Reflülü hastalar iftar ve sahurda dikkat etsin

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, reflülü hastaların Ramazan ayında dikkatli yemek yemeleri uyarısında bulundu. Prof. Dr. Ümit Ertaş, Ramazan'da beslenme konusunda bilgiler verdi. Tıka basa yemek yemenin…

  • 764
Reflülü hastalar iftar ve sahurda dikkat etsin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, reflülü hastaların Ramazan ayında dikkatli yemek yemeleri uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ümit Ertaş, Ramazan'da beslenme konusunda bilgiler verdi. Tıka basa yemek yemenin hastalığı azdıracağını ifade eden Prof. Dr. Ertaş, "Ramazan ayında reflülü hastaların reflülerinin azalması beklenmektedir. Fakat iftar ve özellikle sahurda tıka basa yemek yenilmesi mevcut reflü hastalığını azdıracağı belirtilmiştir. Özellikle sahurda çok yemek ve yemeğin hemen ardından uyumak mide artmış mide asidinin ağız ortamına gelerek dişlerde zararın ramazan ayında çok daha fazla olacağı aşikardır." dedi.

Hastalığın dişlerde de tahribata yol açacağını anlatan Prof. Dr. Ertaş, "Reflü mide asidinin yemek borusu, hatta ağız boşluğuna kadar mideden geriye doğru kaçmasıdır. Mide asidi tahriş ediciliği çok yüksek bir asit olması nedeniyle koruyucu tabakası olan mide dışındaki organların hepsinde zarar meydana getirmektedir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki reflülü hastaların dişlerinde belirgin mine ve dentin tabakası yani dişin dış yüzeyindeki sert tabakanın erimeleri ve dişlerde madde kayıpları görülmektedir. Reflülü hastalar yemelerine dikkat ederler her şeye dikkat ederler. Tahribatlar yemek borusunda ve boğaz da yanmalar şeklinde görülebilir. Dişler yavaş yavaş erozyona uğrar ve uzun vadede diş kayıpları görülür.en fazla etkilen dişler üste çene arka bölge dişleridir,ilerlemiş olgularda alt çene ve ön bölgelerde etkilenebilir." diye konuştu.

Ertaş, reflünün dişlere verdiği zararın önlenmesi için de şu uyarılarda bulundu: "En başta bu hastalar gastroenteroloji uzmanları tarafından reflü tedavisi almalıdırlar. Yine reflü problem olanlar özellikle Sahurda az yemek yemeli ve yemekten sonra hemen yatmamalıdırlar. Reflü hastaları yakıcığı kola gibi asitli yiyeceklerden çok fazla olan mide asidinin ağızda ve dişler vereceği zararı azaltma için ağızlarını sık sık karbonatlı sularla veya normal sularla çalkalayarak asidik ortamı nötralize etmelidirler. Bunun dışında dişler üzerine siplint dediğimiz plastik kaplamalar yapılarak gece uykuda asitin zararından korunmaya çalışılır. Bunlarla çözüm alınmaz ise dişler yüzeyleri restorative tekniklerle kaplanarak dişler koruma altına alınabilir."