Pompeiopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları

Paflagonya'nın başkenti Pompeiopolis Antik Kenti'nde 10. sezon kazı çalışmaları devam ediyor.

  • 1025
Pompeiopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşık 1 aydır devam eden kazı çalışmalarının ödenek sıkıntısı nedeniyle önümüzdeki günlerde sonlandırılacağı öğrenildi.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde daha önce Almanya Münih Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları, Kazı Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer’in Kastamonu Üniversitesi’ne geçmesi sonucu Kastamonu Arkeoloji Müzesi tarafından başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazı çalışmalarını, Kastamonu Arkeoloji Müzesi gerçekleştiriyor. Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.

"YENİ MOZAİK ALANI AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer, kazı çalışmalarının Haziran ayı sonunda başladığını belirterek, “Şu anda da en yoğun dönemine girdi. Kazı çalışmalarına bizzat katılıyoruz. Farklı uzmanlık alanlarından gelen arkadaşlarımızla kazı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kazılarımızda şu anda bir mozaik alanı bulunuyor. Arkadaşlarımız, yeni bir mozaik alanı açmaya çalışıyorlar. Bunun yanında tiyatro bölgesinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından bu yıl için kendilerine ayrılar bütçenin önümüzdeki haftalarda biteceğini ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer, şöyle konuştu: “Eğer ek bütçe bulunabilirse, en azından bu kazı çalışmalarını Eylül ayının ortalarına kadar uzatmayı ve kazı çalışmalarının daha verimli olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar ortaya çıkardığımız alanlar gayet verimli. Biz, kazı çalışmalarında ilk sonuçlardan çok memnunuz. Buna paralel olarak ta kazıyı daha geniş bir kitleye açmak için küçük bir müze yaptık. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlere bu küçük müzeyi gezdiriyoruz”

"MOZAİKLERİN ÇOĞU ÜNİK MOTİFLERE SAHİP"

Yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan mekanların neredeyse tümünün mozaikli alanlarla kaplı olduğunun görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Latife Summerer, “Bu mozaikler içerisinde birçoğu ünik motiflere sahip çalışmalar görülmüştür. Bunlardan biri “Burçlar Mozaiği” olarak adlandırılırken, bir diğeri de muhtemel Gökırmak’ı sembolize eden “Nereid ve Okeanos’un” sahnesidir. Önemli bir mozaikte ise, Grekçe Alfabe ile “Eiselte Efagato” yani “İyilik İçin İyilikle Gir” ifadesi bulunmaktadır” diye konuştu.

Kazılar sırasında çıkan mozaiklerin Kastamonu Arkeoloji Müzesine taşındığını anlatan Kazı Başkanı Prof. Dr. Semmerer, şunları kaydetti: “Yapılan kısa kazı sırasında bulunan mozaiklerle birlikte çıkan diğer arkeolojik eserler, bize bu antik kentin ne kadar önemli, zengin ve büyük olduğunu göstermesi açısından oldukça dikkat çekmektedir. 1994 yılı kazıları ise antik kentin başka bir kesiminde sürdürülmüş, burada da özellikle Geç Roma ve Erken Bizans olarak adlandırılan dönemde Pompeiopolis’in önemini hala koruduğunu göstermesi açısından önem arz etmektedir. Bunların dışında Taşköprü Belediyesi, ilçenin çeşitli yerlerine dağılmış antik kente ait birçok yapı malzemesi, heykel, büyük kaplar gibi arkeolojik parçaları Zımbıllı Tepesi eteklerine kurmuş olduğu mini park içerisinde koruma altına almış ve sergiye açmıştır.”