Rektör Aydın'dan sitemkar açıklama!
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit Aydın'dan yapılan eleştirilere sitemkar açıklama geldi. Aydın 'Bizi eleştirenler Kastamonu'nun gelişmesinden rahatsızlık mı duyuyor?' dedi.
Her platformda dile getirilen ‘üniversite ile şehir bütünleşemedi, taleplerimiz dikkate alınmıyor’ eleştirilerine Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’dan sitem dolu açıklama geldi. Rektör Aydın, yapılan eleştirilerin haksız ve temelsiz olduğunu ifade ederek şehir ile bütünleşmede herhangi bir sıkıntı olmadığını ancak oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarından ortak paydada buluşma daveti almadıklarını, söylemlerin sadece lafta kaldığını vurguladı.
TRT Kastamonu Bölge Sorumlusu Kazım Bolat ile İhlâs Haber Ajansı Kastamonu Bölge Sorumlusu Vedat Yunus İkizoğlu’nu makamında ağırlayan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın üniversitede yaşanan son gelişmeler, üniversiteye her fırsatta dile getirilen eleştiriler ve Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kastamonu Üniversitesi olarak eleştiri oklarının çoğu zaman hedefinde olduklarını, eleştirilerde bulunanların eleştirilerini çoğu zaman anlamakta zorluk çektiklerini ifade eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, bütünleşmenin sağlanamadığı iddialarında bulunanların bu bütünleşmenin neresinde yer aldıklarını çoğu zaman göremediklerini söyledi.
“BİZİ ELEŞTİRENLER KASTAMONU’NUN GELİŞMESİNDEN RAHATSIZLIK MI DUYUYOR?”
Kastamonu Üniversitesi’nin isteyen herkese hizmet verdiğini, hizmet talep edenlerin taleplerinin hiçbir zaman geri çevrilmediğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın: “Odalar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, ne istediği de bilinmeden hiç hizmet alamadığı yönünde açıklama yapıyorsa bu haksızlık olur. Bütünleşme beraber çalışma ile olur. Biz bu bütünleşmeyi şehir ile sağladık fakat onlarla sağlayamadık. Zamanında bir sivil toplum kuruluşu ara eleman yetiştirmeye yönelik bizden hizmet talep etti ancak talebinin gerisini getirmedi. Sanayicilerimiz çalışma yapıyor ancak bizimle bilgi paylaşımı yapmıyor. Biz kimseden bilgi saklamıyoruz. Kastamonu Entegre ile yapmış olduğumuz ortak çalışmalar halen devam ediyor. Bu ortak çalışmaya en güzel örnektir. İsteyen herkesle çalışıyoruz. Çalışmak istemeyen ile de zorla çalışacak bir halimiz yok. Hem talep etmeyeceksin hem de ortak çalışmanın olmadığını söyleyeceksin. Bu kadar çelişkili bir durum söz konusu olamaz. Halk ile esnaf ile bütünleşme olmadığını iddia edenler Kuzeykent bölgesine bir baksınlar. Durum ortada. Ancak bazı kesimlerin sürekli bu konuyu görmezden gelerek açıklamalarda bulunmasını da anlamak çoğu zaman mümkün değil. Haksız yere eleştiriliyoruz. Bu şekilde temelsiz eleştiri yapanların Kastamonu’nun gelişmesini istiyorlar mı istemiyorlar mı buna bakmak gerekiyor. Samimi olarak Kastamonu’nun gelişmesini istiyor mu? Ya da meydana gelen gelişmelerden rahatsızlık mı duyuyor bunun cevabını vermesi gerekiyor. Bir üniversite şehirde ister istemez belli değişiklikleri yerine getirir. Bu kaçınılmazdır. Şu anda Kastamonu Üniversitesi’nin şehirde değiştirdiği pek çok şey var. Bu değişimin önüne kimse geçemez. Artık belli bir sistem oturdu ve sistem işliyor. Birkaç sene önceye kadar gelen taleplere cevap veremeyebiliyorduk. Ancak yeni açılan bölümlerimizle birlikte gelen her türlü talebi layıkıyla yerine getiriyoruz. İyi niyet hissedersek küçük çocuğu bile dikkate alırız yalnız kötü niyet hissedersek denilenin tersini yaparız. Bizim tek isteğimiz icraat olması” dedi.
“YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİNDE 30 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYE ULAŞACAĞIZ”
Göreve geldikleri ilk günden itibaren Kastamonu Üniversitesi’nin gelişmesi için gayret gösterdiklerinin altını çizen Rektör Aydın, gelinen noktanın görmek isteyenler için gayet iyi bir şekilde göründüğünü belirtti. Kastamonu Üniversitesi olarak her yıl giderek geliştiklerini ve büyüdüklerini dile getiren Aydın: “Yeni dönemde öğrenci sayımız 30 binin üzerine çıkacaktır. Şu anda kadar her sene öğrenci sayımızı 4 bin ile 4 bin 500 kişi kadar arttırdık. Üniversite yönetimimizle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle önceki senelerde yaşanan barınma sorununun tekrar yaşanmaması için yeni yurt çalışmalarımız sürüyor. Kız öğrencilerimizin barınmalarında herhangi bir sorun yok ancak erkek öğrencilerimizin barınmalarında küçük de olsa problemler var. Bu sorunu da yeni dönemde çözmüş olacağız. İlçelerimizde Azdavay, Taşköprü’de barınma sorunları büyük oranda çözüldü. Diğer ilçelerimizde de var olan sorunların çözümü için yerel yönetimlerle istişare halindeyiz. İlçelerimizin üniversitemize kattığı çok bir şey yok aslında. Hatta enerjimizi kaybettiriyor. Fakat biz ilçelerimizin de gelişmesi ve bir adım öne çıkması için bu çalışmaları yapmanın zaruriyet olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
“KENDİ SANAYİ TESİSLERİMİZİ KURMA NOKTASINDA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”
Kastamonu Üniversitesi olarak kendi sanayi tesislerini kurma noktasında emin adımlarla yürüdüklerini, bu çalışmayı yaparken de beklemenin bir anlamı olmadığına işaret eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın: “Üniversitemizin çeşitli fakültelerinde bulunan öğretim üyelerimiz çeşitli sektörlerin ihtiyaçlarına cevap verecek makineler üretiyor. Biz de bu makinelerin patentlerini alıyoruz. Biz istiyoruz ki bu aldığımız patentleri üretime çevirelim. Üretim konusunda iyi gelişmeler olacak. Kimseyi beklemeye gerek yok. Patentlerimizi kendimiz üretime geçireceğiz. Kalkınma Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Bakanlığımızdan gerekli izinler alındığı tekdirde yatırımlarımızı başlatacağız. Önemli olan ilk kazmayı vurmaktır. Gerisi zaten gelecektir. Kendi sanayi tesislerimizi kurma noktasında emin adımlarla yürüyoruz” şeklinde konuştu.
“HACETTEPE İSMİNDE AYAK DİRETENLER TIP FAKÜLTESİNİN 6 YILDAN BERİ AÇILMASINA MANİ OLDU”
Hacettepe Üniversitesi’nden Kastamonu Üniversitesi’ne devredilen Tıp Fakültesi ile ilgili çok fazla eleştiri yapıldığını, eleştirilerin temelinde ise bilgi eksikliği yattığına dikkat çeken Rektör Seyit Aydın şöyle konuştu:
“Yapılan eleştiriler belki kabul edilebilir lakin adli konulardan dolayı şu an için bir şey yapılamayacağını tekrar söylemek istiyorum. Sağlık Bakanımız ile yapılan son görüşmelerde sürecin hızlandırılması noktasında destek aldık. Bu destek lafta kalmadı. Güzel gelişmeler oluyor. Yakın zaman içerisinde afiliasyon sözleşmesi imzalanacak. Maliye Bakanlığı ile mahkemelik olan binalar için görüş alış verişinde bulunduk. Maliye Bakanlığı’ndan olumlu bir geri dönüş oldu ancak bu görüşün hukuki bir alt yapısının olup olmadığı noktasında bazı tereddütler var. Bu tereddütleri aştığımız zaman daha somut adımlar atılacaktır. En geç Eylül 2018 yılında fakültemiz eğitim ve öğretime hazır hale gelecek. 10 yıldan beri bu durumu Kastamonu’ya yaşatanların kendilerini bir sorgulaması gerekiyor. Biz ilk göreve geldiğimiz günü buranın biz verildiği takdirde en geç 2 yıl içinde eğitim ve öğretime hazır hale getireceğimizi söylemiştik. Hala ayını sözümüzün arkasındayız. Bizim talep ettiğimiz dönemde adli durumlar söz konusu değildi. O dönemlerde devir olmuş olsaydı bu zamana kadar fakültemiz açılmış olacaktı. Ama nedense o dönemde talebimiz yerine getirilmedi. 2011 yılında talep ettiğimiz imzalar atılmış olsaydı şu anda çok farklı şeyler konuşuyor olacaktık. Sırf Hacettepe ismi görünsün diye ayak direktenler Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 6 yıldan beri açılmasına mani oldu. Gerçekten yazık oldu. O dönemlerde sadece isim tartışması vardı ancak şimdi nerede ne kadar çetrefil varsa tıp fakültesinin içerisine birikti. Ne kadro kaldı ne de kaynaklar. Şimdi yeniden kadro kurmak için çalışıyoruz.”
Kazım BOLAT-Vedat İKİZOĞLU