Organ ve doku bağışı konferansı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü ve Kastamonu Üniversitesinin iş birliğiyle, organ ve doku bağışı konferansı düzenlenecek.

  • 330
Organ ve doku bağışı konferansı

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de, tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, ciddi sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu tür organ yetmezlikleri, hastaların yaşam süresi ve kalitesini, ülke ekonomisini ve iş gücünü olumsuz etkileyerek önemli bir sağlık meselesi olarak ön planda kalıyor.

Bu bağlamda, organ bağışı sayısını artırarak halk arasında organ bağışı bilincini geliştirmek, organ yetmezliği nedeniyle hayatının son evrelerinde olan hastaların hayatlarını kurtarmak, yaşam sürelerini ve kalitelerini iyileştirmek ve toplumun huzurlu ve mutlu yaşamasına katkı sağlamak amacıyla, Türkiye'de her yıl 3-9 Kasım tarihleri "Organ Bağışı Haftası" olarak belirlenmiştir.

"03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Kastamonu Üniversitesinin iş birliğiyle 08 Kasım 2024 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu'nda, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Organ ve Doku Nakli İl Koordinatörü Prof. Dr. Zahide Doğanay, Nefroloji Uzmanı Dr. Reyhan Calayoğlu Şalcıav ve Hemşire Elif Yılmaz'ın konuşmacı olarak katılacağı "Organ ve Doku Bağışı" konulu konferans düzenlenecek.

Konferansta ele alınacak konular arasında; organ ve doku bağışı nedir? Kimler organ bağışında bulunabilir? Başvurular nasıl ve nereye yapılır? Organ ve doku bağışında herkesin dokuları kullanılabilir mi? Beyin ölümü nedir ve nasıl teşhis edilir? Hangi organ ve dokular bağışlanabilir? Organ bağış kartı olsa da olmasa da aileden izin alınır mı? 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun, ülkemizde ve ilimizde organ ve doku bağışı durumu yer alıyor.

Tüm halkın davetli olduğu konferans, 08 Kasım 2024 günü saat 10.00'da Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.