Milli Mücadele'nin cesur kalemi Açıksöz'ü rahmetle anıyoruz

"Düşman postalı altında yaşamaktansa şereflice ölmeliyiz" diyen Kastamonu basınının öncülerinden, milli mücadelenin korkusuz kalemi, 15 Haziran 1919'da Kastamonu'da Açıksöz Gazetesi'ni kuran Hüsnü Açıksöz'ü vefatının 80. yılında rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz.

  • 727
Milli Mücadele'nin cesur kalemi Açıksöz'ü rahmetle anıyoruz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı yayınladığı mesajda, Hüsnü Açıksöz’ün 150 yıllık Kastamonu basınının gelmiş geçmiş en güçlü gazetecisi olduğunu vurguladı.

Açıksöz’ün Türkiye’nin kuruluş yıllarında çok önemli ve zorlu bir görev üstlendiğini söyleyen Balcı, “Milli Mücadele’nin Anadolu’daki basın bayraktarı Hüsnü Açıksöz, Milli Mücadele’ye kalemi ve fikirleriyle güç kattı. 20’li yaşlarda Kastamonu’da Açıksöz Gazetesi’ni kurdu ve yazarlık yaptı. Onun hayatını ‘vatan, millet ve gazetecilik’ olarak özetleyebiliriz” dedi.

MİLLİ MÜCADELENİN 100. YILINDA HÜSNÜ AÇIKSÖZ

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nin 2015 yılını ‘Hüsnü Açıksöz Yılı’ ilan ettiğini de hatırlatan Balcı, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kastamonu Belediye Başkanlığına sunduğumuz dilekçe doğrultusunda, Hüsnü Açıksöz’ün ismi Kuyudibi girişindeki meydana verildi ve adı burada ölümsüzleştirildi. Geçtiğimiz süreçte Hüsnü Açıksöz paneli de düzenledik ve akabinde bu panel, eski Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca’nın desteğiyle kitap haline getirildi. Yine geçtiğimiz 15 Haziran’da Millî Mücadelenin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı ve Türk Ocakları Kastamonu Şube Başkanlığınca Hüsnü Açıksöz’ün ‘İstiklâl Harbinde Kastamonu’ adlı eserinin tanıtım toplantısı ile ‘Millî Mücadele ve Açıksöz Gazetesi’nin 100. Yılı’ başlıklı panel düzenledik. Panelde, milli mücadele döneminde Hüsnü Açıksöz ile kurucusu olduğu Açıksöz’ün üstlendiği rol anlatıldı.

Hüsnü Açıksöz’e Kastamonu kimliğinin bir vefa borcu vardır. Bu vefa borcunu ödeyebilmek, Hüsnü Açıksöz’ü unutmama ve unutturmama ideali ve gelecek kuşaklara bu mümtaz şahsiyeti tanıtabilme gayretiyle çalışmalar yürütüyoruz. Hüsnü Açıksöz’ün Kastamonu basınına, Milli Mücadeleye, Türk tarihine ve kültürüne yaptığı katkıları unutmayacak ve unutturmayacağız. Merhum Hüsnü Açıksöz’ü vefatının 80. yılında bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi.