O köy benim köyüm

'Misafir kalem' Bayram Mut yazdı. 'O köy benim köyüm.'

  • 3945
O köy benim köyüm

Konuk yazar Bayram Mut yazdı. (Bu hikaye unutulmuş, kaderine terkedilmiş Cide ilçesine bağlı Kazanlı köyünün hikayesidir.)

Bir köy var, adı çok duyulmasa da yüreklerde derin izler bırakan, şirin mi şirin bir köy. Dağların eteğinde, yemyeşil doğasıyla cennetten bir parça gibi duran bu köy, ne yazık ki kaderine terkedilmiş durumda. Bir zamanlar cıvıl cıvıl olan sokakları, şimdi sessizliğe bürünmüş; çünkü ne yolu var insanın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ne de köy okulunda çocuk sesleri yankılanıyor.

Yol medeniyetin simgesidir ama bu köyde medeniyet dağların ötesinde kalmış gibi. Ulaşım neredeyse imkansız. Yol yok ihtiyaçları karşılayacak düzeyde. Yağmurlar yağdığında çamur deryası adeta bir hayatta kalma mücadelesine dönüşüyor. İnsanlar, şehirde yaşayanların belki de hiç bilmediği, hissetmediği zorluklarla boğuşuyor.

Köyde okul yok, bu yüzden çocuklar okumayı hayal bile edemiyor kendi köyünde. Okumanın ne demek olduğunu bilmeyen, kitap yüzü görmemiş çocuklar, hayatın daha başında kendi köyünde yaşama hayallerini yitiriyor. Onların da köyleri için büyük umutları vardı, belki bir doktor, bir mühendis, bir öğretmen olacaklardı ama bu umutlar, hep büyük şehirlere taşınıyor.

Sağlık, insan yaşamının en temel ihtiyaçlarından biridir. Ancak bu köyde bir sağlık ocağı, bir hastane bulmak mümkün değil. Hasta olan yaşlılar, şehirde yaşayanlar gibi doktorun kapısını çalmak yerine, köylerinin sessizliğinde acı çekmeye mahkum edilmişler. Hasta olduklarında, çaresizlikle bekliyorlar. Ambulansların bile ulaşamadığı mahalle iclerinde, sağlık hizmeti almak bir lüks haline gelmiş.

Seçimden seçime, oy istemeye, vaatlerde bulunmaya gelen yöneticiler de var bu köyde. O zamanlar, köyün sorunları hatırlanır gibi olur. Sözler verilir, projeler dillendirilir, ama seçimden sonra o sözler rüzgarda kaybolur gider. Köydeki yaşlılar gözlerinde umutla bekler, belki bu sefer bir şeyler değişir diye. Ama değişen hiçbir şey olmaz. Yöneticiler, köyü unutmuş, köyde yaşayanları da kaderlerine terk etmiş gibi.

Bu hikaye unutulmuş, kaderine terkedilmiş Cide ilçesine bağlı Kazanlı köyünün hikayesidir. Birileri bu sesi duyar, bu insanlara hak ettikleri hizmeti götürür diye yazıldı. Çünkü bu köy, sadece bir köy değil; orada yaşayan insanların, umutların, hayallerin, hayatların olduğu bir köy..

Ve bu insanlar, dağların ardında kaybolmamalı, unutulmamalı.

Bayram MUT