Pompeiopolis, 2 yıl içerisinde turizme kazandırılacak

Romalılar tarafından milattan önce 64 yılında Paflagonya Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeipolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor.

  • 1185
Pompeiopolis, 2 yıl içerisinde turizme kazandırılacak

Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürüyor.

Roma döneminde yayıldığı alan bakımından Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olan Pompeiopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Kastamonu Müze Müdürlüğünün başkanlığında sürüyor.

Taşköprü ilçesinin Zımbıllı Tepe mevkisinde yer alan tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlık ediyor.

Pompeiopolis’te gerçekleştirilen kazıların bu yılki bölümü 21 Temmuz tarihi itibariyle başladı.

Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeiopolis Antik Kenti’nde başlayan kazı çalışmalarında Türk ve yabancı uzmanlar görev alırken, bölgede 2006’da başlayan kazılar, son yıllarda antik kentteki villa tabanı ve tiyatro üzerinde yoğunlaştı.

“2-3 yıl içerisinde antik kente turist organizasyonlarının başlayacağını düşünüyorum”

Bölgenin turizme kazandırılacağını kaydeden Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Şu anda çok hassas bir süreçle kazı çalışmaları ilerliyor. Çünkü her kazdığınız yerden farklı şeyler çıkabiliyor. Burada jeofizik yapılmasına rağmen dün kazılan bir alanda yeni bir alan daha görüldü. Mevcut Roma dönemine ait villanın yanında bir yer daha görüldü. Turizm anlamında tam olarak 2-3 yıl içerisinde inşallah antik kente turist organizasyonlarının başlayacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İş adamlarına ve iş kadınlarına seslenen Başkan Arslan, “Bunun yanı sıra yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili de sponsorluk beklentimiz bulunmaktadır. Sponsorlarımızla bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu yüzden iş adamlarımızdan ve iş kadınlarımızdan desteklerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.