Kurtuluşa giden 'İstiklal Yolu' tanıtılıyor
İnebolu Limanı'ndan alınan silah ve mühimmatın Kastamonu, Çankırı ve Ankara güzergahından cepheye ulaştırıldığı İstiklal Yolu'nu tanıtım çalışmaları sürüyor.
İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam, 2002 yılından bu yana İstiklal Yolu'nu bütün Türkiye'de tanıtmak için çalıştıklarını belirterek, "Bizim bu hattı cephe gerisinin ana yolu olarak bütün Türkiye'ye tanıtmamız lazım." dedi.
Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı sırasında gemilerle İnebolu Limanı açıklarına getirilen cephanenin, "İstiklal Yolu" olarak tabir edilen Kastamonu, Çankırı ve Ankara güzergahından cepheye ulaştırıldığını hatırlattı.
Kurtuluş Savaşı sırasında kadınların cephe gerisinde verdiği mücadelenin sembol yerlerinden birinin İstiklal Yolu olduğunu vurgulayan Çam, bu yolu tanıtmak için yaptıkları çalışmalardan birinin de Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Sergi Salonu'nda açtıkları İstiklal Yolu Sergisi olduğunu belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karatekin Üniversitesi ve İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği olarak düzenledikleri yarışma sonucu, Türkiye genelinden resim, seramik, heykel, afiş ve fotoğraf kategorilerinde 36 eserin ödüle layık görüldüğünü, 41 eserin ise sergilenmeye hak kazandığını anlatan Çam, İstiklal Yolu'nu anlatan bu eserlerin, açtıkları sergide yer aldığını söyledi.
"İstiklal Yolu cephe gerisinin ana yolu olmasına rağmen maalesef hep cepheden bahsedildiği için tarihin karanlıklarına itilmekte ve kaybolmaktadır. Basılı, görsel materyaller yok denecek kadar azdır. Biz İstiklal Yolu'nu tanıtmak için basılı görsel materyalleri de arttırmak için çalışıyoruz." diyen Çam, İstiklal Yolu'nu anlatan eserlerin 12-17 Aralık 2017 tarihlerinde Ankara'da sergileneceğini vurguladı.
"Cephe gerisinde kadınların oluşturduğu bir ordu da vardı"
Türk milletinin milli mücadeleyi iki orduyla yaptığına işaret eden Çam, şunları kaydetti:
"Birisi cephedeki ordu. Ama cephe gerisinde kadınların oluşturduğu bir ordu da vardı. Bu ordunun bir kısmı gazilerden oluşuyordu. Cephe gerisindeki kahramanlar Mehmetçiği hiçbir zaman düşman karşısında eli boş bırakmadı. Onların savaşması için gereken desteği verdi. Ama ikinci ordunun destansı özverili mücadelesi unutuldu. Bizim özellikle gençliğin, bu özverili destansı mücadelenin farkında olması için İstiklal Yolu'nu çok iyi tanıtmamız lazım. İstiklal Yolu cephe gerisinin en önemli yolu. Bizim bu hattı cephe gerisinin ana yolu olarak bütün Türkiye'ye tanıtmamız lazım. Bu yolu fiziki olarak Türk milletine ve dünyaya tanıtmamız için bu yoldaki tarihi yerlerin restore edilmesi lazım. Bu yolu anlatan, sanatsal değeri olan yeni objelerin konulması lazım."
Çam, Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Sergi Salonu'ndaki serginin yarın da gezilebileceğini kaydetti.