Ocak Ayı Siyaset Gündemi

Yolsuzluk soruşturmaları ve Fethullah Gülen cemaati ile yaşanan gerilim Ocak ayında da tırmanarak sürdü.

  • 1008
Ocak Ayı Siyaset Gündemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ocak ayı siyaset gündemi çok hareketli geçti

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) siyaset gündemi raporuna göre 2014'ün ilk ayında, yerel seçimler öncesinde adaylıkların açıklanması, hükümet ile cemaat arasındaki gerginlik; Ergenekon ve Balyoz davaları ile ilgili gelişmeler; yolsuzluk tartışmaları; HSYK'da yapılan değişiklikler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiği Brüksel seyahati gündeme damgasını vurdu. Ocak ayında kaybettiğimiz, Uğur Mumcu, Hrant Dink, Muammer Aksoy, Mehmet Ali Birand gibi isimlerin ölüm yıldönümlerine ilişkin anma törenleri de gündemde kendisine yer buldu.

YOLSUZLUK İDDİALARI VE OPERASYONLAR GÜNDEMİN ZİRVESİNDE

Yolsuzluk soruşturmaları ve Fethullah Gülen cemaati ile yaşanan gerilim Ocak ayında da tırmanarak sürdü. Kamuoyu sürekli yeni operasyonlar; operasyonların yapılamaması; görevden almalar; kaset deşifreleri ile ilgilendi. 17 Aralık operasyonu sonrasında emniyet birimlerinde başlayan görevden alma dalgası, Ocak ayında da devam etti. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul ve İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan çok sayıda personelin görev yeri değiştirildi. Pek çok kritik görevde de değişiklikler yapıldı.

HÜKÜMET-CEMAAT ÇEKİŞMESİ

Türkiye'de adeta yeni bir kamplaşma yaratan hükümet ile Gülen cemaati arasındaki çekişme iç gündemin en yoğun maddelerinden biri oldu. Hem hükümet kanadından yapılan açıklamalar hem de cemaat sözcüleri bu anlamda karşılıklı hamleler yaptılar. Fethullah Gülen'in BBC'ye demeç vermesi de gündemde farklı yönleriyle ele alındı.

İSTİFA DEPREMİ

Yolsuzluk operasyonundan sonra bakanlık ve milletvekilliğinden istifa ettiğini dile getiren eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve AK Parti'den istifa eden İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin, Ocak ayına damga vurdu. Adaylıklar sürecinde yaşanan sıkıntılar sonucu örgütten istifalar da bu anlamda haber olarak yer aldı.

H
SYK’DA DEĞİŞİKLİK

AK Parti, içinde HSYK ile ilgili düzenlemenin de yer aldığı yasa teklifi hazırladı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören 52 maddelik kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile ilgili her kesimin farklı görüşlerini dile getirdiği tartışmalar, medyada hayli yansıma buldu.

SARIGÜL'ÜN ADAYLIĞI VE POLEMİKLER

Mustafa Sarıgül'ün CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı süreci ve adaylığının açıklanması ile ilgili haberler; adaylığının açıklanmasından sonra hükümet kanadından 'yolsuzluk' iddialarının dile getirilmesi ve CHP tarafının da iddialar ile ilgili mahkeme kararlarını göstererek iddiaları yalanlaması, bu anlamda gündemi etkiledi. 1998 yılında Bank Ekspres'ten çekilen 3,5 milyon dolarlık kredinin geri ödenmemesi nedeniyle TMSF tarafından 16 yıl sonra Mustafa Sarıgül'ün mal varlığına el konulması da yine haberler arasında yer aldı.

İNTERNETE SANSÜR

Ocak ayında en çok konuşulan olaylardan biri de Ak Parti yönetiminin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri başlığıyla hazırlanan 60’ı aşkın maddeden oluşan bir torba kanunun içine interneti tamamen kontrol altına alabileceği bir tasarıyı da eklemesi oldu.  Tasarının yasalaşması halinde Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğin erişim, içerik veya yer sağlayıcılarına ilettiği, erişimin engellenmesi kararı en geç 4 saat içerisinde uygulanacak. Kamuoyunda bu düzenlemeye ilişkin tepkilere rağmen, teklif TBMM gündemine alındı.
 

                                                                                                                     

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin Ocak ayı siyaset gündemine ilişkin hazırladığı rapora göre AKP, medyanın en çok yer verdiği siyasi parti oldu. Bir yandan yolsuzluk iddiaları, savcıların soruşturmaları, cemaat ile çekişmeler,  istifalar; bir yandan da seçim çalışmaları, adaylıkların açıklanması gibi gündem maddeleri nedeniyle AK Parti 232 bin 347 haber ile ilk sırada yer aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’a yönelik sert açıklamaları, Ocak ayına damga vuran konular arasında yer edindi.

Cumhuriyet Halk Partisi de 156 bin 103 haber ile Ocak ayında medyada en çok konuşulan ikinci siyasi partisi oldu. Özellikle Sarıgül'ün adaylığının açıklanması süreci ve sonrası, diğer adayların açıklanması gibi başlıklar CHP haberlerinde ilk sıralarda yer aldı. CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili tahliye haberleri de yine Ocak ayının gündemine katkıda bulundu.

Listenin üçüncü sırasında Milliyetçi Hareket Partisi yer aldı. Türkiye’yi sarsan yolsuzluk operasyonu ile ilgili çıkan haberler ile gündemdeki yerini koruyan MHP, Ocak ayında toplamda 86.358 haber adediyle medyada yer aldı. MHP, Esenyurt’taki seçim irtibat bürosuna yapılan silahlı saldırı ile ilgili çıkan haberler ile de Ocak ayında geniş yer buldu. MHP, Kayseri İl Genel Meclisi'nde AK Partili ve MHP'li üyeler arasında çıkan yumruklaşma haberleriyle de Ocak ayında adından söz ettirdi.

BDP Barış ve Demokrasi Partisi 42.419 haber adediyle listede dördüncü sırada yer aldı. KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, BDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesi, medyada geniş yer buldu. BDP’yi 13.432 haber ile Saadet Partisi izledi.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

1

AK Parti Adalet ve Kalkınma Partisi

232.347

2

CHP Cumhuriyet Halk Partisi

156.103

3

MHP Milliyetçi Hareket Partisi

86.358

4

BDP Barış Ve Demokrasi Partisi

42.419

5

SP Saadet Partisi

13.432

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ocak 2014'te 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

 

OCAK AYINDA RECEP TAYYİP ERDOĞAN KONUŞULDU

Ocak ayı genelinde medyanın en çok değindiği siyasi isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan Erdoğan, 180.340 haber adedi ile listenin ilk sırasında yer aldı.

Erdoğan, Ocak ayında, yolsuzluk operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamaları, paralel devlet iddiaları ve cemaate ilişkin ifadeleri Ocak ayına damga vurdu.

Başbakan’ın yapmış olduğu Brüksel ve İran ziyaretleri medyada konuşulan diğer haberlerin başında geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen, İstanbul Belediye Başkan Adayları tanıtım töreninde, CHP İstanbul İl Başkan Adayı Mustafa Sarıgül ile ilgili belgeleri açıklaması da Ocak ayında adından söz ettirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu izledi. Kılıçdaroğlu, Ocak ayında 36.122 haber ile en çok konuşulan siyasi isimler araştırmasında ikinci sırada yer aldı. Kılıçdaroğlu, Ocak ayında yolsuzluk operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamalar ve belgeler ile medyada yer aldı. 

Listenin üçüncü sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yer aldı. 36.14 haber adedi ile üçüncü sırada yer alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ocak ayında gündeme gelmesinde rol oynayan en önemli konu ise Fethullah Gülen’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektup oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün CHP eski lideri Deniz Baykal ile görüşmesi de Ocak ayına damga vurdu. Yolsuzluk operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Abdullah Gül, ‘yolsuzlukların sonuna kadar üzerine gidilmeli’  şeklindeki açıklamasıyla gündemde yer edindi. Abdullah Gül’ü sırasıyla Bekir Bozdağ ve Devlet Bahçeli takip etti.
 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

1

Recep Tayyip Erdoğan

180.340

2

Kemal Kılıçdaroğlu

36.122

3

Abdullah Gül

36.114

4

Bekir Bozdağ

21.982

5

Devlet Bahçeli

16.249

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ocak 2014'te 4 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

 

MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

-17 Aralık operasyonunun ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın "Kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, sivil iktidarına kumpas kuranlar" sözleri üzerine Genelkurmay Başkanlığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda suç duyurusunda bulundu.

-Tam gün yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili yeniden yargılama yapılması konusunda formül arayışı konusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, Türkiye Barolar Birliği ile birlikte çalışma yapmaları talimatını verdi.

-Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu basında çıkan iddialarla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz'le ilgili inceleme başlattı.

-Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvuruda uzun tutukluluk şikâyetleri yerinde görülen ve yerel mahkeme tarafından tahliye edilen BDP’li 5 vekil, TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek resmen göreve başlayacak.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yolsuzlukla mücadele konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 11 maddelik öneri getirdi.

-HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

-Şişli'de 19 Ocak 2007 günü uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için mezarı başında tören düzenlendi.

-BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı Gültan Kışanak, seçim nedeniyle hükümetin çözüm süreci görüşmelerini askıya aldığını söyledi.

-MHP Esenyurt seçim irtibat bürosuna ve Şişli Belediyesi'ne silahlı saldırılar düzenlendi. Saldırı sonucu MHP’li basın danışmanı Cengiz Akyıldız hayatını kaybetti. 

Ayrıntılı bilgi için;

MTM Medya Takip Merkezi