Mavi kapakları elektrik malzemesine dönüştürüp ihraç ediyor

Engellilere tekerlekli sandalye temini için başlatılan kampanyalardan elde edilen mavi kapaklar, Bartın'da bir iş adamı tarafından elektrik malzemesine dönüştürülerek ihraç ediliyor. Bartın Aktif İşadamları Derneği'nin fabrikalarına…

  • 667
Mavi kapakları elektrik malzemesine dönüştürüp ihraç ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Engellilere tekerlekli sandalye temini için başlatılan kampanyalardan elde edilen mavi kapaklar, Bartın'da bir iş adamı tarafından elektrik malzemesine dönüştürülerek ihraç ediliyor.

Bartın Aktif İşadamları Derneği’nin fabrikalarına yaptığı ziyarette dernek yöneticilerine açıklama yapan Cihan Elektrik firması sahibi Nejdet Demir, mavi kapakları geri dönüşüm tesisinde ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, Başkan Yardımcısı Aydemir Toksöz beraberliğindeki BAKİAD heyeti, Atılım Küçük Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Cihan Elektrik fabrikasını ziyaret etti. Fabrikalarına yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren fabrika sahibi Nejdet Demir, fabrikalarının çalışmaları hakkında BAKİAD yönetimine bilgilendirmelerde bulundu.

Firmalarına gelen mavi kapakları, çeşitli işlemlerin ardından sıva altı elektrik tesisatlarında kullanılan ürünler haline getirdiklerini açıklayan iş adamı Nejdet Demir, “Mavi kapakları geri dönüşüm tesisimizde elektrik malzemeleri olan spiral boru, dirsek, kasa, buat, buat kapağı, plastik mühür gibi ürünler haline getirerek Rusya, Ukrayna, Çin, Nijerya ve Kuzey Afrika ülkelerine ihraç ediyoruz. Ülkemizin dört bir yanından gelen mavi kapakları geri dönüşüm tesisimizde ekonomiye kazandırıyoruz. Tesisimizde toplanan tonlarca kapak, işçiler tarafından renklerine ayrıştırılıp ve temizlenmesinin ardından makinelerde öğütülerek kum haline getiriliyor. Ardından yüksek ısıya sahip makinelerde eritilen mavi kapaklar, buradan kalıplardan geçirilerek çeşitli elektrik malzemesi olarak çıkıyor.” diye konuştu.

200 KİLOGRAM KAPAĞA BİR TEKERLEKLİ SANDALYE

Yeryüzünde bir metrekarelik alanda 10 gram plastik bulunduğunu ve çevrenin günden güne kirletildiğini ifade eden iş adamı Demir, şunları ifade etti: “Çevre kirliliğinin önlenmesi ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla bu kapakları geri dönüşüm tesisi kurarak değerlendirmek amacıyla 7 ay önce ayda 10 ton mavi kapak işleme kapasiteli bu tesisimizi kurduk. Mavi kapak toplama kampanyalarının, plastiklerin çevreye ve doğaya verdiği zararların önlenmesi yanında, ülke ekonomisine de önemli bir katkı sağlamaktadır. Piyasadan hammadde almak kendimiz açısından daha ekonomik iken ancak sosyal sorumluluk gereği kapakları değerlendirmek bizleri daha huzurlu yapıyor. Çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden gelen her 200 kilogram kapağa bir tekerlekli sandalye veriyoruz. Amacımız, ülkemizdeki yardımlaşma duygusunu pekiştirmek, insanların bu tür kampanyalara katılımlarına katkı sunmaktır. Mavi kapak toplama yoluyla 500 engellimize tekerlekli sandalye vermeyi hedefliyoruz."

Toprak altında 100 yıl bile erimeyen mavi kapakları geri dönüşümde ekonomiye kazandıran iş adamı Nejdet Demir’i tebrik eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, bin metrekare kapalı alanda 10 yıldan beri faaliyet gösteren ve 17 kişi istihdam ederek üretim ve ihracat yapan dernek üyeleri sanayiciyi kutladı.