Pastırma üreticilerinin "Pastırma sıcakları" beklentisi

Kastamonu'da pastırmacılar, kaliteli pastırma üretimi için olmazsa olmazlardan olan "pastırma sıcakları"nın uzun sürmesini bekliyor.

  • 1339
Pastırma üreticilerinin &quotPastırma sıcakları" beklentisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu'daki pastırma üreticileri, sonbahar sıcaklarına adını veren pastırmaların kurutulması açısından çok önemli olan sıcakların uzun sürmesini bekliyor.

Çemeninde Taşköprü sarımsağı kullanılması, doğal yollarla kurutulması ve lezzetiyle Türkiye'nin birçok kentinden talep gören Kastamonu pastırması için sonbahardaki "pastırma sıcakları" önem taşıyor.

Üreticiler, sonbaharın son dönemlerinde mevsim şartlarına göre iyi giden ve "pastırma yazı" diye tabir edilen sıcak havaların pastırmanın istenilen kıvamı yakalaması için gerekli olduğunu belirtiyor.

Kastamonulu pastırmacılar geleneksel yöntemlerle yılda yaklaşık 200 ton pastırma üretiyor.

Pastırma üreticisi Sedat Tabakoğlu, AA muhabirine, ailesinin yaklaşık 2 asırdır  pastırma üretimi yaptığını söyledi.

Dedelerinden öğrendiği şekilde pastırma üretmeye devam ettiklerini anlatan Tabakoğlu, şunları söyledi: 

"Pastırmayı ekim ve kasım ayındaki pastırma sıcakları denen dönemde yapıyoruz. 'Pastırma yazları' denen dönemde havalar biraz serinler. Gündüzün güneşi gecenin ayazında pastırmalarımızı kuruturuz. Bu koşullar pastırmanın iyi olmasını sağlar." 

"Pastırmalarımızı hazırlayıp asmaya başladık"

Ürettikleri pastırmaları fırınlarda değil geleneksel olarak güneşte kuruttuklarının altını çizen Tabakoğlu, şunları dile getirdi:

"Pastırmalarımızı hazırlayıp asmaya başladık. Bu süreç kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Havalar şu anda çok güzel gidiyor. Pastırmalar bu hava koşullarında çok güzel olur. Umarım sezon sonuna kadar böyle istediğimiz gibi gider." 

Pastırma üretiminde doğallığın çok önemli olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, "Biz pastırmalarımızı yaylada beslenen büyükbaş hayvanların etinden yaparız. En doğal şekilde hazırlanan pastırmamız bu nedenle çok lezzetli oluyor." diye konuştu.

Tolgahan Karaosmanoğlu da 15 yıldır pastırma üretimi yaptığını belirtti.

Pastırmacılığın aile mesleği olduğunu anlatan Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Kastamonu pastırmasının en önemli özelliği yaylada yetişen hayvanın etinin kullanılmasının yanı sıra çemeninin Taşköprü sarımsağından hazırlanmasıdır. Bunun yanında doğal olan kayatuzu kullanılır. Gündüzün güneşi ve gecenin ayazıyla kuruyan Kastamonu pastırması, bu doğallığıyla damaklarda ayrı bir tat bırakır."

Bölgede pastırma sıcaklarının başladığını hatırlatan Karaosmanoğlu, "Bu süreç yaklaşık 20 gün daha devam edecek. En iyi şekilde geçmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

AA