"Siyez, Kastamonu'nun teminatıdır"

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunu konuk eden İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, bu yıl İhsangazi'de yaklaşık 20 bin dönümde İhsangazi Siyez Buğdayı (kabulca) ekildiğini ancak, başka illerde üretilen siyez buğdayının İhsangazi buğdayı olarak satılmasından rahatsızlık duyduklarını söyledi.

  • 1507
&quotSiyez, Kastamonu'nun teminatıdır"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, Haraçoğlu Türbesi mevkiinde Mevlana Saadettin Mesire Alanı’nda Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı.

KGC Başkanı Mustafa Balcı ve yönetimine ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, siyezin tanıtımı için ve İhsangazi’nin gelişimi için yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bu yıl İhsangazi’de yaklaşık 20 bin dönümde İhsangazi Siyez Buğdayı (kabulca) ekildiğini söyleyen İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık; “Kabulca bir takım işlemlerden geçilerek, bulgur haline getiriliyor. Bu tarlanın verimine ve organik olmasına bağlı olarak 200-300 kilo arasında bulgur çıkıyor. Üretilen bulgura bağlı olarak sektörel gelişimde ilçemizde devam ediyor. Siyez unu üzerine çalışan un fabrikamız var. Kabulcanın bir kısmı da hayvansal üretimde kullanılıyor.

Büyük bir kısmı siyez yapılarak iç ve dış piyasaya, hatta ülke dışına sunuluyor. Pastacılık sektöründe de siyez kullanılır hale geldi. 10 mahallemizde ve köylerimizin hemen hemen hepsinde geleneksel yöntemlerle üretilen bulgur değirmenlerimiz mevcut. Siyezin bölgemize ait olduğunu ve diğer bölgelerde üretilenlerin yerini tutmadığını ispatlamak için bilimsel çalışmalar yapılıyor. Rakımı yüksek yerlerimizde çok güzel siyez yetişmekte.

Biz 2019 yılı siyez hasadı yol haritası belirlemek üzere, Belediye Başkanlığımız öncülüğünde bir toplantı yaptık. Yol haritamızı oluşturduk. Ürünün satışı noktasında bir çalışma yaptık. Geçtiğimiz yıl Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü ilçemizde bir siyez alımı gerçekleştirdi. Umarım bu yılda alım yaparak destek verir” diye konuştu.

"BAŞKA İLLERDE ÜRETİLEN SİYEZ, İHSANGAZİ SİYEZİ OLARAK SATILIYOR"

Başka illerde üretilen siyezin, İhsangazi siyezi olarak satıldığını söyleyen Başkan Sağlık; “Siyezin İhsangazi siyezi olarak tescil edilmesi gerekiyordu. Çünkü tescil edilen siyez tamamen İhsangazi’deki üretim metotları literatüre alınarak, tescil edildi. Bundan sonra da bu konuda çalışmalarımızı bırakmayacağız. Gastronomi alanında isim yapmış firmalar siyez talep ediyorlar. Özellikle siyez ununa yoğun talep var. Siyez konusunda Türkiye’de çok ses getirecek bir çalışma yapacağız. Bu konuyu şimdilik açıklamayacağım. İhsangazi Siyezi Kastamonu’nun teminatıdır” dedi.

Belediye olarak gerçekleştirmek istedikleri hedeflerin çok olduğunu söyleyen Başkan Sağlık; “Hayallerimize kavuşmak için sadece devletten gelecek para yerine, belediyemizi sıcak parayla buluşturacak bir takım çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar belediyemizin ve İhsangazi’nin önümüzdeki yıllara daha emin adımlarla ilerlemesine vesile olacak. İhsangazi’nin önünü açacak hamleler yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Belediyenin imkanlarının sınırlı olduğunu söyleyen Başkan Sağlık; “31 Mart’tan sonra siyaset defterini kapattık. Herkese eşit mesafedeyiz. Herkese kapımız açık. İhsangazi olarak büyük bir aileyiz. Benim asıl kimliğim eğitimciliğim. Bazı mahallelerimizin altyapı sorunu var. Kanalizasyon sıkıntılarımız var. 1 yıl içerisinde kanalizasyon ve su alanındaki altyapı sorunlarını çözeceğiz. Bu benim vatandaşlarımıza sözüm. Köy iken, mahalleye dönüştürülen 9 mahallenin ilçemize bağlantı yolları gözden geçirilerek, ya kilit parke taşıyla ya da asfaltlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Bu öncelikli işlerimiz arasında. İlçemizde bir entegre tesisimiz var. Ortadoğu’ya kapı malzemeleri satıyor, ilçemiz için çok güzide bir tesis. Ayrıca ilçemizde bir tekstil fabrikamız var. Onlarda bizim gözbebeğimiz. İstanbul’da birimleri var. Onları da buraya getirip, ek kapasite artışına gitmeyi planlıyorlar. Onları da çok önemsiyoruz.

İlçemizde yüksekokulumuz var. Okulumuza yeni müdür ataması da yapıldı. Okulumuzda kayıtlı 650 öğrencimiz, aktif olarak devam eden ise yaklaşık 490 öğrenci var. Yüksekokulumuzun geliştirilmesi için Rektörümüzle işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu anda öğrencilerimize verilen konaklama hizmeti yaklaşık 350. Kirada kalan öğrencilerimizde var. Gençlik, Spor Bakanımıza ziyarette bulunduk. İlçemizde Kredi Yurtlar Kurumu’na dönük bir yurt talep ettik. Bize yardımcı oldular, talimatlandırdılar. İldeki Kredi Yurtlar Kurumu ilçemizde incelemelerde bulundu. Burada bir yurt imkanı sunup, öğrencilerimizin barınma imkanlarındaki kaliteyi daha yukarıya taşımak istiyoruz. İl merkezine yakın olduğumuzdan öğrencilerimiz ilde ikamet etmek istiyorlar. İlden gelip, gidenlerde oluyor. Öğrencilerimizin imkansızlıktan dolayı şehre gidiş sebeplerini azaltmak için gereken tedbirleri alacağız. Sosyal ve kültürel imkanlar sunmaya devam edeceğiz. Hepsini evladımız gibi görüyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın içinde aktif olarak yer almalarını istediklerini ifade eden Başkan Sağlık; “O sebeple hanım kardeşlerimize ilçemizde pozitif ayrımcılık uygulayacağız. Bir takım STK’larla görüşmeler yaptık. Çalışmalar yürütüyoruz. Çok kısa zamanda İhsangazi’de kadınlarımız ile ilgili bir kooperatif oluşturup, hanımlarımızın bu kooperatifte gerek el sanatları, gerekse siyezden ürünler elde edip, İstanbul’da oluşturacağımız bir satış merkezinde satışını sağlayacağız. Elde edilen geliri de hanımlarımız arasında dağıtıp, teşvik edeceğiz. Hanımların belli bir farkındalıkları var. Onların olduğu ortamlarda daha nezih, daha seviyeli. Osmanlı’dan itibaren devletimizin yükselmesinde, var olmasında hep yanımızda oluklarını gördük. İhsangazi’de de hanımlarımızdan da çok şeyler bekliyoruz” diye konuştu.

İhsangazi’de yöresel ürünlerin satılabileceği bir pazarın olmadığını söyleyen Başkan Sağlık; “Haftanın bir günü ilçemizde yöresel ürün pazarı oluşturmak için uygun görülen bir mekanda çalışma yapacağız. İnsanlarımızın doğal ve organik ürünlere ulaşımında bir kolaylık sağlayacağız. 2000 yılında kurduğumuz bir spor kulübümüz var. Sadece futbol branşımız var. bunun dışında ilçemizdeki bazı sporcular badminton alanında çok büyük başarılara imza attılar. Bu yönde spor kulübümüze ek branş ekleyerek ve salon sporlarına da ek branş ekleyerek, spor kulübümüzle ilgili çalışma yapmayı planlıyoruz.

Mevlana Saadettin Mesire Alanı’nı da geliştirerek, inanç turizm alanını göz önüne alarak, burayı bir cazibe alanı haline getirmeyi planlıyoruz. Bu bölgede şifalı olduğuna inanılan Asa Suyumuz var. Misafirlerimiz için rehber görevlendirmesi yapacağız. Burada ilerleyen günlerde konaklamaya yönelik bir tesis yapacağız. Ayrıca burada bulunan gölü revize edip, sera üretimini sergileyen bir çalışma yapacağız. Üreten bir toplum olmanın ısrarla üzerine gitmeliyiz. Ayrıca burada bir yürüyüş yolu yapmayı planlıyoruz. Misafirlerin doğal hayatını yakından görmesini sağlayacağız” dedi.

"BİR KALEMLE ÇOCUKLARA UMUT OL" KAMPANYASINA DESTEK

Akabinde İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, misafirlerine Haraçoğlu Türbesi’ni, Mevlana Saadettin Mesire Alanı gezdirip, bilgi verdi. Günün sonunda Başkan Sağlık, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Kadın Komitesi tarafından başlatılan “Bir Kalemle Çocuklara Umut Ol” kampanyasına destek verdi.