Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İstanbul Barosu Basın Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Baran Akcan, seçmenlerin oy kullanırken dikkat etmeleri gereken hususlara dikkati çekerek kamu oyunu uyardı.

  • 398
Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BARAN AKCAN: "7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDEKİ GEÇERSİZ OY SAYISI BEŞİNCİ PARTİYİ GEÇTİ"

İstanbul Barosu Basın Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Baran Akcan, 7 Haziran seçimlerinde sandığa giden 1 milyon 326 bin 434 vatandaşın oyu ise geçersiz kabul edildiğini belirterek "Geçersiz oyların sayısı, seçimlerden 5. parti olarak çıkan Saadet Partisi'nin 942 bin 27 olan oy sayısını geçmiştir. Bu nedenle oy verme işlemi sırasında uyulması gerekn kurallar büyük önem taşımaktadır" dedi.


OY VERME SAATİ
Akcan, Resmi Gazete’de yayımlanan YSK kararında, 1 Kasım seçimlerinde oy kullanma süresinin saat 08.00 ile 17.00 arası olduğunun belirtildiğini vurgulayarak "Saat 17.00 olduğu halde sandık başında bekleyenlerin sandık başkanı tarafından sayıldıktan sonra oy kullanabilecek. YSK Kararına göre; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00 ile 16.00 saatleri arasında oy kullanılacak. Öncelikle uyulması gereken kural belirlenen vakitler içerinde sandığa gitmek olmalıdır" ifadelerini kullandı.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Akcan sözlerine şöyle devam etti: "Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de seçmen bilgi kağıtları seçmenlerin adreslerine gönderilmiştir. Seçmen bilgi kağıdında seçmenin nerede oy kullanacağı belirtilmiştir. Seçmen bilgi kağıtları kendilerine ulaşsın veya ulaşmasın, seçmelerin TC Kimlik Numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kişinin kimliğini şüphe oluşturmayacak şekilde ortaya koyan resimli belgelerden birisini sunarak oy kullanabileceklerdir.

Oy kullanma işlemi sürecinde ise en önemli nokta; üzerinde 'Evet' yazan mührün oy pusulasında sıralanan siyasi partinin ya da bağımsız adayın altındaki kutucuğa, belirtilen sınırlar dışına taşırılmadan basılmasıdır. Aksi halde kullanılan oy, sandık görevlileri tarafından geçersiz oy olarak kayda alınacaktır.

Bu talimata uyulmadığı Seçmenler tarafından fark edildiğinde eski pusula teslim edilerek yeni bir oy pusulası istenebilecektir.

Seçmenler, Sandık Başkanı tarafından verilen oy pusulası ve oy pusulasını içerir zarfın mühürlü olduğuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunlardan herhangi birinin mührü içermemesi kullanılan oyun geçersiz sayılmasına neden olacaktır.

Oy vermeye gelen hamile, hasta ve engelli seçmenler bekletilmeyecek, yaşlılara ise öncelik tanınacaktır.

Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine giriş yapamayacaklar ve bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilmesi gerekecektir".

(İHA)