Kuyumcular, kapkaçı nitelikli yağma suçu saydırmak için kanun teklifi hazırladı
Hırsızlar, silahlı soygun ağır suç kapsamına girdiği için kuyumcuları genellikle kapkaç yöntemiyle soyuyor. Vitrin camlarını kırarak veya oyalayarak yapılan kuyumcu soygunları, hırsızlık kapsamına girdiği için cezası da hafif kalıyor.…
Hırsızlar, silahlı soygun ağır suç kapsamına girdiği için kuyumcuları genellikle kapkaç yöntemiyle soyuyor. Vitrin camlarını kırarak veya oyalayarak yapılan kuyumcu soygunları, hırsızlık kapsamına girdiği için cezası da hafif kalıyor. Bu tür olaylara karışanların çoğu, tutuklanmadan serbest bırakılıyor. Bunun önüne geçmek isteyen kuyumcu esnafı, kapkaç gibi silahsız yapılan soygunların da nitelikli yağma suçu kapsamına alınması için kanun teklifi hazırladı. Adana Kuyumcular Odası, hukukçuların yardımıyla hazırladığı teklifi Meclis’e gönderecek. Milletvekilleri nezdinde de girişimlerde bulunarak kanunlaşmasını sağlayacak. Oda Başkanı Oğuz Başman, “Teklif yasalaşırsa caydırıcı bir etkisi olacak. Ceza arttığı takdirde bu soygunların azalacağını düşünüyoruz.” dedi.
Kapkaçla ve hırsızlarla baş edemeyen kuyumcular, çareyi kanuni yollardan mücadele etmede görüyor. Vitrin kırarak veya kapkaç şeklinde yapılan soygunları da ağır suç kapsamına aldırmak için harekete geçen kuyumcu esnafı, konuyla ilgili kanun taslağı hazırladı. Çalışma hakkında bilgi veren Oda Başkanı Başman, son 2 ay içinde Adana’da 16, İzmir’de 2 kuyumcunun camının kırılarak soyulduğunu, zanlıların yakalandıktan kısa bir süre sonra serbest bırakıldığını söyledi. Mevzuatın kuyumcuların soyguncularla mücadelede elini zayıflattığını savunan Başman, “Sıkı güvenlik nedeniyle banka soygunu zor. Markete girse bir şey alamıyor ama kuyumcudan eli boş çıkmıyor. Dolayısıyla her zaman soyguncuların ilk hedefinde kuyumcular vardır.” şeklinde konuştu.
Son günlerde vitrin camları kırılarak yapılan kapkaçların kuyumcu esnafını mağdur ettiğini vurgulayan Başman, şöyle devam etti: “Camı kırıp eline ne geçerse alıp kaçıyor. Kuyumcu, panik halinde ne olduğunun farkına varmaya çalışırken hırsız topladığını götürüyor. Bu tür suçlar, hırsızlık ve kapkaç olarak değerlendirildiği için cezası az. Hırsızlıktan üç ay veriliyor ancak çoğu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Ceza alanlar ise 10 gün yatıp çıkıyor. Silahlı soygunun cezası ağır olduğu için hırsızlar böyle bir yola başvuruyor. Kuyumcular olarak vitrin kırılarak yapılan bu tür soygunların da nitelikli yağma suçuna girmesini istiyoruz. Bunu kabul ettirebilirsek rahat bir nefes alacağız.”
Nitelikli yağma suçu kapsamına girmesi halinde hırsızlık olaylarının azalacağı görüşünde olan Oğuz Başman, bu konuda molotof bombalı saldırıları örnek gösterdi: “Mesela molotof atmada da aynı durum söz konusuydu. Terör örgütü yandaşları, eylemlerde sürekli atıyordu. Molotofun, likit bombayla öldürmeye teşebbüs suçu kapsamına alınmasından sonra bu tür saldırılar neredeyse bitti. Son zamanlarda molotof kokteylli eylemlerin yapıldığını duymadık.”