyoruz. Bu bitkileri 6-7 yıldır üretiyoruz. Almanya’ya yaklaşık 1,5 milyon Euro civarında bir ihracatımız var.” dedi.

“OVAYA SU GELİRSE HEDEF 5 BİN DÖNÜM”

İmamoğlu ovasına su geldiği takdirde ekili alanı 5 bin dönüme çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Tosmur, “Sanibey Barajıyla 2 yıl içerisinde İmamoğlu’na su geliyor. Bu barajla, 700 bin dönümün sulanmasıyla Çukurova yeniden doğacak. Bu yapılacak en iyi yatırım ve 50 yıllık rüyamızdı. Baraj bitti sulamanın ilk etabı da bu yıl başlıyor. Önümüzdeki yıl da buraya su gelmiş olacak. Bu bitkiler ihracata gitmeden önce işlemlerden geçiriliyor. Doğal ortamda kurutulup iyi tarım çalışması yapılarak bütün sağlık koşullarına uygun bir şekilde üretiliyor. 5 bin dönüme çıktığı zaman ihracat da artacak ama biz sanayileştirme projesi olarak bakıyoruz.” diye konuştu.

Aromatik bitkilerin olduğu çiftlikte incelemelerde bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül de tıbbi ve aromatik bitki sektörünün, yoğun iş gücü gerektirmesi nedeniyle istihdam açısından Adana’yı katkı sunacağını kaydetti. Aygül, Adana’nın markalaşması için bu tür farkındalık oluşturacak bitkilerin üretilmesi gerektiğini işaret etti.

Melissa bitkisi yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra, beyin, kalp, rahim ve sindirim sistemi üzerindeki koruyucu özellikleriyle de biliniyor.

Ruhsal ve fiziksel sakinleştirici özelliğiyle ön plana çıkan melissa, sinir krizlerine ve depresif davranışları dizginleyebiliyor.