Meclis toplantısında çarpıcı açıklamalar!

Belediye Meclisi toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulunan Baltacı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesinin seçim öncesi neredeyse tamamının harcandığını söyledi.

  • 976
Meclis toplantısında çarpıcı açıklamalar!

Kastamonu Belediyesinin temmuz ayı Belediye Meclisi'nin ilk oturumu Belediye Başkanı Hasan Baltacı başkanlığında dün akşam gerçekleştirildi.

Kastamonu Belediyesi meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen ilk oturumda gündemde yer alan otopark ücret tarifesi, mülkiyeti Kastamonu Belediyesine ait taşınmazların kira ihalesine çıkarılması, gelir tarifesi revizesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne ödenek aktarımı, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ödenek aktarımı, Özel Halk Otobüsleri ücret tarifesinin yeniden düzenlenmesi, memur kadro iptal ihdas cetvelleri, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneğine (SODEM) üye olunması ve Belediye Başkanına yetki verilmesi, imar plan tadilatları konuları meclis üyeleri tarafından görüşüldü.

Gündem maddeleri öncesi kamuoyunda dile getirilen konulara ilişkin Belediye Başkanı Hasan Baltacı tarafından açıklamalar yapıldı.

Konuşmasına geçmiş Kurban Bayramı tebrikleri ve belediye Sosyal Marketi’ne yapılan bağışlara teşekkür ederek başlayan Başkan Baltacı, "Gündeme geçmeden önce hem siz değerli meclis üyelerini hem de Kastamonu kamuoyunu bilgilendirmek istediğim birkaç tane husus var. Öncelikle görüşemediğimiz arkadaşların geçmiş Kurban Bayramı mübarek olsun. Bu vesileyle de Kurban Bayramı süreci içerisinde kurbanlarıyla, bağışlarıyla sosyal yardımlaşma vakfımıza destekte bulunan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Yapmış oldukları bağışları ihtiyaç sahibi ailelerimize, yaklaşık 400 ailemize ulaştırdık. İnşallah bundan sonraki bayram süreçlerinde de daha organize ve daha etkin bir bağış kampanyası yürüteceğiz. Buradan hepsine tekrar teşekkür ediyorum." dedi.

MANSUR YAVAŞ ZİYARETİNE İLİŞKİN: "DERMAN EVLERİ PROJEMİZ PROTOKOL AŞAMASINA GELDİ"

Hafta içerisinde Parti Meclisi Üyesi Hikmet Erbilgin'le yaptığı Ankara ziyaretiyle ilgili olarak da gündem maddeleri öncesinde açıklamalarda bulunan Baltacı şunları ifade etti:

"Bir başka hususta arkadaşlar cuma günü Parti Meclisi Üyemiz Sayın Hikmet Erbilgin ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ı ziyaret ettik. Üzerimizde kalmasın hem çalışma arkadaşlarımıza belediye meclis üyelerimize hem de değerli hemşehrilerimize Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’ın selamları var. Güzel, etkin, verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Seçimden önce broşürlerimizde göreceğiniz, sık sık dile getirdiğimiz bazı hususları kendisiyle paylaştık. Özellikle sağlık konusunda Kastamonu'da hem çok yaşlı olması hem de sağlık hizmetlerinin yeterince verilmemesi hususunda bazı açıklamalarımız olmuştu. Bu kapsamda biz de belediye olarak gerekli önlemleri almak, gerekli adımları atmak üzere Kastamonululara vermiş olduğumuz sözler vardı. Bunlardan bir tanesi de buradan Ankara’ya şehir hastanesine ya da diğer hastanelere giden hemşehrilerimizin kalacak yerleri ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir Derman Evi Projemiz vardı. Mansur Bey’le bu projemizi tekrar paylaştık. Protokol aşamasına kadar getirdik. Karşılıklı iş birliğimiz devam ediyor. İnşallah en kısa sürede Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayı ile birlikte Ankara’da Kastamonulu hemşehrilerimize ve boş kalan yer olursa Türkiye’deki bütün yurttaşlarımıza hizmet verecek bir Derman Evi’ni faaliyete geçireceğiz. Kendisine bu konuda da teşekküre ediyorum."

MEZARLIKLARDA YAPILACAK ÇALIŞMALARDA BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Kastamonu’da bulunan mezarlıklarda yapılacak çalışmalara yönelik olarak da görüştüklerini ifade eden Baltacı, "Ayrıca bir başka konu Kastamonu’da mezarlıklarımızla ilgili önemli sıkıntılar vardı. Özellikle altyapı, üstyapı ve peyzaj çalışmalarıyla ilgili. Bu konuda gerek bilgi sistemlerinin hazırlanması gerek peyzaj düzenlemelerinin yapılması hususunda Büyükşehir Belediyemizin desteği de bundan sonra yanımızda olacak. Ayrıca bu konuda da teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

"YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE YAVRULARIMIZI KREŞLE BULUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Çocuklar için kreş projelerini ayrı önemseyen Belediye Başkanı bu konuda da çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Baltacı, "Yine kamuoyundan takip etmişsinizdir. Belediyemize ait, belediyemizin envanterinde bulunan binalarımızı inceledik. Çocuklarımıza yeni eğitim öğretim yılında kreş olarak hizmet verecek binalarımızı tespit etmeye çalıştık. Bunun içerisinde Atabey Konağı’nın bu işe en uygun konak olduğunu tespit ettik ve inşallah çalışmalarımıza başlayarak önümüzdeki eğitim öğretim döneminde yavrularımızı kreşle buluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

"KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN BÜTÇESİNİN YÜZDE 90’I SEÇİM ÖNCESİ HARCANMIŞ"

Belediye Meclisi'nde gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında da önemli açıklamalarda bulunan Başkan Baltacı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesinin seçim öncesinde neredeyse tamamının harcandığını belirtti.

Konuyla ilgili olarak Baltacı şunları söyledi:

"2024 yılı bütçesinde yanlış hatırlamıyorsam 44 milyon gibi bir Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bütçe hesaplanmış. Bunun yüzde 90'ı maalesef ki 31 Mart 2024 seçimlerinden önce harcanmış bitirilmiş. Bizden sonrasına bir şey kalmasın demişler. Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz burada. Kendisinin şahsında da Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bizimle birlikte özellikle Halk Ekmek, Karaçomak Mesire Alanı, Yaşlı Bakım Merkezi, Sosyal Market gibi alanlarda düne göre çok daha iyi, yeni ve verimli çalışmalar yürütüyorlar. Dolayısıyla bir bütçeye ihtiyaçları var. Bu bütçenin de Fen İşlerinde atıl duran bütçeden Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne aktarılmasını onaylarınıza sunacağız.

BÜTÇE AKTARIMI KONUSUNDA KAYGIMIZ YOK

Burada şunu da belirtmek istiyorum, bizimle birlikte Fen İşlerindeki yapılan çalışmaların birçoğu da ihaleye gerek duymaksızın kendi personelimiz, kendi araçlarımızla yapılmaya devam ediyor. Dolayısıyla Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze bütçe aktarmak hususunda herhangi bir kaygımız, endişemiz ya da bir sıkıntı görülmemektedir."

"HER İŞ BİTMİŞ GİBİ DUVARA BAHÇE YAPMIŞLAR"

Fen işleri Müdürlüğünden Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bütçe aktarımı ile ilgili gündem maddesinin görüşülmesi esnasında da açıklama yapan Baltacı, "Burada da şunu belirtmeyi kendime görev biliyorum. Her baktığımda da içimi sızlatan bir husus. Sanki bu memlekette yapılacak her iş bitmiş gibi duvara bahçe yapmışlar arkadaşlar. Bütçelerimiz oraya harcanmış. Biz bir taraftan Park ve Bahçelerin organizasyon yapısını güçlendirirken bir taraftan da yoğun bir çalışmanın içerisindeyiz. Arkadaşların ihtiyaç duydukları bütçeyi de Fen İşlerinden Park Bahçeler müdürlüğüne aktarmak istiyoruz." dedi.

"AKTARMA İSTASYONU İÇİN MODERN, HİJYENİK VE RAHAT BİR ÇÖZÜM"

Meclis gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündeme alınan üç maddeden bir tanesi belediyenin katı atık aktarma istasyonu oldu.

Başkan Baltacı burada önemli sorunlar yaşadıklarını ifade ederek, "Bizim mevcutta katı atık aktarma istasyonumuz var. Taşköprü yolunda Fen İşleri Müdürlüğümüzün hizmet alanı içerisinde. Bu aktarma alanı ile ilgili çeşitli sorunlar yaşıyoruz. Özellikle aktarma ve hijyen konusunda ciddi problemler var. Bant sistemi yapılmış eskiden yapılan rampa yıkılmış. Bunun da hikayesini ayrıca anlatacağım. Bu aktarma istasyonunu Fen İşleri Müdürlüğümüzün bulunduğu alandan çıkarıp Katı Atık Bertaraf Tesisimize taşımakla alakalı proje çalışması yapacağız. Bu proje çalışmasını yapabilmemiz için orada bulunan alana kamu yatırımı yapabilmek amacıyla burada bir karar almamız gerekiyor. Bu kararı aldıktan sonra hızla projemizi yapacağız. Oranın da tahsisini alabilirsek daha modern, bizim araçlarımızın daha rahat çalışabileceği bir alanı hayata geçireceğiz." dedi. Madde oylanarak kabul edildi.

YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ VE SOSYAL MARKETE YENİ HİZMET BİNASI

Sosyal Market ve Yaşlı Bakım Hizmetlerini kiralama usulü ile kullandığı hizmet binaları da gündeme alınan bir diğer madde oldu.

Buraların mevcut durumları ve kiraları ilgili olarak ön bilgilendirmelerde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci, "Bizim mevcutta sanayi içerisinde bir marketimiz var. Biz buraya her ay 28 bin 850 TL kira ödüyoruz. 8’nci ay itibariyle kira sözleşmemiz doluyor. Belli bir kira artış oranı olacak. Buraya yaklaşık 50 bin lira kira ödememiz gerekecek. Buranın fiziki koşulları çok uygun değil. Elektrik aksamından yalıtımına kadar çok masraf yapmamız gerekiyor içerisine. Bunun da arkadaşlarımız hesabını yaptı. Yaklaşık 200 bin lira masrafı tutuyor. Bizim ayrıca bir Yaşlı Bakım Hizmet binamız var. Buraya da 6 bin 350 lira kira ödüyoruz. Buranın da kira artışı gelecek. Şu andaki mevcut miktardan çok daha fazla ödeme yapacağız. Dolayısıyla biz arkadaşlarla araştırma yaptık. Fiziki olarak ihtiyacımızı karşılayacak mekan aradık. 3 katlı bir mülk bulduk. Buraya da aylık 25 bin lira kira vereceğiz. Dolayısıyla baktığımızda kira artışı sonrasında sadece Sosyal Markete vereceğimiz kira bedeliyle hem Yaşlı Bakım Merkezimizi hem de Sosyal Marketimizi aynı binaya daha uygun bir bedelle taşımış olacağız. Daha tasarruflu bir iş için çalışıyoruz. Bu sebeple de meclisimizden kiralama için yetki istiyoruz." dedi.

Başkan Hasan Baltacı ise konuyla ilgili açıklamasında, "Sosyal Marketimiz ile Yaşlı Bakım Hizmeti verdiğimiz merkezimizi tek bir binada birleştireceğiz. Her iki binaya ödediğimiz kira tutarının neredeyse 3’te birine daha iyi fiziki koşullarda Kastamonu’ya hizmet etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Madde Belediye Meclisi’nde oylanarak kabul edildi.

"ARSALARIMIZI TAKAS ETMEK YERİNE BİZE DE KREŞ YAPABİLECEĞİMİZ ALANLAR BIRAKSAYDINIZ"

Belediye Meclis Toplantısının önemli bir konusu da milyonluk arsaların konaklarla takası oldu.

Başkan Baltacı arsa konak takası konusunda da incelemelerinin ciddi bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Başkan Baltacı, "Eylül ayı Belediye Meclis Toplantımızda ya da bir sonraki toplantımızda özellikle Kastamonu Belediyemizin arsa takasları yoluyla elde edilen konaklarıyla ilgili açıklama yapacağız. Arsa takasları ile edinilen konakların hiçbirinin kullanıma elverişli olmadığı için, zamanında sizin yönetiminiz kullanıma elverişli olmayan konakları milyonluk arsalarla takas ettiği için, elimizde şu anda kreş yapabileceğimiz bir yer yok. En uygun yer de Atabey Konağı idi. Kooperatif her yerde yapabilir. Sonuçta onlar kooperatif. Kendi içinde dayanışma olabilir. Ama belediye kaldı ki hükümetinizin yayınladığı tasarruf genelgesini düşündüğünüzde yeni bir yer bulunması çok zor. Keşke zamanında o konaklarla arsalarımızı takas etmek yerine bize de kreş yapabileceğimiz alanlar bıraksaydınız." ifadelerini kullandı.

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA DA İNCELEMESİ İÇİN GEREKLİ BAŞVURULARIMIZI YAPACAĞIZ"

Başkan Baltacı şöyle devam etti:

"Eylül ve ekim ayındaki meclislerde kimlerle takas edildiğini, takas edilen konakların kamulaştırılan konaklarda hala kira vermeden kimlerin oturduğunu da bu aylarda yapacağımız meclis toplantısında dile getireceğim. Onlarla ilgili raporumuzu hazırlıyoruz. Hatta İçişleri Bakanlığına da incelemesi için gerekli başvurularımızı yapacağız."