Mantar zehirlenmelerinde karaciğer ve böbrek yetmezliği riski

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven "Mantar zehirlenmelerinde erken müdahale edilmezse durum karaciğer ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir" dedi.

  • 1290
Mantar zehirlenmelerinde karaciğer ve böbrek yetmezliği riski
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, "Mantar zehirlenmelerinde erken müdahale edilmezse durum karaciğer ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir." dedi.

Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kastamonu'da son dönemde yoğun şekilde mantar zehirlenmeleri yaşandığını söyledi.

Zehirlenmelerin artış nedeninden bahseden Güven, "Son 2 yıldır mantar çok olmuyordu. Bu sene sonbaharda yağmurların artmasına bağlı olarak mantar bolluğu yaşandı. İnsanların mantara ulaşması kolaylaştı. Bu nedenle mantar zehirlenmelerini de bol bol görür olduk." diye konuştu.

Zehirli mantarlara karşı vatandaşlara eğitim verilmesi gerektiğini kaydeden Güven, şöyle devam etti:

"Mantarın çok olduğu ve mantar konusunda çok tecrübeli olduğunu iddia eden insanların olduğu bir ilde acaba neden bu kadar çok mantar zehirlenmesi var diye sorduğumuzda hep bilinen ve doğru olduğu sanılan bilgilerin aslında yanlış olduğunu görmekteyiz. Örneğin ağaçta yetişen mantarlar, çimenler arasında yetişen mantarlar, böceklerin yediği mantar zehirsizdir ve pişirilen mantarın zehri gider bilgisi yanlıştır. Bunlara kanmamak lazım. Bakanlık bazında konu değerlendirilip halka eğitimler verilmesi lazım. Bu eğitimler zehirlenmeleri azaltacaktır. Her ne kadar pişirmek mantarın zehrini yok etmese de mantarın çiğ tüketilmemesi lazım."

Kastamonu'nun mantar açısından zengin bir il olduğunu belirten Güven, "Kastamonu mantar çeşitliliği anlamında zengin bir il. Küre dağları etekleri bir çok mantar türüne sahip. Tüm dünyada 10 bin civarında mantar türü var ve bunlardan 100 tanesi zehirli. Ülkemizde zehirli mantarların hepsi yok. Sadece birkaç çeşidi mevcut." ifadelerini kullandı.

Zehirlenmelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Güven, "Mantar zehirlenmelerinde özellikle mide ve bağırsak belirtileri vardır. İshal, kusma ve bulantı gibi. Belirtiler erken de çıkar geç de çıkabilir. Özellikle ilk 6 saat belirtileri erken belirtiler, daha sonrası geç belirtiler olarak karşımıza çıkar. Geç belirtiler organ yetmezlikleri ile karşımıza gelir. Daha çok karaciğer ve böbrek yetmezliği olarak. Ülkemizdeki zehirlenmelerin son sürecinde de karaciğer ve böbrek yetmezliği hakimdir. Kastamonu'daki mantar zehirlenmelerinde yine karaciğer ve böbrek yetmezliği tabloları ortaya çıkmaktadır. Mantar zehirlenmelerinde erken müdahale edilmezse durum karaciğer ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir." şeklinde konuştu.

Kültür mantarlarının da zehirleyebileceğini dile getiren Güven, "Kültür mantarları ve zehirsiz mantarlardan oluşan ve mantar zehirlenmesi olarak algılanan durumlardan olabilir. Onlarda da tüketim koşullarının ve saklanma koşullarının uygun olması gibi nedenlerle olabilir. Bunları daha çok besin zehirlenmesi kategorisinde değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Öte yandan Kastamonu'da son bir hafta içerisinde mantardan zehirlenen çok sayıda vatandaş hastanelere başvurdu.