Küre Dağları Milli Parkı''nda Boynuzlu Engerek Yılanı
Küre Dağları Milli Parkı fauna listesinde yer alan Boynuzlu Engerek (Viperaammodytes) yılanı, yaban hayatı teknikeri Yusuf Ardıç tarafından ilk kez görüntülendi.
Boynuzlu Engerek (Viperaammodytesengerekgiller, Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak gri, sarı ve kahverengi renkli engerek türüdür. Boynuzlu engerek yılanının baş tarafında küçük yapıda boynuza benzer bir yapıları vardır ve bu nedenle bu ismi almışlardır. Tehlikede olduklarını hissettiklerin de saldırırlar. Sırtta ayrıca koyu kahverengi, baklava deseni benzeri zikzak desenler bulunmaktadır. Bodur bitkilerle örtülü kuru ve taşlık biyotoplarda yaşar. Hareketleri yavaştır. Sıcakkanlı hayvanları zehirleyip öldürdükten sonra, soğukkanlıları ise canlı bir şekilde yutarlar. Türün Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya’da yayılışı vardır. Avrupa’da en çok zehirlenme vakası üreten türlerden biridir. Zehri insan için tehlikelidir ancak rahatsız edilmedikçe ve kendini tehlike altında hissetmedikçe insana saldırmaz.
Milli Park Müdürü Ahat Deliorman yılanların ekolojik denge üzerindeki yerini belirterek, “Küre Dağları Milli Parkı'nın Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi kapsamında Küre Dağları Milli Parkın da yaban hayatı izleme çalışmalarımız devam etmektedir. Bilindiği üzere, yılanlar etçil olarak beslenen sürüngenlerdir. Doğada, özellikle farelerle beslenirler ve fare populasyonunun kontrolünde önemli rol oynarlar. Bunun yanında yakalayabildikleri diğer küçük memeliler, diğer sürüngenler, kuşlar ve kuş yumurtalarını da yerler. Kartal, leylek gibi kuşlar da yılanlarla beslenir. Ekolojik zincirdeki görevi bu biçimdedir'' dedi.
KASTAMONU (İHA)