Öğrenciler, mentörlerle buluştu
Öğrenciler, "Vocathlon: Mesleki Girişim Maratonu – Genç Fikirler Yarışıyor" etkinliğinde mentörlerle buluştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 yılı "Mesleki Eğitim" teması kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteğiyle Mesleki Eğitim Kastamonu Çalışma Grubu tarafından düzenlenen "Vocathlon: Mesleki Girişim Maratonu-Genç Fikirler Yarışıyor" etkinliğinde öğrenciler konusunda uzman mentörlerle buluştu.
Kastamonu Ilgaz’da meslek lisesi öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlik öncesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Şube Müdürü Ahmet Şirin ve KUZKA Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Uzmanı Ahmet Ünsel birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından, alanında uzman ve yetkin sektör temsilcileri İnan Aslan (Pfizer Türkiye) ve Bora Bünyat (ALİMAR Makine) mesleki eğitim ve girişimcilik üzerine öğrencilerle tecrübelerini paylaştı.
"Vocathlon: Mesleki Girişim Maratonu - Genç Fikirler Yarışıyor" etkinliğiyle öğrencilerin girişimcilik kapasitelerini artırmak, fikirlerini gerçeğe dönüştürme yolunda tüm basamakları yaşayarak görmek, fikirlerinin sektörün ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağını ölçebilmek ve arkadaşları ile ortak bir fikirde buluşmaları, takım çalışması deneyimiyle birlikte üretmenin ruhunu tanımaları amaçlanıyor.
Etkinliğe 30 öğrenci ve 5 öğretmen katıldı
Etkinliğe Kastamonu’da Milli Eğitime bağlı toplam 5 meslek okulundan seçilen, dinamik, takım çalışmasına yatkın başarılı 30 öğrenci ile teknolojiyi yakından takip eden, takım çalışması yapabilen, motivasyonu yüksek, dinamik, yaratıcı ve yenilikçi ürün tasarımı üzerine projelerde aktif olarak çalışan 5 öğretmen katıldı.
Mentörler, öğrencilerin projelerine profesyonel destek sağladı
2019 yılı "Mesleki Eğitim" temasıyla düzenlenen etkinlikte öğrencilerin çalışmalarına profesyonel destek sağlayan uzman mentörlerce, ihtiyaçların belirlenmesi sonrası hedefin saptanması, bu hedef doğrultusunda çalışmaların adım adım gerçekleştirilmesi ve öğretmenler ile birlikte oluşturulan iş fikirlerinin projeye dönüştürülerek hayata geçirilmesine destek sağlandı.
Etkinlikte öğrenciler 5 proje hazırladı
6-8 Aralık tarihleri arasında 3 gün süren etkinliğin ilk 2 gününde, katılımcılar arasından oluşturulan takımlarca iş fikri geliştirme süreçleri gerçekleştirildi. 8 Aralık Pazar günü ise ortaya çıkan iş fikirleri Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi kurucusu Prof. Dr. Kasım Yenigün, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mimar Seçil Dilekci Çakmak, KATSO ve Belediye Meclis üyesi Yüksek İnşaat Mühendisi Recep Mor, TOBB Kastamonu Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Ahmet Cevdet Uyanık, TOBB Kastamonu Genç Girişimciler Başkan Yardımcısı Mert Kırmızı ve Öğrenci Yurdu İşletmecisi Gülnur Yardımcı Özdil’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Taş Mektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “En Toplumsal Fayda: Hayata Mavi Işık Yak”, Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “En Sürdürülebilir: GastroMonu”, Sepetçioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “En Yenilikçi Proje: Bütünleşik Proje Takip Sistemi”, 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “En Yaratıcı: Proje: TasarıMoni” ve Pervaneoğlu Ali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “En İstihdam Odaklı: Engelsiz Kastamonu” ‘dan oluşan beş proje başarılı bulundu.